Home » , , , , , , , » Home Baked Red Velvet Sebagai Sajian Tetamu...

Home Baked Red Velvet Sebagai Sajian Tetamu...

Holla2 peeps!!! Hari ni Bubblynotes tak tentu arah dan terbiar sedikit jadinya... Hari minggu yang sibuk buat Cik Puan Bubbly.. Pagi2 dah sibuk dengan sprint cleaning the whole house... sibuk ke pasar beli lauk untuk stok seminggu.... tiba2 before lunch dapat phone call ada guest nak sampai ke rumah petang tadi... Alamak apa nak jamu guest iolss ni? Hari ni masak biasa2 jer... Since dia datang petang, maka yang simple2 dah memadai kannn??? 

Kita bergurau senda dengan Ash sampai dia penat dulu, lepas tu bagi Ash tidur... maka meligatlah mixer seperti mana uolss nampak kat atas tu.... 
Bha ha ha... haruslah potong dulu rasa sendiri kannn??? Karang tak sedap sesia jer... ^_*... Tapi selain dari Red Velvet Cake... iolss tak adalah sumbat my guests dengan cake ajer... Ada sampingan lain... 

Mee goreng dan juga drumet ayam AYAMAS... pheww, gigih pulak hari ni masak banyak2... nasib baik habis licin semua... ha ha ha... kalau tak siapa yang nak makan??? Nasib baik Ash behave dan bagi kerjasama sepenuhnya pada mummy hari ni... Ash behave!!! Good boy... 

RESEPI KEK RED VELVET MOIST 
(iolss follow resipi yang diberikan oleh hanamemories.blogspot.com )

Bahan2 
**2 cawan tepung kek/superfine 
**2 sudu besar serbuk koko 
**1 sudu kecil baking powder 
**1 sudu kecil soda bicarbonat 
**1 sudu kecil garam 
*1 cawan buttermilk - resepi di bawah 
*1 cawan gula halus 
*1 sudu besar pewarna merah 
*1 cawan minyak masak 
*1/2 cawan air panas - iolss tambah 2 sudu besar lagi 
*2 biji telur Ayam
*esen vanila 

Topping 
*250g cream cheese @ satu ketul 
*1/2 cawan whipping cream 
*1/2 cawan gula - iols letak 1/4cwn+1sb jer 
*1 sudu besar jus perahan lemon 

Cara2
*Sediakan buttermilk - Campurkan 1 cawan susu segar/susu cair dengan 1 sudu besar cuka apple cider atau cuka putih. Biarkan sebentar lebih kurang 10minit. Boleh juga guna yogurt sukatannya ialah 3/4cawan yogurt plain/original + 1/4 susu segar. 

*Satukan bahan yang bertanda ** dan ayakkan kemudian masukkan ke dalam mangkuk. Ketepikan. 

*Mixer...satukan gula, minyak dan juga telur. Pukul hingga kembang. 

*Masukkan buttermilk, pewarna merah dan esen vanila. Pukul lagi. 

*Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit sambil putar perlahan hingga semua sebati. 

*Akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati. 

*Sapukan loyang dengan butter dan tepung, tuang adunan dan bakar 45minit. Kek ini boleh juga dikukus. 

*Sementara menunggu kek masak, sediakan topping. Putar semua bahan sehingga sebati kemudian sapu pada kek. Sejukkan dahulu baru potong dan hidang. 


Deco ikut creativiti uolss ok? ^_*

*Hari Ahad yang sangat busy and full pf activities... malam ni sure lemau punya ni dan harapnya tak bawak sampai ke esok pagilah... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Home Baked Red Velvet Sebagai Sajian Tetamu... , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Sunday, March 23, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

42 comments:

  1. Nyum2 sedapnya kak :) Lapar plak

    Taufiq singgah sini :) awksweetgitu.blogspot.com :) Support each other =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak makan lagi mana boleh rasa sedap ke tidak?

      Delete
  2. sedapnya kak farah..tapi spe guest 2?jeng3

    ReplyDelete
    Replies
    1. guests tu adalah relatives akak iman... erksss, tak makan pun boleh tau sedap???

      Delete
  3. wahh.. red velvet! selalu tgk. tp xprnh try.. hulur2 le kat sini cket.hehe

    ReplyDelete
  4. Wahh mesti sedapp tu..Terliur tgk kek Farah ..
    meh sini meh sini kita berjiran nakkk ???
    Heheheehe ..
    tetamu yang datang itu adalah sebahagian rezeki untuk kita ...
    Kalau rumah kita selalu dkunjungi org rezeki kita akan bertambah2 ...
    Insyaallah ,..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi jiran? mehlah pindah sebelah rumah Farah... hik hik hik... In Shaa Allah lya... Amin...

      Delete
  5. pandai lorhh FW masak kek..terbaikkk...!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. my mum is a baker... banyak belajar dari dia...

      Delete
  6. Salam Isnin Farah..The red velvet makes me melt..morning visual breakfast ..he..he

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he he, morning virtual breakfast? i like the terms dear...

      Delete
  7. wah..nak kna g jgk umah farah nie..dia masak sdap..:)

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum farah. wahh bestnya. pandai buat red velvet.. boleh cedok resepi kat sini. hehe thanks farah~~~

    ReplyDelete
  9. ohooo RV kek...feberet akak tu..tak bersekempatan nak terai lagik
    akak ni bab baking2 mmg super 'gajin' ahahaha
    insyallah nanti nak kasik try test satu kali laaa...
    tu ari terai kek cekelat..alhamdulillah menjadik, rasa pon ok tp x konpiden lg nak kasik org makan hahaha..gitu plak kann

    ReplyDelete
  10. Wow red velvet......nmpk sedaplah Farah. deco pun cantik. boleh buka kedai kek lah ni..hehe

    ReplyDelete
  11. it looks so nice <333
    tak pernah rasa red velvet tapi teringin sangat nak rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak rasa boleh beli one slice either kat CB or Starbucks or Secret Recipe Arina...

      Delete
  12. sedapnye.. mohon amek resepi hehe :)

    ReplyDelete
  13. waa... nak juga... nk serbu umah kak farah la cmni...

    ReplyDelete
  14. ruginya x datang umah adik..eh...ada pelawa ke? mcm xde je....nyampah!!!

    ReplyDelete
  15. sempat dia membaking ye..kalau saya..paling kuat beli je la hai..masak tu ok lg..

    ReplyDelete
  16. rajinnya akak ni.. siap buat kek red velvet!.. cantik pula kejadian kek tu. rasa pun mesti sedap ni.. nak ambik lah resepi akak ni.. mintak ek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ambillah ros ni pun akak cedok dari orang lain jugak.... hik hik hik

      Delete
  17. ohh sedapnya.. pandainya buat kek ni.. N pun pandai, pandai makan heheh

    ReplyDelete
  18. bak sikit farah.....sedapnyaaa.....

    ReplyDelete
  19. wah..tebal RVC kak farah..nyum² sedapnye!

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia