Home » , , , , , , » Keselamatan Anak2 Di Dunia Internet...

Keselamatan Anak2 Di Dunia Internet...

Source Extracted from Google
Ha ginilah rupa gayanya anak2 zaman siber dan teknologi ni kannn??? Memasing sibuk dengan gadget mereka yang tersendiri... Kita kecik2 dulu, kena bukak komputer gedabak tu, and then connect tu internet teeeeettttt toooottttt teeeettttt toootttttt, ingat tak pada siapa2 yang pernah menggunakan internet service by TM masa mula2 zaman kebangkitan internet nak popular dulu? ekekekeke... ni masa zaman2 iolss secondary school dulu... Dah connected masa tu sibuklah nak check e-mail... dulu2 iolss ada hotmail, lovemail, yahoomail...bha ha ha, sangat klasik kot? Pas tu bukak Friendster...dah tak do dah social network Friendster tu dah... bha ha ha, dah bertukar ke something else... MySpace iolss tak layan sangat...tak tau kenapa tapi tak minat...pas tu dok sibuk download lagu lah, main game-lah...tiba2 terasa macam terbazir masa macam tu jer....ahaksss.... sebab tak best dulu iolss tak ada blog masa sekolah...bha ha ha.... so tak ada benda yang exciting sangat pun nak dibuat... la la la la... sekadar menghabiskan masa lapang dan terluang... 

Tapi beza dengan sekarang... kecik2 anak2 dah ada e-mail address sendiri, akaun FB sendiri, Twitter sendiri, blog sendiri dan segalanya sendirilah dan semakin banyak benda yang nak di-explore di Internet...segalanya di hujung jari...Dulu kita tak adalah 24-7 habiskan masa kat Internet ye tak? Gadget pun tak do... kira internet tak mobile macam zaman sekarang... mainan kita dulu2 sangat beza dengan anak2 sekarang... Erkss...Ash ni pun tak taulah bila kannn... nanti akan mulalah ada e-mail address dia sendiri (ahaks mummylah tu yang buatkan siapa lagi), mulalah ada Instag sendiri, mulalah ada segala bagai sendiri...

Dunia internet expose anak2 kepada satu dunia baru di mana dunia internet itu sendiri menyumbang secara pukal kepada proses pembelajaran anak2 dan memang seronoklah belajar melalui internet ni kann??? Namanya interactive giteww... Dalam dunia teknologi yang dinamik sekarang ni, di mana ilmu pengetahuan adalah semacam satu kuasa, parents mahu anak2 mereka surf internet dan belajar sebanyak mana yang anak2 boleh. With this wish, there is also the desire to protect our children kan???

Populariti perkembangan dunia internet adalah diikuti dengan perkembangan perkara2 tak bermoral dan juga aktiviti jenayah secara maya. Hackers, crackers, web bullies, identity thieves, children predators and etc melambak2 dalam dunia siber sekarang ni...

Memandangkan anak2 zaman sekarang possess high technological skills, masalah utama yang dihadapi oleh parents adalah parents perlu create boundaries untuk anak2 di dalam dunia virtual where the authenticity of communication is questionable. Dan dalam kita nak protect anak2 dan mengajar mereka untuk menggunakan internet secara selamat dan produktif, kita kenalah jadi internet savvy gitewww, get familiar dengan our children's internet experience.

Maybe, yang tersenarai kat bawah ni boleh digunakan sebagai garis panduan untuk kita semua.... 

1. Keep the communication channels with your child open. Show an interest in your child’s internet activities. Supervise your child when surfing the Internet. It is important to try to understand your children experience when surfing the web, in order for you to guide and assist them.

2. Be a role model to your child. Constantly talk with your child on what is right and what is wrong when surfing the web.

3. Become Internet savvy. If you have knowledge about services and applications that are available on the Internet , you will be more effective when guiding your children. Sit with your children when they are surfing and try to learn as much you can about their habits. If you feel you don’t have enough knowledge you can use Internet security websites in order to gain more knowledge and confidence. In addition, you can also talk with other parents.

4. Create a list of suitable websites. Give your children a list of websites that you find suitable for their age and that may interest them. Update this list on a regular basis with new websites in order to keep your kids interested. Once in a while, check if the websites you have selected are still suitable.

5. Make sure that the PC your child is using is in a family space, so you can supervise them.

6. Define clear guidelines for your children regarding Internet use. Different families may have different guidelines, but it is important that your children are aware of what you expect from them. Define the guidelines according to the child’s age group. You can also define an Internet use policy that your child will be obligated to.

7. Instruct your child not to give away private information online. Private information may include: name, last name, home address, email address, home phone number, parents’ work phone number or place of work, school, passwords etc. This private information should not be exposed on any of the online communication tools that the child is using, such as: email, IM(=Instant Message), chatrooms, forums, virtual worlds etc.

8. Help your children to create a safe username. If your children encounter websites which require using a username or a nickname, help them to create a nickname that will not reveal private information. For example, never use year of birth in a nickname which can reveal age (“Sara1995”).

9. Supervise upload of personal photos. Instruct your child not to send or upload to the web personal photos or family photos without adult approval.

10. Encourage your children to let you know if they encounter any strange behavior or behavior that caused them an uncomfortable feeling, when they surf the internet.

11. You can use parental control tools and products that filter and/or monitor Internet surfing in order to control your children’s Internet activities.

12. Install and use firewall and anti-virus programs that protects the PC from installation of malicious softwares.

Kredit: HERE

*Anak2 dengan gadget is good, but too much of exposure tanpa monitoring or supervision pun boleh mendatangkan bahaya... phewww... zaman sekarang nak didik anak memang mencabar...parents memang betul2 kena keep up with what's IN or what's latest in the market... Haruslah kannn, parents kena tau dulu sebelum anak2... sok2 tak adalah bulat2 jer percaya dan biarkan anak macam tu jer... At least kita tau mechanism on how certain thing works and what it is all about...  with this at least jugak, kita ada langkah2 how to react when something happens betul tak? Tak bagi anak expose pun tak boleh, kena expose juga...so pandai2lah kita semua sebagai parents nak control anak kita macam mana kan? *_^ ...Setiap orang ada cara tersendiri dan masing2...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Keselamatan Anak2 Di Dunia Internet..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, March 28, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

27 comments:

  1. Tu lah Farah ... nak kena pantau anak2 bila dorang on internet. Takut tersalah guna pula.... huhu

    ReplyDelete
  2. Zaman dan maju dan gaya hidup dah berubah. Bila zaman dah canggih, anak² pulak terlebih advanced..As parents kena pantau aktiviti anak²

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu fiza, parents kena pantau aktiviti anak2 dan bukan dibiarkan macam tu ajer...

      Delete
  3. Tak silap kalau kat OS Windows. Microsoft bg kita buat satu akaun kanak2 dlm windows, tak kira windows 7 or 8. Drpd akaun tu, nnt parent boleh set limit apa yg anak2 tak leh buat dan boleh pantau apa yg anak buat. Setakat sy tak tau secara keseluruhan pasal ni, sbb tak cuba lg. Kalau OS selain dari Windows tak tau la pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah bagus info ni, boleh lah cuba ricky2 OS Windows 7 ni... thanks for sharing dear...

      Delete
  4. kita takut oneday kita tak dapat follow teknologi ni.. anak2 dah lebih mature pasal internet semua ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jawabnya kena sentiasa up to date lah...

      Delete
  5. hahahak..dulu2 sangat beza dengan sekarang ne kan...saya pun ada fb masa umur 21 tahun..hahahhaak..memang tak arif sangat pasal it..tp sekarang dah beza.saya isi tabung nissan untuk sis..msyyukkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang beza dulu dan sekarang, sekarang budak2 dah terlebih advance, thanks dear tolong isikan tabung... nanti akak isikan tabung balik yer...

      Delete
  6. situasi dalam rumah sekarang camtu le..
    hehe
    tv buka,
    tapi xdek orang tgk.
    suma ngadap ke gajet :)

    ReplyDelete
  7. lya dah habis sekolah menengah baru berjinak2 dgn internet :)..sgt ketinggalan di situ

    ReplyDelete
  8. Internet ni zaman kita kecik-kecik dulu dikira sebagai barang mewah. Dalam kelas, saper2 yang ada internet tu, memang habis canggih dah masa tu.

    Sekarang ni, internet dah mudah nak akses. Kalau tak boleh nak subscribe bulan2, pakai kredit handset harian pun bole.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu kira one of the luxury items lah, tapi sekarang ni kat mana2 pun mudah jer dapat internet kannn?

      Delete
  9. sekarang ni..semuanya dihujung jari susah nak kawalkan..ada pro and cons

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup tapi walau susah macam mana still kena pantau dear...dari perkara yang tak diingini berlaku?

      Delete
  10. zaman dah canggih ibu bapa juga perlu bijak kan...jangan sampai anak2 jadi 'mangsa' kecanggihan internet...banyak kesan buruknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ikhwan... dah banyak kes yang dah terjadi dah...

      Delete
  11. Mmg x bg main gadjet sendirian... Bg tgk tv.. Tu pun channel yg terpilih shja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus tu maria pantau dan kawal dari mula...

      Delete
  12. nice sharing dear, u know dear nak taknak kita kena pantau anak2 dalam hal ni. Budak2 sekarang memang advance dalam meneroka alam internet dan kalau terbaca benda baik takpa, tapi kalau terjumpa benda yang kurang baik dan kita plak tak monitor, mau parah nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yang kita tak nak kalau2 diaorang terbaca atau terbuka website yang tak sepatutnya...

      Delete
  13. Ada kebaikan dan kburukan pguunaan internet ni kpd anak2. . Yg pntg ibubapa kena sntiasa pantau pkemabgn anak2 ni kan sis ? Skrg ni dunia sgt mcabar.. smu pon d hujng jari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul semakin hari semakin challenging...

      Delete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia