Home » , , » Jom Kenal Make-Up Tools!!! ^_*

Jom Kenal Make-Up Tools!!! ^_*

Source Extracted from HERE
Uolsss, ladies for sure dah kenal yang kat atas ni bukannya berus painting for arts yang biasa digunakan dengan water colour or poster colour tu kannn? Ha ha ha, bagi kaum Adam, mungkinlah tak berapa nak kenal kann? Mungkin juga kenal satu dua atau biasa nampak satu dua... tapi kalau kenal semua, memang superb lah!!! Awesome and thumbs up!!! *_^... 

Untuk memudahkan uolss... semuanya telah dilabelkan dengan nombor supaya mudah dirujuk gitewww.... Memanglah gunanya untuk calit tu calit ni dan conteng muka weolls yang perempuan ni... tapi...spesifik name? I believe memang ada yang dah expert, lagi2 pakar2 make-up kat luar sana tu...hew hew hew...tapi tak salah kita refresh memory kita ni kann? (ingat study ke? nak refresh2...ahaksss)... 

1. Foundation Brush
Foundation brush ini adalah digunakan untuk mengaplikasi foundation, tak kira sama ada yang jenis cair ataupun jenis compact dengan tujuan untuk mendapatkan rias wajah yang lebih natural. Bulu yang digunakan untuk foundation brush ini adalah bulu sintesis. Kenapa gunakan bulu sintesis? so that foundation tak meresap ke dalam brush, melainkan meresap ke kulit wajah. Nak gunakan??? Sapukan foundation brush dengan gerakan ringan ke arah luar, jangan terlalu ditekan kerana nanti kan menghasilkan kesan2 garis halus bulu brush tu kat muka pulak. If uolss dah apply shading and concealer, jangan apply foundation dengan gerakan menyapu yer, tapi cukup sekadar main "dap dap" a.k.a. tekan tekan jer, so that shading ngan concealer tu tak bergeser.

2. Concealer Brush
Brush  ni lebih kurang dengan foundation brush, cuma saiz dia kecik lagi lah sebab application adalah untuk area2 yang lebih kecik. Biasanya brush ni digunakan untuk apply shading dan juga concealer. Dinasihatkan supaya ada 2 biji concealer brush ni, satu untuk shading, satu untuk concealer. Jangan campurkan. Cara nak pakai? "dap" ajer dan layangkan secara lembut pada kawasan2 yang sepatutnya. 

3. Fluffy Powder Brush
Main function adalah untuk apply loose powder ke permukaan wajah. Cukup sekadar tekan2 dengan lembut brush yang dah diletakkan loose powder ke seluruh wajah untuk menghasilkan rias wajah yang halus dan sempurna. Fluffy powder brush ni adalah untuk meratakan bedak ke seluruh wajah dan nak control supaya bedak tu tak terlalu tebal sangat. Ha ha ha... Kalau tebal2 sangat dah macam tepung gomak dan opera cina pulak uolss..muahahaha...tak nak tak nak tak nak... Jangan apply fluffy powder brush dengan gerakan menyapu ek? sebab nanti rosak foundation uolsss yang dah dipakai tadi...

4. Blush Brush
Ini biasalah, untuk pakai blusher lah, lagi apa...hik hik hik... 

5. Small Blending Brush
Brush ni function dia untuk membaurkan warna eye shadow yang telah kita apply so that eyeshadow kita blend secara halus. Dalam nak gunakan brush ni, ada pelbagai technic blending yang kita boleh gunakan atau buat... contoh, macam teknik gradian or teknik sudut. Brush ni ada macam2 ukuran untuk disesuaikan dengan besarnya kelopak mata dan jenis teknik blend yang kita nak apply.

6. Flat Eyeshadow Brush
Untuk pakai eyeshadow...as simple as ABC...hik hik hik... 

7. Precision Angle Brush
Untuk pakai eyeliner yang basah tu, lepas guna sila bersihkan... supaya brush tak keras... nanti sayang jer... brush ni sometimes iolss langgar buat shading jugak...ha ha ha... 

8. Lip Brush
Untuk pakai lipstick, and one good thing applying lipstick with brush kan, warna lebih even dan bentuk lebih kemas... I loikeee....

Inilah antara jenis2 make-up tools yang dapat iolss senaraikan, tetapi mungkin ada juga yang iolss tertinggal uolss...   

*Please jangan lupa once dah guna make-up tools ni, ianya perlu sangat dibersihkan bagi menjaga kebersihan dan tak nak bakteria2 yang tidak diingini hinggap... cleanliness is a must!!! Dan kita pun tak nak muka kita berjerawat or kena infection yang kita tak ketahui kann??? Cara nak bersihkan make-up brushes??? Sila rujuk entri iolss CLEAN YOUR MAKE-UP BRUSHES ....  

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Jom Kenal Make-Up Tools!!! ^_*, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, March 31, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

53 comments:

  1. huwaaa...1 berus pun takde!kekekee...dah mcm mane nie....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak ada dan kalau nak pakai kenalah beli... ekekeke

      Delete
  2. xpernah membeli berus2 ni semua..huhu

    ReplyDelete
  3. Nice entry Kak Farah. Kebetulan, baru je beli 1 set brushes, semua ada 24 jenis.
    Hehehe...mmg pening nak bezakan kegunaan (^^,)

    ReplyDelete
    Replies
    1. at least ni boleh membantu sikit kan?

      Delete
    2. Bukan cket, banyak jugakla... Boleh guna dlu brush yg Kak Farah tnjuk ni..
      TQ sis (^^,)

      Delete
  4. takat blusher ngan eyeshadow ada lah farah,hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he he... tak perlu ada semua pun tak apa...

      Delete
  5. shad tak de satu berus pun.. hehe.
    sesungguhnya, daku tidak pandai make-up dan tidak gemar ada something2 yang melekat kat my face..

    ReplyDelete
  6. semua berus2 tu dah jadik berus lukisan Dania...huwaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi dania sampai jadikan berus lukisan dia ek? kelasss...

      Delete
  7. Replies
    1. oklah tu fiza, kadang2 kita tak pakai semua cuma pada waktu2 tertentu jer...

      Delete
  8. Hihi cik akak ada berus gigi ngan berus baju je farah syg oii.
    Kena cedok ilmu berus nie.
    Kang nak make up berus cat lak hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha, tak mungkin cik akak akan gunakan berus cat... cik akak mesti kenal kan berus cat dan berus makeup?

      Delete
  9. nahh..husna igtkan berus yg ke 3 tu berus blusher.. hehehe..

    sama mcm idzwa, stu berus pon xde.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum sampai masa lagi kot nak ada berus2 tu semua... hi hi hi

      Delete
  10. Hahaa saya ada beli tapi tak reti pon nak guna. hikksshiks

    ReplyDelete
  11. huwaaaaa qila takde satu pun sekarang ni hahahahaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak apa nanti pelan2 kumpul yer satu2... he he he

      Delete
  12. nice sharing dear..anyway, ai ni kdg2 guna jari je utk eye shadow tu.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha, jangan risau iolss pun sama jugak syu... kalau nak cepat... mana yang dan ajer...

      Delete
  13. huu diya bab2 mekap ni mmg minat sgt,hee thanks for sharing kak fara <3

    ReplyDelete
  14. Akak ada set tu...tapi bila nak cepat..tenyeh dengan jari aje..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha, itu selalu berlaku tu kak...no worries, farah pun sama jugak...

      Delete
  15. CN ada 1 brush jer yang digunakan untuk semua..all in one gituww ! hehe

    ReplyDelete
  16. Replies
    1. tak per belajar kenal2 sok sok ada gf atau wife dah tau dah...dan tak adalah pelik sangat...

      Delete
  17. miza suka pakai berus blusher tu,senang gila nak blend kan^_^
    rasa nak kumpul berus makeup pulak<3<3 :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul bila guna berus2 ni memang mudah nak blend...kerja pun jadi mudah...

      Delete
  18. saya sebenarnya tak reti nak bermakeup . calit gincu jer yg pandai ... adehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada orang memang bergantung kepada natural beauty dan tak semua orang pun elok pakai make up sebenarnya...

      Delete
  19. Byk tul brush nya.. Hehe... Cek tau berbedak dan berlipstik ajo.. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pun boleh pakai brush jugak maria...he he he...

      Delete
  20. dulu ade beli tp xpakai pon..
    sebb xreti..heeee ^o^

    ReplyDelete
  21. wow banyaknya.. kalau ada pun yang kat dalam eyeshadow tu je la :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada orang memang pakai as it is jer...tak pe is okay, janji make up ye tak?

      Delete
  22. no 4 je yang ada. sebab rajin pakai blusher.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. blusher kalau tak pakai macam hilang seri pulak...he he he...

      Delete
  23. baru tahu ada nama brush2 ni. XD

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia