Home » , , , , , , , , » Kenali Punca Rambut Gugur!!!

Kenali Punca Rambut Gugur!!!


Salam pagi Isnin peeps!!! Bermulalah sudah episode yang baru di minggu yang baru... ^_^... Happy happy Monday.. ^_*

Siapa ada masalah rambut gugur??? Ha ni pagi2 nak cerita sikit ni... Rambut gugur memang normal. Tapi kalau rambut uolss gugur lebih daripada 50 hingga 100 helai sehari, itu petanda uolss mengalami masalah rambut gugur. Kenapa rambut gugur ni pulak selalu terjadi dalam kalangan wanita??? Us I mean us women... he he he... It might be due to hormon... Hormon di dalam badan yang tak seimbang, penggunaan produk yang salah dan kurang vitamin pada akar rambut. 

HORMON
Hormon wanita mampu menggalakkan pertumbuhan rambut yang lebat. Wanita turut menghasilkan hormon androgen dalam kuantiti yang sedikit namun ia akan bertindak aktif jika seseorang itu berada dalam keadaan tertekan. Ini menyebabkan rambut mudah gugur. Makanya, untuk melebatkan rambut, uolsss tidak boleh terlalu tertekan dan sentiasa bertenang dalam apa jua keadaan. Chillex peeps!!! ^_*

PRODUK
Rambut juga mudah gugur kalau uolss selalu sangat warnakan rambut atau selalu sangat menukar gaya rambut lurus atau curly. Apa yang uolss kena buat ialah memilih shampoo yang boleh protect rambut daripada kerosakkan, jangan terlalu kerap mencuci rambut dan jarakkan penukaran warna dan style rambut. 

KURANG VITAMIN
Untuk elakkan rambut uolss daripada gugur, pengamalan makanan berkhasiat seperti bijiran, buah2an, sayur2an dan makanan berprotein tinggi seperti ikan sangat membantu uolss mendapatkan rambut yang lebat. If uolss kurang gemar memakan makanan seperti ini, try2lah ambil supplemen khas untuk rambut iaitu Biotin, Niasin, Zink, Vitamin B6, B12, A dan E. 

Kalau mak2 pulak orang tua2 kata... yang iolss dengarlah rambut banyak gugur sebab anak2 kecik suka main bubbles air liur... ihikss betul ke??? 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Kenali Punca Rambut Gugur!!!, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, March 17, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

46 comments:

  1. Rambut bunda pun gugur juga tapi tak serios sangat...
    salam ziarah dari bunda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for dropping by bunda... wah baguslah macam tu...

      Delete
  2. gugur teruk gak nie.....huwaaa...seram nak syampoo okeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. demok suka main air liur ke babe??? he he he...

      Delete
  3. pas bersalin terus potong pendek ala2 dynas gitu. kalau tak, mmg votak la rambut iolls. pastu ada amik supplement zinc shaklee. kurang dah rambut gugur, rambut kembali bersinar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup sometimes it happens due to lack of vitamin dear...

      Delete
  4. dulu rambut gugur banyak sangat..sampai terpaksa potong pendek.try satu produk ni,alhamdulillah..tak banyak sangat..
    tapi tak taulah puncanya dari mana...

    ReplyDelete
  5. SB nak telan supplement pon satu hal..malaihhh ehhh..hahaa!!..nasib baik rambut gugur tahap biasa-biasa saja

    ReplyDelete
  6. Ketiga2 punca di atas memang terkena pada kenit. Mana tau Ephyra boleh selesaikannya kan? :)

    ReplyDelete
  7. dik an mmg mngalami masalah rambut gugur..lpas guna syampu garam buluh alhamdulillah dah ok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. first time akak dengar shampoo garam buluh ni.... ada contoh tunjuk boleh??? he he he

      Delete
    2. Uikks.. shampoo garam buluh? biasa dengar sabun garam buluh... huhuhu

      Delete
  8. rambut akak pun gugur jugak...nak cari ubat untuk lebat semula....hihi...tapi tak ler botak....

    ReplyDelete
  9. Nice sharing... info yang bagus.. :)

    ReplyDelete
  10. owh..
    bukan faktor usia ler rambut gugur nie..
    thanx share kak farah,

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup shark usia bukan faktornya...

      Delete
    2. kalau yang faktor usia yang jadi kelabu tu... apa mat salleh kata? Grey hair? hahahahaha... (bukan putih... tapi grey) :p

      Delete
  11. rambut iolls pun gugur jugak. risau menengoknye.. :/

    ReplyDelete
  12. saya dl pon, alami keguguran rambut yg teruk slps bsalin, hampir botak.now da okay.. saya telan vitalea complex shaklee,, dalam 1 tablet tu, kesemua vitamin yg disebut lengkap ada didalamnya. jom jemput singgah www.nurimanqhaisara.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu sometimes because lack of vitamin... In Shaa Allah I will and thanks for dropping by dear...

      Delete
  13. rambut saya gugur sebab kurang vitamin..huhu..dulu rajin makan kolagen rumpai laut tu, alhamdulillah ok..sekarang ni gatal makan produk lain pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasalah tu mar, sifat ingin mencuba... asalkan serasi tak apa...

      Delete
  14. Rambut gugur juga ni....sejak zaman sek men lagi tak boleh berambut panjang...tapi kalau pendek ok pula....huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak gayanya kena kekalkan rambut pendek ni...

      Delete
  15. jarang jugak rmbut gugur xtaulah sbb ape..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus jaga rambut elok2, rambut tu kan mahkota wanita...

      Delete
  16. lya memang ada masalah rambut gugur..masa mandi pun rambut boleh gugur..tengah mencari cara mengatasi masalah nie sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba produk kecantikkan dengan nasihat... In Shaa Allah ok... tak pun dengan supplement...

      Delete
  17. rambut N pun gugur jugak.. banyak.. tapi nasib baik tak botak

    ReplyDelete
  18. dulu memuda byk gugur, dah tua ni ok plak...konfius tak? hhee..supplement jgn harap la...

    ReplyDelete
  19. Replies
    1. Ephyra memang tak pernah ketinggalan dan memang sesuatu yang wajib...

      Delete
  20. Kebetulan je tu. .. Ank x men air liur pun gugur gak... Hehe

    ReplyDelete
  21. My comment... kalau rambut gugur... ambil supplement! selesai dalaman dulu... then jaga dengan produk kecantikan/penjagaan... but as u said... with advise... Supplement free atau murah? ulam-ulam, buah-buah... :p

    ReplyDelete
  22. Zara salah sorg mhadapi masalah ni.. sob..sob..sob.. mgkin sb hormon kot..

    ReplyDelete
  23. lumrah rambut gugur kan..tapi kalau banyak sangat tu makanlah supplement yg boleh membantu kurangkan keguguran rambut atau gunekan produk yang serasi dengan kulit kepala :)

    ReplyDelete
  24. saya banyak rambut gugur, kadang kdang usap,sikat,shampoo,ikat rambut pon banyakk ,takut dibuatnyaa ,adakah ini masalah hormon bagi remaja seperti saya?

    ReplyDelete
  25. masalah rambut gugur memang sinonim dengan para ibu selepas melahirkan anak...JOM SINGGAH BLOG AKAK

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia