Home » , , , , , , » Dedication to My Haters!!! ^_*

Dedication to My Haters!!! ^_*

Source Extracted from Google
Uhuks2... tajuk entry ni so Maria Elena la kan? Sis +Maria Elena , pinjam jap ek tajuk ni... ^_^ dan sememangnya ini adalah hasil dari melayan Channel Maria Elena di YouTube tadi la ni...Uolss kalau nak tengok video ni just search for Maria Elena Channel di YouTube yer???

So I have haters! Woohoo!!! What's a hater? A hater is an individual who gets mad at you with their own reasons. Eh, saya mengaku lah saya ada hater... some people memang macam tu...diaorang gemar mengamalkan sikap2 hate-menge-hate ni... but iolss is differ... I don't have time to hate people uols...Sebab saya x dididik macam tu... X baik benci2 sangat dengan orang ni, esok2 kot2 apa yang dibenci tu terjadi kat diri sendiri pulak? Satu jari kita tunding kat orang, another 3 fingers is pointing back at us tau. Jangan2...jangan benci2 orang ek uolsss... Biar apa pun yang orang tu buat pada kita, Allah kan ada? Allah knows... Kalau orang tu nak benci, biarlah dia nak benci, itu hak dia sebagai manusia dan individu and we have no right to stop it and to blame them... la la la la... Look at it from the bright side, from the positive side. Tak payah nak fenin2 kepala...

Source Extracted from Google
Haters are the ones who call my dedication - "obsessed". Haters bet on when I'm going to quit and give up. Thank you! Syukran! Alhamdulillah! Cause its you haters that keep me working harder. It's you haters that motivate me. It's you haters that make it easier for me to remind me my weaknesses, the do and don't(s). It's you haters who fuel me forward. ^_^... Smile...Smile...Smile... bak kata Kak +Mia Liana. (Erks... Smile...Smile...Smile tagline Kak Mia... bukan sesuka nak petik jer nama Kak Mia kat sini tau)

For whoever that talk about me thanks for making me the center of your world. Here I am; if you don't like me, the worse for you. Hate me all you want, spread lies, continue convincing yourself that you haven't done anything wrong. Continue planting lies on other people's head because you want their sympathy. Continue doing that malicious evil deeds of yours. Continue being the pathetic person that you strive to be...

I wouldn't care anymore...and no I won't stoop down to your level... I would stand up, dust the dirt away, lift my head up and go the other direction... I'll continue to shrug my shoulders and walk away from all the lies you spread and all the harsh words you uttered... I'll continue to ignore you as if you're just a speck of annoying dust... I'll continue doing things that I know you can't and will not be able to do. I'll continue to love which I know you are never capable of because of all the hatred in your heart...

Today, I'm turning my back away from all that is selfish, unjust and loathful which you so represent because from now on I'll always walk in love and I am forgiving you... Memaafkan itu lebih tenang dan indah... I am forgiving you for hurting me... for spreading lies about me...but instead I thank you for making me the best person.Indeed.

No, I won't take revenge... there's higher power that is Allah who can do that for me and when the higher power finally decided to give you that "whip" you'll remember me... oh yes, you'll remember me... You laugh because you think I'm different. It is better to be hated for what you are than to be loved for what you are not...

From my personal point of view, a hater ni lebih kurang macam someone is trying to drink the river dry. Bak kata Sis Maria Elena, you ain't no mad hatters nor haters. You're my saviours! Thank you very much for being honest with me (at least... *_^ wink). Jazakallah Khair! Hati yang bersih tu sangat penting... I don't want to dirt up my heart dengan perkara2 yang boleh menghitamkan serta membusukkan hati... So that's why I don't have time to hate people or to take revenge or pointing people this and that...Cause I'll always believe that Allah is everywhere... Allah tahu setiap apa yang direncanakanNya... If something happen, I always look at myself...di mana silap diri sendiri, di mana kelemahan diri sendiri, di mana cacat celanya diri sendiri...Dari situ, iolss cuba berubah dan menjadi yang lebih baik... Never in my life...I point my fingers to others for whatever things that happen....Kecuali kalau berbuktilah kannn...memang akan kusimpan selama2nya semua bukti yang diterima ke tangan ini...To make me remember how you play the game... Cause I also always believe whatever happen adalah qada' dan qadar dari Allah SWT dan always remind myself to always hold to Rukun Iman & as well as Rukun Islam... Percaya kepada Allah, Percaya kepada Qada' dan Qadar Allah...

Qada bermaksud pelaksanaan. Adapun qadar bermaksud sukatan. Terbahagi kepada 2 bahagian iaitu Qada Mubram dan Qada Muallaq. Qada Mubram adalah ketentuan Allah Taala yang pasti berlaku dan tidak dapat dihalang oleh sesuatu apa pun. (Contoh: Mati itu pasti akan berlaku). Firman Allah Taala bermaksud: Dan pada sisi Allah Taala jua kunci2 semua yang ghaib (Surah al-Anaam: ayat 59)

Qada Muallaq adalah ketentuan yang tidak semestinya berlaku bahkan bergantung kepada sesuatu perkara. (Contoh: Panjang umur bergantung kepada menghubungkan silaturahim dan amal kebajikan yang lain). Sabda Rasulullah SAW bermaksud: Tidak boleh ditolak qadar Allah Taala melainkan doa. Dan tiada yang boleh memanjangkan umur melainkan membuat baik kepada ibubapa.

Jomlah kita sama2 muhasabah diri kita dengan konsep qada dan qadar di dalam Islam iaitu menisbahkan kepada Allah Taala di atas segala yang berlaku di dunia ini, beriman bahawa hanya Allah Taala yang memiliki kuasa mutlak menentukan urusan di dunia ini, menyedarkan bahawa manusia itu lemah serta perlu kepada bantuan Allah Taala dan hikmah qada dan qadar disembunyikan dari pengetahuan hamba adalah supaya seseorang hamba itu sentiasa berusaha dan taat kepadaNya.

Iolss tak adalah pandai agama tahap ustazah or cuba menjadi ustazah alam maya... tapi iolss teruskan belajar dan belajar... mencari dan mencari... sebab sekurang2nya iolss tak naklah terpesong atau tersilap faham konsep yang sebenar kann??? Ermm..sorry to say, sometimes people tend to play with the words iman, Allah, Islam and all sorts of things...tapiii... hakikatnya... perbuatan tak seiring dengan fikiran, jiwa tak seiring dengan thoughts... apabila emosi menguasai jiwa kadang2 manusia jadi lupa segalanya tapi masih rasakan diri dialah yang paling beriman, dialah yang paling suci... dushhh...pengsan... Kalau boleh dinasihatkan, kita nasihatkanlah supaya berubah dan sedar, kalau dah tak boleh tu, apa pun tak boleh... let it be... sebab kalau hati dah terkunci dari segala tu, buat apa pun takkan berubah, sampai bila pun macam tu jugaklah... Moga2 kita semua dijauhkanlah dari sifat dan sikap sebegini, takut dalam tak sedar kita dah jadi orang yang tak menerima ketentuan Allah pulak, bahkan macam melawan pulak kehendak dan takdir Allah atau apa yang Allah dah suratkan untuk kita dalam kehidupan ni...retak kehidupan kita...when it's meant to be it's meant to be, when it's not meant to be, whatever we do, whatever we try, whatever we say, whatever we write, whatever we bombard, things will remain the same... I am learning to live with it... and I am learning to increase my patients and let Allah decide and deal with it...

Dari perasaan benci kita boleh ingkar kepada Allah dalam tak sedar, dari perasaan benci kita boleh menjadi orang yang busuk hati, dari perasaan benci boleh datang segala keburukkan, dari perasaan benci jiwa dan diri sendiri yang tak akan tenteram...selagi perasaan benci menguasai diri selagi itulah hidup kita ada 'sesuatu'...bukan orang yang create, tapi diri sendiri yang create... and for that, we have to think wisely as adult... wajarkah kita salahkan orang bila sakit yang kita rasakan dari perasaan benci sendiri???

To all my lovely readers, jangan jadi macam ni tau... benci sampai menjadikan kita lain dari jalan yang sebenar.... kalau benci sangat tu, dah jadi dendam kesumat tu... hu hu hu... In fact, I feel, all those negative thinking ni just merugikan diri sendiri dalam kesamaran jer sebenarnya... and buat tambah dosa yang sedia ada...

So, teruskan terapkan nilai2 yang positif dalam diri kita, hak lain yang tetap nak negative tu... biarlah itu jalan yang mereka pilih dan mungkin itu salah satu bentuk kepuasan kepada diri mereka kot??? 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Dedication to My Haters!!! ^_*, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, March 12, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

40 comments:

  1. Betul tu kak, sayang menarik sayan. Kalau dah benci, kebencian la yg kita dapat. Kalau nak org sayang kita, kita mesti hulurkan kasih sayang tu. Alhamdulillah, saya paling takut kalau hati saya membenci org sbb 1x saya benci, pasti 10 org lain yg akan benci saya. Jom kita sama2 didik hati.
    Thanks kak utk entri baik ni.

    ReplyDelete
  2. nice...percaya rukun iman yang 6.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak, percaya rukun iman yang 6...

      Delete
  3. Abaikan je haters.Just be positive.Sayangi dan jalani perhubungan yang baik sesama manusia more better :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang itulah yang sepatutnya, abaikan saja...

      Delete
  4. Bersihkan hati, lapangkan otak supaya boleh berfikir dengan sempurna Dan jiwa yang tenang. Kawal perasaan jangan perasaan mengawal diri. Kenali diri sendiri. " Ku kenali Dia Melalui Dia" Segala yang dibumi Dan dilangit serta semesta alam milik Allah yang ESA. Kenali diri Dan sentisa beselawat Dan zikir memuji Kebesaran Allah S.W.T. letakkan didalam qalbu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik abang mail!!! akan diikuti segala panduan dan juga nasihat.... thumbs up bang, terbaiklah...

      Delete
  5. marilah kita semua berbaik2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu sebenarnya yang dituntut... tapi kalau dah tak nak berbaik pun, senyap jer... tak yah nak gebang2 sana sini... buat hal masing2 kan???

      Delete
  6. sebenarnya itulah kelebihan kita sebagai blogger, punya lovers dan haters. Jadikan haters sebagai pencetus kejayaan kita dan lovers sebagai motivasi diri untuk terus maju. Ecececeh hehehehe. Kenit pun tak tau kenit ni ada haters ke idak. And i dont seem to be care about that ... at all :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haters ni pemangkin dan pemotivasi to show them something more and what they really want to see or didn't expect... for me, take it as a challenge... keep on being haters and iolss tak rugi apa2 pun... la la la la....

      Delete
  7. salam dear. tq singgah blog kak Alycia ;)

    ReplyDelete
  8. I love this entry dear..lg org benci kita lg byk benefit kita dapat kan...tanamkan sifat syg menyayang baru org syg kan...apapun to the haters thanks sbb bg semangat utk my adik to move on...thanks jugak sebab bg free pahala to her kan...good job adik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak apa iolss suka kak long, buatlah lagi, buatlah... semakin banyak sindiran, semakin banyak hentaman, semakin banyak itu ini, semakin iolss happy dan sangat sukaaaa....suka sangattt.... yang penting iolss tetap lena tidur malam dan hari2 happy... rezeki, kebahagiaan, kejayaan semuanya dari Allah SWT...bukan orang yang bagi yer tak??? konsep tu jangan salah dan jangan terpesong...

      Delete
  9. Kalau ada yang membenci kita, mungkin ada silap kita kat mana-mana yang kita tak sedar. Tapi kalau dah orang yang membenci tu tak henti2 membenci, bukan salah kita la kowt, hati dia tu yang kena cuci sikit... hehehe...

    ReplyDelete
  10. abaikan je
    xpenting pon haters ni
    senyum je buatkan diorg lg skit hti ..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, bila kita senyum dan bila kita happy, hati diaorang sendiri yang makin sakit...walhal tak kacau diaorang pun...

      Delete
  11. I am your fan and your follower, of couse to know you is to love you, betul Farah save energy to love or conserve our thoughts and talks to be neutral lebih baik. Focus on happiness

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah thank you kak, cam segan pulak rasanya when you said that you are my fan, layak ker farah ada fan kak??? jauh lagi rasanya perjalanan sebagai blogger ni... and whatever that you commented that's what i'm exactly doing right now...forever and always...

      Delete
  12. Entri yang tak pernah 'kosong'..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap bait kata2 memberi makna yang tersendiri....

      Delete
  13. betul.. buat apa nak benci2.. buat2 biasa2 je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. chillex jer, tapi percakapan harus seiring dengan perbuatan...

      Delete
  14. seramai mana org suka kita..seramai tu atau mungkin lg ramai yng benci kita.
    muhasabah diri.
    asal kita x buat salah disisi agama..insyallah semuanya baik2 je.
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu PB as long as kita tak buat salah di sisi agama...

      Delete
  15. bukan senang nak puaskan hati semua orang kan farah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak eda, sifat dan sikap manusia tidak pernah puas dan bersyukur dengan apa yang mereka ada... dan apa yang mereka diberikan...

      Delete
  16. Haters ni adalah losers.. bisint ttg org sedangkan diri sendiri pun slalunya tak betul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. exactly abang KK... I do seriously agree with you...

      Delete
  17. You know that I "hate" you a lot right..? like so damn "hate"...until I missed you always..hihi

    "hate" = Love :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah i do really know that... he he he...

      Delete
  18. abaikan haters..that's the way it is..

    ReplyDelete
  19. just pray for them, pray that Allah will guide them .... the least we can do for these people is pray for them

    ReplyDelete
    Replies
    1. keep on praying of them dan sedekahkan Al-Fatihah cause I think they really need one... *_^

      Delete
  20. Biar dibenci manusia asalkan tidak dibenci Allah...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia