Home » , , , » Kenapa Make-Up Remover Penting???

Kenapa Make-Up Remover Penting???

Source Extracted from Google
This is a must have!!! bagi setiap perempuan yang bersolek...dan ini adalah sahabat baik saya... he he he... kalau tak ada, memang rasa macam tak complete jer pembersihan solekan tu... Dah pakai make-up kenalah bersihkan... takkan nak biarkan make-up tu kat muka jer bertempek or takkan nak tidur dengan make-up...retiss pun tak tidur dengan make-up ok, kecuali dalam filem or drama...muahahaha.... 

Satu perkara yang paling penting untuk kita sebagai perempuan yang bersolek lakukan pada setiap malam sebelum kita tidur adalah bersihkan solekan. Harus ok??? Penat tak penat, tetap kena bersihkan... Ini semua adalah demi menyelamatkan kulit. Kalau weolss biarkan make-up tu melekat kat muka, ia akan menutup liang2 dan jelas merosakkan kulit. Bukan susah pun, rutin yang sangat mudah. Guna make-up remover dan kemudian cuci dengan pencuci muka... lepas tu pakailah toner ker sat ni ke apa ke... ikut rutin penjagaan kulit uolsss....

Solekan yang tidak dibersihkan boleh menyumbat liang2, menyebabkan jerawat pada mata. Kulit kan memerlukan masa untuk memperbaharui sel??? Tapi kalau liang2 tersumbat, so proses ni menjadi terhalang sehingga menjadikan kulit kusam. So, starting from now on, siapa yang tak biasa atau selalu ngelat tu, jadikan rutin ok??? Semuanya untuk kesihatan kulit muka uolss... 

Make-up remover dan face cleanser adalah 2 produk yang berbeza. Make-up remover ni di-design khusus untuk menghilangkan warna2 pada kosmetik uols, termasuk produk2 yang waterproof dan produk kosmetik mata seperti eyeshadow dan eyeliner. Facial cleanser pulak tugasnya lepas uolss bersihkan muka dengan make-up remover or lepas uols mandi. Kalau tak bersihkan muka sebelum tidur, memang bertiong2 lah naik jerawat ok??? 

TIPS & TRICK MENGGUNAKAN MAKE-UP REMOVER
  1. Kulit sensitif sebaiknya gunakan remover yang berasaskan micellar water.
  2. Goncang dulu make-up remover sebelum digunakan, sebab make-up remover adalah berasaskan air yang tak boleh bercampur dengan minyak pembersih.
  3. Untuk area mata, seelok2nya gunakan remover yang biasa digunakan untuk kulit sensitif. Ini untuk elakkan iritasi dan remover untuk kulit sensitif mengandungi bahan anti iritasi.
  4. Tisu basah remover pun ok juga kalau uols travel, ke gym ke, hang out ke. 
  5. Gunakan kapas dengan remover, bukan tisu atau yang lain2. 
Kulit yang cantik tu harus dijaga kebersihan, dan tak semestinya makan atau pakai sesuatu produk tu terus nampak cantik kulit tu... kenalah jaga kebersihan juga.... So, jangan lupa ladies... bersihkan make-up sebelum tidur...jangan biarkan muka tu bertempek dengan make-up...tak sihat tu untuk kulit...  Malas macam mana pun sila paksa diri...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Kenapa Make-Up Remover Penting???, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, March 4, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

13 comments:

  1. okay..nice sharing utk yg pakai mekap..yg tak pakai mekap baca je..buat tambah pengetahuan :P

    ReplyDelete
  2. Kekadang aida malas sangat nak ber make up remover..kekadang lepas mandi dah muka macam pontianak akibat malas nak cuci make up bebetul..hahahah

    ReplyDelete
  3. Hihihi....Kak Farah, ce suggest brand apa yang okay, yang 'berasaskan micellar water' tu... Sebab kulit kite pun sensitippp jugakkk.

    ReplyDelete
  4. good info. tp sy baca melopong je mulut sebab tak guna make up. hehe.. natural beauty gitu lor.. haha

    ReplyDelete
  5. hehehe. kadang2 mengelat jugak . nk cepat kn . terlupe .

    ReplyDelete
  6. kulit diya pun sensitif.
    bagi diya best micellar water pnya products Loreal mahal skit.so try garnier pun ok

    ReplyDelete
  7. Bgi yg bersolek mmg kna ada sbb nnt nk wuduk n solat cmne kn...

    ReplyDelete
  8. Jarang makup le Farah....tapi kadang kadang pakai gak ...makeup remover yg ada tu hehe...walaupun nak remove bedak je!

    ReplyDelete
  9. saya sangat pemalas..adoi..lepas ni kena rajinkan jugak..

    ReplyDelete
  10. akak sangat sensitif with make up remover...jeles kat sesapa yang xde problem ni...selalu buang make up guna wet tissue jer...

    ReplyDelete
  11. perlu sangat remove make up kan.guna baby oil pun mudah :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia