Home » , , , , » Hilangkan Cakap Pelat???

Hilangkan Cakap Pelat???

Source Extracted from Google
Budak2 kecik kalau bercakap lepas tu keletah lepas tu pelat...memang comel dan sweet jer kannn??? Ihikss...suka melayan budak2 macam ni... (tengah tunggu tiba masa Ash bercakap...ekekekeke...nak tengok gaya pelat dia macam mana...)... *_^... Tapi kalau terlalu lama pelat sampai dah besar dah nak sekolah pun pelat, merisaukan juga parents yer tak??? Susah ke nak hilangkan pelat??? 

Dari pembacaan saya di SINI

Frenulum Lingaue - istilah gangguan untuk melafazkan sesuatu huruf atau lebih dikenali dengan 'pelat'. Kebiasaannya pelat pada huruf R, S, F, D.

Pelat bukan akibat lidah pendek. Pelat biasanya berlaku pada kanak2 seawal usia setahun. Di usia ini, kanak2 mula belajar mengenali huruf dan membunyikan huruf. 

Dikatakan ada beberapa cara nak hilangkan pelat ni. Antaranya:
  1.  Jangan ajar anak cakap pelat walaupun anak masih bayi lagi. Ibu bapa yang suka bercakap pelat dengan anak2 kecil berisiko tinggi menyebabkan anak mereka bercakap pelat.
  2. Selalu latih anak menyebut huruf R, S, F, D setiap hari. In Shaa Allah, pelat anak akan berkurangan kerana lidah bergetar dengan betul.
  3. Bercakaplah dengan anak secara perlahan2 agar mereka mudah menangkap bunyi yang hendak ditiru dan perbetulkan sebutan anak jika ada kesilapan. 
  4. Geselkan cincin emas atau perak ke lelangit dan lidah anak semasa mereka tidur sambil berselawat Nabi. Kata penulis artikel ni, beliau pernah mencuba dan Alhamdulillah ada nampak kesannya tetapi kena buat setiap hari. 
Yang penting, parents tak payah risau... PELAT bukanlah cacat. Ia sesuatu yang normal dan comel especially pada kanak2...Kalau orang dewasa yang pelat dibuat2 tu, tu namanya mengedik atau mengada2...muahahahahaha...  atau saja2 berseloroh... *_^

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Hilangkan Cakap Pelat???, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, March 6, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

22 comments:

  1. info yg baik Akak...tapi best aku melayan budak yang cakap pelat ni mcm seorang anak sepupu saya..hihihihi

    ReplyDelete
  2. Wah Info TERBAIK ni Farah ...
    Biasa la budak2 bercakap PELAT ..
    Nama pon budak2 ..Bila dgr diaorg cakap PELAT nak tergelak pon ada nak2 bila sebutan dia tu menggelikan hati dan menggeletek tangkai hati utk ketawa terbahak2 ..
    Alhamdulillah anak2 Kak Lya semua tak PELAT masa kecik2 dulu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak kalau bercakap pelat cute kak... ^_^ tapi kalau boleh tak nak pelat lah ... he he he...

      Delete
  3. Pelat tak kisahlah pada kakak sebab bila besar automatic hilang semua tu. Cuma kadang kita tak faham tu aje... yg penting sihat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak yang penting anak tu sihat... betul juga tu bila besar pelat tu boleh hilang...

      Delete
  4. yg penting parents jgn ajuk ckp pelat anak.. mmg sampai bile pun ssh nak betul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi ada juga parents yang suka ajuk fiza... thee hee heee

      Delete
  5. setuju sangat... jangan nanti anak tak pelat mak pak pulak yang pelat hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adoi... saya ketawa golek-golek baca komen ni u... whoahaha

      Delete
  6. budak2 cakap pelat ni comel...lagi kita cakap tak faham..lagi banyak dia cuba nak explain hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, bersungguh2 diaorang cuba nak explain kannn???

      Delete
  7. Right!!! Saya tak pernah ajuk cakap dorang.. kita kena cakap bahasa biasa... jangan tanya dia "nak cucu tak?"... tanya betul-betul... sebab bagi dorang "cucu" = susu... kalau kita ubah.. jadi cucu, nanti dorang konfius... :D hahahaahahaahah
    trust me.. :D

    ReplyDelete
  8. mira punya pelat tak habis lagi tu. Tapi, ada progress comapred yang last year hehe. Memang mencabar nak ajar budak pelat bercakap betul ni, walaupun kita sendiri tak ajuk cakap pelat dia. Nice sharing dear!

    ReplyDelete
  9. memang comel kalau kanak tpi kalau org dewasa memang nak kena tu :D

    ReplyDelete
  10. kalau kecik² mmg normal tapi kalau dah besar kena ade solution tu

    ReplyDelete
  11. farah.. anak i baru je pandai cakap cakap.. yg pegi speech therapy tu.. ade sket pelat la..
    tapi the therapist always pesan.. jgn ikut kan pelat die... ajar sebutan yg betul...

    ReplyDelete
  12. saya tak amalkan cakap pelat dengan anak saya..cuma y dengar pelat cucu = susu..
    y lain ok cuma belum pandai susun ayat..bahasa jerman lagi

    ReplyDelete
  13. budak2 cakap pelat memang comeyyy.. hihi... tapi, kadang2 mak ayah lagi pelat dari anak kan.. sebab tu kadang2 budak-budak ni terbiasa cakap pelat..

    ReplyDelete
  14. Sebab kita sbg dewasa.kna ajar cakp betul dr awal..bkn.ajuk cara bdk.bru bljr ckp..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia