Home » , , , » Makanan dan Minuman Yang Melemahkan Ingatan

Makanan dan Minuman Yang Melemahkan Ingatan

Source Extracted from Google
Salam Jumaat peeps!!! ^_^... Seronoknya hari ni Jumaat kannn??? Esok dah Sabtu... Tapi minggu ni paling seronok...wakakakaka...kenapa??? Nanti later2 we chit chat ok??? Sekarang nak cerita tentang makanan dan minuman yang boleh mempengaruhi diri kita untuk menjadi seorang pelupa, ingatan menjadi lemah dan menumpulkan minda.... 

Jangan makan atau minum....
  1. Makanan atau minuman yang bercampur dengan semut.
  2. Makanan ringan atau segera kerana kadar garam dan bahan perasa yang banyak... (inilah yang kita suka ye tak??? hu hu hu)
  3. Makanan laut dan darat diambil dalam satu hidangan.
  4. Makanan yang lama terdedah dan disentuh oleh tikus.
  5. Kepala ikan dan organ dalaman haiwan seperti hati atau perut. 
  6. Bawang besar, ketumbar kering dan berempah.
  7. Minuman bersusu selepas makan daging atau ayam.
  8. Minuman bergas atau beralkohol.
SUMBER: SINI 

Firman Allah SWT: (Kalaulah ia tidak memikirkan asal dan kesudahan dirinya), maka hendaklah manusia melihat kepada makanannya (bagaimana kami mentadbirkannya)." (Surah 'Abasa- ayat 24)

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Makanan dan Minuman Yang Melemahkan Ingatan, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, March 7, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

36 comments:

  1. seronok untuk esok kan kak..xsabar nak jumpe..heee..apepun elakkan makan dan minum semua ni :)

    ReplyDelete
  2. bawang besar n ketumbar?selalu guna dalam masakan..dulu xtau..sekarang baru tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun guna bawang besar dan ketumbar juga... hmmm, tulah tu...

      Delete
  3. alamak ada antara di atas lya selalu ambil :)..ehhh mesti sis nak pergi sepetang bersama blogger tu kan kan..seronoknya mesti byk crita menarik tu nnt

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun lya... yup sis pergi lya, nanti sis cerita yer??? ^_^

      Delete
  4. Replies
    1. akak pun lagi2 nampak kari kepala ikan tenggiri mamak style...

      Delete
  5. oh bawang besar ... Nat baru nak pandai belajar makan bawang .. lebih kan bawang dalam makanan ... adehhh huuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah memang tak suka makan bawang nat...

      Delete
  6. salam jumaat kak farah.. aiza suka juga makan makanan segera, banyak kandungan perisa di dalamnya.. kena kurangkan lepas ini.. bagus perkongsian ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sabtu aiza, akak pun macam kena cuba2 kurangkan juga... hu hu hu

      Delete
  7. pantang... jangan tak pantang... hehehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab pantang ni yang lemah sikit ni kak mia...

      Delete
  8. selalu berhati-hati dengan pemakanan kita.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak, sepatutnya macam tulah... hu hu hu

      Delete
  9. Replies
    1. air gas ni sekali sekala jer iolss minum babeh...

      Delete
  10. Alahai Farah.....benda benda tu semua mcm biasa dah pernah makan jer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang benda2 yang kita dah biasa dan pernah makan pun OKje...

      Delete
  11. jagalah apa yang kita makan dan minum..takut merbahaya pada kita..tq sis sudi share info..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak and my pleasure for sharing...

      Delete
  12. bwg besar?? adoiy... sy suke sgt mkn bwg besar.. ptut la jd pelupa.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak memang tak suka makan bawang besar... atau apa2 jenis bawang sekalipun...

      Delete
  13. ohhh tidakk, cam selalu amik je ni >.<

    ReplyDelete
  14. lorrr...tapi sally suka makan bawang -_-'
    dah bbaru lepas minum susu lepas makan ayam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak suka bawang sally... say no to bawang... hik hik hik...

      Delete
  15. bawang besar?.. baru tahu ni.. perlu dikurangkan...

    ReplyDelete
  16. bawang besar tu slalu makan bila wt sambal..xtau plak makan laut n darat skali pn bley lemah ingatan..yg tau mmg Rasulullah saw kata xelok

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti ada sebab kenapa Rasulullah kata tak elokkan dear? ^_*

      Delete
  17. Nice info... Kbykn yg makruh tu yg x brpa elok utk diamalkan.. Seaekali xpe

    ReplyDelete
  18. Yang no 5 tu memang dari sekolah lagi dengar..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia