Home » , , , , , , , , , , , , » Jenis2 Buku Yang Sesuai Untuk Baby...

Jenis2 Buku Yang Sesuai Untuk Baby...

Source Extracted from Google
Next step for Ash development programme yang sibuk dok berlegar2 dalam kepala serta pemikiran iolsss ni adalah starting to expose Ash to books... Walaupun usia Ash baru jer nak memasuki 4 bulan on this 26th March 2014, mummy Ash ni dah over pulak kannn??? Nak expose Ash pada book.... Muahahaha... Mummy Ash memang over kalau pasal Ash, bila masa mummy Ash tak over??? Sindrom ibu baru ek??? Ha ha ha... orang tak pernah dapat anak, sekali dapat anak macam ni teruk sekali culture shock-nya... Ha ha ha... taklah bukan culture shock-lah... Tapi the excitement a.k.a. keterujaan... So bear with me yeah peeps??? 

Kenapa nak expose Ash pada books??? Sebab nak Ash mula belajar kenal apa itu books dan apa fungsi books and at the same time nak didik serta pupuk minat membaca pada Ash sedari kecik cinonet ni kalau boleh... So bila dah expose... sok2 tak perlu terangkan teruk2 Ash dah tau dah yang buku tu fungsinya untuk dibaca dan for him to gain knowledge. 

Tapi dalam usiayang terlalu rebung ni, kita kena tau jugak bukuyang bersesuaian yang nak dibeli untuk babycomel ni... content tu semua orang tau, tak perlu nak cerita banyak.... tapi surface buku tu sendiri.... baby2 kalau dapat kertas sama ada akan suka renyukkan atau suka koyakkan atau suka makan cebisan kertas... So bahayakan??? 

Makanya kalau nak beli books for them at their young age... kita pilihlah surface2 atau material yang sebegini contohnya.... 

SURFACE/MATERIAL: HARDPAPER
Source Extracted from Google
Ini banyak dan ada di merata tempat... well known type kan??? So baby tak boleh koyakkan sesuka hati melainkan masuk mulut, basah, benda tu lama2 jadi lembut dan lama kelamaan boleh hancur... Boleh buat baling2 lagi giteww... ahaksss.... 

SURFACE/MATERIAL: GLOSSY PAPER/PLASTIC
Source Extracted from Google
Buku hardcover... glossy sebab senang nak lap... kalau ada kesan2 kotoran... atau basah... plastic ala macam Muqqadam plastik kita masa mengaji kecik2 dulu.... 

SURFACE/MATERIAL: CLOTH
Source Extracted from Google

Source Extracted from Google
Mostly trending in markets right now... ^_^... Kind of interactive jugak... Iolss pun terikut2 minat... Ahaks ini mummy yang lebih ke Ash yang lebih ni??? la la la... Kalau kotor boleh basuh... kalau basah dengan air liur boleh jemur dan keringkan... Confirm memang takkan koyak walau macam mana bersungguh pun baby try nak koyakkan... 

Well ada lagi ke yang iolss sebagai mak baru nak belajar jadi mak ni tak tau??? Kalau ada share2 lah peeps.... theee hee hee... (sambil senyum menyeringai).... Oopsss iPad ke, tablet ke tak masuk dalam kategori ni... Ini khas untuk buku jer.... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Jenis2 Buku Yang Sesuai Untuk Baby..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, March 21, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

24 comments:

  1. sama la masa Dania kecik2 dulu...akak banyak beli flash card...beli dari seawaal umur dia 1 tahun...now dah jadi buku2 si kembar dah....pembelajaran mcm ni sangat2 bagus...dan akak masukkan Dania tadika seawal 4 tahun....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus kak menjadi bahan turun temurun tu... ni si Ash punya barang sok nak turun temurun kat siapa??? ihikss...

      Delete
  2. asslmkm kak.. lama nya tak singgah sini.. saya pun nanti ada anak, nak belikan juga buku2 tuk bby. seawal yang mngkin la.. macam umur ash sekarang ni ke.. :)
    sekurang2nya nanti bila dia betul2 dh memahami sesuatu, stok buku tuk dia pun dah ada bnyak kan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam mimie sayang... betul tu mimie, kita tanamkan minat dari awal...

      *tak apa akak faham keadaan mimie sekarang...take care dear...

      Delete
  3. Flash card memang biasa kenit berikan pada my pearls sejak kecil lagi. Pastu beralih kepada jenis hard paper pulak, tahan sampai ke hari ini, cuma muka dalam dah tak berapa nak nampak gambonya pasal tangan2 gatal dok menyonteng dalam tu hehe. Nice sharing dear :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bebudak dapat pen or pencil or colours kan kenit? biasalah tu... memang seronoklah dia menconteng...

      Delete
  4. baru belikan flash card je utk bambam dan zayyan. nnt nak beli jugaklah yg jenis cloth tu. mmg menarik minat infants n babies :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. iolss memang tertarik dengan jenis cloth tu... macam suka jer, hari tu ada terjumpa kat tempat iolss selalu shopping barang Ash, tapi tak terbeli pulak time tu, dah ingat bila sampai dalam kereta baru teringat lupa nak rembat... hik hik hik..

      Delete
  5. market skarang mmg ada mcm2 buku kanak2..
    ash sesuai ngan buku komik je kak..
    haha..
    nnti uncle shark blikan komik pertama untuk cuperboy :p
    kihkihkih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi uncle shark kemain lagi ni, dah ada 2 dah ni uncle shark hutang ni...satu jersey dan satu lagi buku...komik apa tu nak belikan untuk cuperboy ni?

      Delete
  6. Kak Farah, boleh pergi Big Bad Wolf Books....tgh sale ney (^^,)

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152021815040098&set=a.168788885097.122872.74209335097&type=1&theater

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok nanti akak ricky... he he he... Ash kecik2 ni bila ada BBWB memang tak pergi ler nak bersesak2 macam tu, my suami tak minat tempat2 macam tu, hatta tak pergi dengan dia sekali pun, kalau pergi sendiri pun cam kesian jer bawak Ash... let see online how yeah...thanks my dear, appreciate the thoughts so much...

      Delete
  7. sy mmg belikan buku kat ank sejak kecil... biasakan dgn buku dr awal.. tpi bkn pksaan.. softbook dan buku berpad... flash kad kakak x minat... hbis koyak je... pastu belikan kad tmpalkan dinding... hari2 itu yg dia pndang... insha Allah... bljr scra x lngsung je.. lama2 boleh je dia baca dan ingat sndiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu maria, dan maria adalah pendidik semestinya tau apa yang terbaik dalam mendidik anak2 kan?

      Delete
    2. Xde lah pndai mana kak.. Ttp kna bljr juga... Hehe... (merendah diri diriku yg rendah)

      Delete
    3. bagus tu maria kalau kita merendah diri ni, tak rugi apa2 pun...

      Delete
  8. hehehe...yeay! hubby dah nak start membaca :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha, tulah hubby is moving one step at a time... *_^

      Delete
  9. alaa rasa nak jd baby la pulak tengok buku2 tu.. hehehe.
    mesti Ash suke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila tengok buku2 baby memang kita pun jadi teruja sama kan? tak kiralah buku atau toys atau barang2 baby... yang lebihnya kita yang besar ni...

      Delete
  10. Buku-buku untuk baby memang dari turun temurun...koleksi popular yg kulit tebal dan yg dari kain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita pulak yang excited menengoknya kak...

      Delete
  11. baguslah kak dedahkan ash dengan buku.moga ash menjadi bijak dalam usia yang awal ni

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia