Home » , , , , , » Matahari Sakit???

Matahari Sakit???

Semalam pukul 5.30 p.m. terus berdesup balik uolsss...semangat iolss nak balik cepat ok??? Haruslah, takkan hari2 nak lambat jer dan banyak habiskan masa atas jalan kannn???  Lepas tu berkesempatan snap gambar ni...muahahaha...sejak jadi blogger ni, apa yang menarik dan tertarik habis di-snap2-nya...tak kira tempat dan tak kira masa...cari bahanlah katakan... Kalau iolss kata sunset jer...tapi ada ke sunset 5.30 p.m... logik tak??? wakakakaka.... Tapi kalau orang tua2...and mama biasanya diaorang cakap bila matahari macam ni, dikatakan atau dinamakan sebagai matahari sakit.... 

Pernah dengar tak terms ni??? Kenapa matahari tu sakit??? Orang tua2 kata and mama kata... matahari sedang sakit tu sebab warna matahari menjadi merah, tetapi realitinya pada masa ini, matahari dan atmosphere sekeliling sebenarnya diseliputi jerebu. Hurmm... ada yang berpesan kalau matahari sakit ni jangan pandang, nanti boleh sakit mata... muahahaha...tapi iolss siap snap2 lagi...bole giteww???
 
Secara saintifiknya...saat matahari terbit dan terbenam, sinar dari matahari melakukan perjalanan yang lebih panjang dibandingkan dengan waktu lain seperti siang kerana jarak antara kita dan matahari di waktu terbit dan terbenam lebih jauh dibandingkan waktu siang. Warna sinar yang mampu mencapai kita adalah warna yang mempunyai gelombang sinar lebih panjang iaitu merah. Inilah sebabnya kenapa matahari terlihat merah di waktu tersebut. 

Tapi dalam kes kalau tengah2 hari dan petang sebelum waktu terbenam matahari tu warna merah...macam saya cerita tadilah... atmosphere sekeliling yang tak sihat... jerebu tu, yang jadi punca sampai jadi macam tu.... 

*Seronok bila teringat kata orang2 tua dan cuba relate dengan keadaan semasa and with logical thinking and facts... I love to ponder...sebab tu macam2 yang datang melintas kat fikiran ni...hik hik hik...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Matahari Sakit???, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, March 6, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

50 comments:

  1. masa dalam perjalanan balik kg malam semalam,tengok bulan tak terang seperti biasa...warna orange pekat..rasanya tengah sakit jugak..hehe..tapi tak boleh nak ambil gambar..en.husband tak bagi..lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa tak bagi ek kak??? cer citer, nak gak tau kalau2 ada pantang larang apa2 ke???

      Delete
    2. Haah.. naper tak bagi ek??? kita pon heran jugak ni... mungkin sebab bulan dia sakit malam, matahari dia sakit siang... so malam-malam.. tau tau la kan? Jangan Pandang Belakang Boleh???? huhuhuhu

      Delete
    3. ok that sounds scary... ambik2 gambar karang sekali lain pulak yang muncul dalam gambar tu... hu hu hu... mintak dijauhkanlah...

      Delete
    4. pagi-pagi nak pergi kerja pkl 6 tu pon mungkin ada tuuu hihihihihi.. beware :D hahahahaha

      Delete
  2. sekarang macam2 berlaku.
    jgnlah bumi sakit.
    tp matahari cantik..macam bulan, boleh nampak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kalau nak ikutkan bumi memang tengah sakit sekarang ni... hu hu hu... banyak sangat pencemaran yang berlaku....

      Delete
    2. Dah tua dah bumi kita... memang tengah uzur... nasib tak nampak macam kita nampak orang yang sakit tua... kalau tak, bnyk kerja tak boleh buat beb... kan?

      Delete
    3. kalau boleh nampak memang tak senang duduklah jawabnya...

      Delete
  3. pernah jugak dengar orang cakap matahari sakit..lebih2 lagi time gerhana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah wan, masa gerhana pun orang sebut sebut jugak matahari sakit...

      Delete
  4. Replies
    1. betul tu sekarang ni cuaca memang tak menentu...

      Delete
  5. mcm mana pulak mataharai tu sakit? XDD

    ReplyDelete
    Replies
    1. matahari jadi sakit disebabkan pencemaran udara dan juga kualiti atmosphere dear...

      Delete
    2. macam selsema lah kan? sebab pencemaran udara... :D
      (boleh bayang kalau matahari tu bersin... fuiii ... seram)

      Delete
    3. brother kalau matahari bersin tu dah something else dah tu... and it's scary ok???

      Delete
    4. hari ni asyik dok merapu ajer... :D

      Delete
  6. sama 2 la kita doakan semoga bumi dan bulan kembali pulih seperti sediakala...

    ReplyDelete
  7. terjadinya bumi kita begini adalah dari tangan manusia sendiri. tapi tak ramai yg menyedarinya..saban hari ada saja bencana yg terjadi, tapi xde siapa ambil pengajaran dari kejadian itu. huhuhu
    “Telah tampak kerusakan di darat dan di laut disebabkan karena perbuatan tangan manusia, supaya Allah menjadikan mereka merasakan sebagian dari (akibat) perbuatan mereka, agar mereka kembali (ke jalan yang benar).” (Al-Rum : 41).

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang betul tu SQ, setiap apa yang berlaku semuanya mahu kita kembali kepada yang satu iaitu Allah yang Esa...

      Delete
  8. yang kenit tahu dari cerita-cerita orang-orang dulu, kalau matahari tu warna oren maknanya atmosfera kita tak sihat, udara tak sihat. Tapi, tak terlintas plak nak tanya kalau matahari tu sihat warnanya ape hehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha, farah pun tak pernah terlintas tapi mama farah lah cakap kalau matahari tak sihat warna dia merah...

      Delete
  9. hahaha..orang dahulu ada sahaja kisahnya...tetapi sebenarnya ada pengajar di sebalik apa yang mereka ceritakan.

    ReplyDelete
  10. Cuaca sekarang dah tak menentu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu cuaca sekarang dah tak menentu...

      Delete
  11. nape akak x tahu plak pasal matahari sakit nih..first time dengau
    skrg cuaca pon tak menentukan...take care farah

    ReplyDelete
  12. pandangan biasa bila jerebu . sama la cam saya nih . sejak ada blog , sentiasa bawa kamera . anak buah lak rajin tlg snap kan itu dan ini ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah siap ada cameraman giteww QV... ^_^

      Delete
  13. akak pun jumpa matahari semalam, tapi tak snap gambar pun, tak bawak camera, nantilah tgh kumpul duit nak beli yg canggih nih, doakan ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik kak adik mu ini akan tetap mendoakan...

      Delete
  14. btl la sis..kat cne pun bila dah belah ptg time balik keja teriknya matahari

    ReplyDelete
    Replies
    1. musim panas sekarang ni kann??? he he he...

      Delete
  15. Matahari tak sakit rasanya, tp bumi kita ni yg dah sakit huhu.. kdg2 ada waktu, cantik suasana matahari petang ni, tp ada masa menakutkan juga.. :D

    ReplyDelete
  16. Betul tu sis, orang tua-tua kata matahari sakit bila warna merah cam tu... yg bestnyer... walau orang kata dia sakit... sebenarnya dia tak ada apa-apa... yg sakit kat bumi ni haaa... bumi dengan orang-orang kat bumi ni sekali yang sakit... hahahaahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu brother dah ramai orang sakit kat bumi ni... sakit penyakit, sakit hati, sakit mental dan juga sakit jiwa.... muahahaha....

      Delete
    2. tang gelak muahahaha tu yang tak tahan tu..sis... adoi..hahahaha

      Delete
  17. akak cakap matahari sakit baru zee teringat..pagi tadi nak antar bebudak pi sekolah, si along la cakap ngan adik2 dier matahari sakit..pastu yang tengah tu dok menanya..
    nape boleh sakit bu??sakit kat mana??
    ahh sudah..tak tau nak jawab ape..hahaha..terok betol zee ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan teruk zee, cuma mungkin terlepas pandang...

      Delete
  18. Replies
    1. sebab dah terlalu banyak pencemaran dan ozon semakin menipis, manusia tak alert dengan keperluan alam, mostly pentingkan diri sendiri...

      Delete
  19. Tak suka tengok matahari sakit. Cahayanya tak sampai ke bumi. Sama juga tak puas kalau melihat bulan separuh. Cahayanya kurang berseri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. segalanya ibarat tak lengkap kan kak??? ^_^ dan serba tak kena...

      Delete
  20. cantik pemandangan..memang agak pelik kalau sunset pukul 5:30.baru tahu juga tentang ni..

    ReplyDelete
  21. sekarang ni nak bg anak main kat playground pun fikir byk kali... sy bawak anak main kat indoor playground je..

    ReplyDelete
  22. Pernah dgr time tu jgn amik gmbr...pesan org-org tua...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia