Home » , , » Jerebu Teruk!!!

Jerebu Teruk!!!

Ini bukan pertama kali saya soh seh soh seh tentang jerebu di Bubblynotes... tapi rasanya dah dalam 2-3 kali juga rasanya... ^_^...Dan tak perlulah berulang2 saya nak berkongsi apa itu jerebu, bagaimana jerebu terjadi, apakah IPU2 sihat dan tidak sihat... Uolss boleh refer pada entri lama saya di SINI

Nampak tak gambar di atas tu??? Ini keadaan dan situasinya pukul 6.00 pagi tadi uolss semasa iolss nak ke office... Teruk tak??? What I could share and tell you is that... seriously memang tak nampak jalan...sangat2 sukar... dahlah pagi dan kawasan rumah saya memang jenis berkabus...tapi kalau berkabus pun tak seteruk ini... ini namanya kabus plus dengan jerebu...memang mendapatlah... 

Mostly all the cars on the road semuanya pasang lampu kecemasan atau pada yang tak tau...kalau uolss naik kereta ada punat lambang 3 segi, bila kita tekan punat tu, dua2 lampu signal menyala... dan all the cars termasuk Baby Mia saya bergerak dengan sangat perlahannnn..... sangat berhati2 sebab jalan langsung tak nampak, nanti sia2 jer berjelungang (terbabas) ke tepi divider jalan atau masuk longkang.... itupun dah ada 3-4 biji kereta yang jadi cam tu... mula2 tak nampak, tapi bila toleh kanan, toleh kiri, tengok kelibat kereta dah senget sebelah...sah sah lah tu... salah bajet atau tersalah teknik disebabkan jerebu... 

And it took me, half an hour just to get rid of this area, kerana memandu dengan sangat berhati2 dan perlahan... demi keselamatan diri dan fikirkan Ash... 

*Bila tengok2 balik...sangat2 spooky pun ada situation pagi tadi ni... kalau buat drama/filem hantu dengan weather condition macam ni pun cara jugak ni...muahahaha..tiba2 dalam kabus2 jerebu2 terpacul hantu depan kereta... makkkk.... kusss semangat...ntah hapa2 punya imagination ntah... lol...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Jerebu Teruk!!!, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, March 5, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

28 comments:

  1. haiii..lambat bersiaran hari nie :) btw..jerebu ni paling kesian is baby, kanak-kanak, ibu mengandung & org tua kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul babylah yang paling kesian dalam kes ni sebenarnya...

      Delete
  2. makin teruk jerebu skang kan..husband kata balik kerja kat jalan raya tu tak nampak sangat.harap² keadaan cuaca kembali baik

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga cuaca cepat kembali pulih seperti sediakala kan fiza???

      Delete
  3. kat jb nie pun jerebu jugak..tapi taklah seteruk tempat farah..harap jerebu ni tak berpanjangan ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terukkan kak??? tu lah harap2 tak berpanjangan...

      Delete
  4. Assalamualaikum farah. kat tempat sheila pun sama. sungai buloh. tengahari dah macam jam 5 petang punya cuaca... kabus betul.. risaunya nak keluar T__________T

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam sheila, sg buloh kat area mana tu??? mana tau kot2 kita boleh berjumpa???

      Delete
  5. kat cne mcm kurang2 suda..tpi bahang panas tetap terasa

    ReplyDelete
  6. mmg bahaya tu kak...cuba jalan hati-hati la...

    yg pasal hantu tu, lepas subuh tak seram..malam baru best..muahahaha :P

    ReplyDelete
  7. memang ber jerebu sekarang ni..dekat kelantan pon sama..tapi xteruk lg..

    ReplyDelete
  8. awalnya farah keluar rumah.......tempat saya alhamdulillah dah berkurangan :)

    ReplyDelete
  9. TUlaa..MEMANG pon jerebu sangat teruk sekarang ni...rasa macam tak sihat je udara kat luar..tapi sejak hujan dua tiga hari ni rasa dah kurang sikit...

    ReplyDelete
  10. Jangan banyakkan xtvt luar tapi bykkan xtvt kat dlm rumah ...
    Jerebu ni blh mendatangkan bahaya terutama untuk anak kecil ..
    Moga segalanyerr beransur baik ..

    ReplyDelete
  11. sangat berkabus dan berjerebu tu..nasib baik lo tak da yang "melayang-layang" kaki tak jejak tanah melintas depan keta..hihii..

    ReplyDelete
  12. sama jugak kat area rumah saya pagi tadi. banyak pulak yg terbabas sesama sendiri, langgar montot kereta depan. ada 3-4 bijik gak tadi. kat nkve pun sama gak. nampak mcm kabus, tapi bukan..

    ReplyDelete
  13. bahaya ni dear, hati2 la bawak kereta. Ketampakan memang terjejas teruk ni!

    ReplyDelete
  14. uit,
    gelap2 aka dh kuar g keje ker kak.
    shark masih dibuai mimpi lagi rasanyer nie.
    hehe..
    mmg bahaya kalau pagi2 tahap tu.
    tp rasanyer dh ok siang hari kn.

    ReplyDelete
  15. ritu k.el lalu kat 2nd bridge tu kan tu dia haihh jerebu teruk sgt
    smpai x npk dah belah seberang sana huhuhu
    igtkan kat penang je kt kl pun jerebu gak ek
    musim kemarau ni hope uols hati2 ek jaga kesihatan n byk mnm air ok

    ReplyDelete
  16. Seremban pun teruk jugak..cuma pagi td agak mengantuk so x dan nak amik gambar...ni pun masih sok sek selsema..

    ReplyDelete
  17. teruknya.. area Selangor pun sama juga.. ada feel ala-ala macam kat genting tapi panas.. huhu

    ReplyDelete
  18. Snlm anak akk x pi sklh sbb jerebu. Smlm worst sgt. Drpd sakit baik ponteng

    ReplyDelete
  19. Mmg teruk jerebu.. Terutama di Banting..

    ReplyDelete
  20. hari ni saya tak pegi keje sebab ada urusan. balik perak tapi jerebu teruk sepanjang perjalanan balik tapi dah masuk perak clear sgt langit

    ReplyDelete
  21. Paginya farah keluar rumah....tapi semalam mmg teruk jerebu kat melaka...

    ReplyDelete
  22. Hahahaha... dari cerita jerubu kuar cerita hantu... dasat betul sis nyer imagination... :D
    Tapi jerubu tu teruk betul tu... macam masuk dalam asap haper...
    so take care kat sana... kena pakai mask kut... kesian si ash sama lah...
    (doa mintak-mintak hujan lah tak lama lagi..)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia