Comfort Zone???


Mornink uols!!! Welcome to the beginning of the new week... ^_^... Semoga hari ini lebih baik dari semalam dan hari esok lebih baik dari hari ini dan juga hari2 yang seterusnya... In Shaa Allah... Amin... 

Comfort zone... ada siapa2 yang merasakan diri uolss sedang berada di dalam comfort zone? Comfort zone as we know... situasi di mana kita merasa selesa dan aman dengan keadaan kita sekarang. Meskipun kelihatan bagus, tapiii kalau terlalu lama di comfort zone boleh mengakibatkan sesuatu yang negatif dalam kehidupan kita. Sob sob sob... 

Contohnya ada macam2 antaranya... 

COMFORT ZONE IN BLOGGING
Ahaksss blog jugak yang nak dijadikan contoh... bha ha ha... kena kat batang hidung sendiri... Tapi iolss tak pernah merasakan comfort zone tu lama2 tau... Apa contohnya... Senang jer, contoh paling dekat Alexa Ranking ler... Bila Alexa Ranking iolss mengecik dan semakin mengecik sampai satu level Alhamdulillah dengan izin Allah SWT, ranking tu di bawah 500 in MY.. kemudian di bawah 400 in MY... Comfort zone tu sekejap jer uolss... Dan tak seharusnya iolss kena duduk dalam comfort zone tu berlama2... Sebabnya kalau duduk berlama2 dok syok sendiri berangan kat situ... dan tak buat apa2 lama kelamaan akan lari juga kedudukan tu... See tak nampak it's threat... Comfort zone is no good ok? Dan sejujurnya bila Alexa Ranking semakin mengecil tak pernah ada comfort zone ok? War zone adalah... sebab bukan mudah nak maintain atau nak mencapai ke arah yang lebih baik... A lot of effort needs to be done and a lot of things needs to be in place and sync... Biasalah kita semua manusia biasa yang ada kehidupan masing2 makanya bukan mudah untuk konsisten and keep up... It's challenging though... So challenging indeed... 

COMFORT ZONE IN CAREER
Pergi kerja balik kerja pergi kerja balik kerja... hari2 buat rutin yang sama... just datang kerja dan buat kerja, cukup bulan dapat gaji... happy... sebab dapat beli barang keperluan untuk diri sendiri, untuk anak, untuk rumah, bayar hutang itu, hutang ini, bayar bill and etc.  Sebab dah rasa selesa sebegitu, tak pernah ada initiative untuk explore more atau berkembang... dalam hati... dalam fikiran... oklah ni, janji cukup bulan dapat gaji, cukup tahun dapat bonus, cukup tahun naik gaji... well, memang betul, tapi don't you want to be something more in life kalau diberi peluang? don't you want to enhance your career path? don't you want to explore more? Ada orang mungkin selesa dengan keadaan ini... but for me tak kot uolss??? Cause iolss jenis yang tak suka stagnant berlama2 pada satu scope of work.. Bukan bermaksud iolss suka berganti kerja, tapi maksud iolss adalah development of the career itself... I will open myself to challenges and explore more things at work... Tak suka buat kerja yang sama hari ini dan untuk 3-4 tahun akan datang dan seterusnya... Sekurang2nya ada variety and colours in career path and learn new things and accept new task... Barulah kerja lama kat satu2 tempat tu tak membosankan... Kalau datang kerja dalam keadaan bosan ia adalah sesuatu yang sangat melemaukan bagi iolss... Buat benda yang sama jer setiap hari adalah sesuatu yang sangat membosankan... Kalau orang tak nampak, kita usahalah untuk orang nampak dan mencari peluang untuk develop kann??? Tak salah rasanya... cuma perlu ingat jangan jadi desperate attention seeker!!! That is so pathetic ok??? If kita selesa dengan comfort zone kita dan tak berbuat apa2 makanya sepanjang masa sehingga ke retirement age itu sajalah yang kita akan buat sebagai rutin... Takkan kalau tugas kita buat filing, claims sampai retirement age asyik nak dok ulang benda yang sama dan tak ada perubahan langsung skop kerja??? 

COMFORT ZONE IN FAMILY
Kita ada segalanya... ada suami/isteri, ada anak, ada cucu, ada cicit... dan kita sangat selesa dengan kehidupan kita... bila dah terlalu selesa kadang kala kita hanyut dan leka... Dan akibat terlalu selesa, kadang2 kita terlupa perkara2 yang mungkin pada kita kecil dan pada kita remeh serta tak penting. Dan kemudiannya, perkara2 inilah yang memberikan kesan pada kita... Contohnya, kita selesa dengan membiarkan anak2 membuat apa sahaja yang mereka mahu... kekononnya bagi kebebasan minda supaya mereka develop dan minda tak tersekat... jadi kita biarkan saja apa yang mereka nak buat tanpa memantau atau menegur... tapi apabila berlaku sesuatu kita yang akan merasa sesal serta kesal.... atau kita selesa dengan membeli makanan dari luar a.k.a. tapau pada setiap hari dan dapur kita memang tak pernah berasap walau sekalipun... sebab kita ada dalam comfort zone yang mana kita rasakan pasangan kita suka, tak kisah, ok jer if kita langsung tak pernah memasak... anak2 pun ok... tapi deep down inside their mind it is something else... perkara2 yang sebegini (cukuplah contoh 2 jer... ni isu sensitive... dan ada banyak lagi sebenarnya)... and ok tambah satu lagi... kita sibuk dengan kerjaya kita sebab kita dalam comfort zone yang mana kita rasa semua orang memahami kerjaya kita... kita sibuk dengan kerjaya sampai lupakan rumahtangga... lama kelamaan benda ni akan mempengaruhi hubungan kekeluargaan kita... ianya akan menjadikan sesuatu hubungan itu bertambah rengang... bahaya kann???

Terlalu lama duduk dalam comfort zone ada kalanya boleh mengakibatkan kita hilang kepekaan dan sensitivity... Dan bila ianya berlaku, bukan orang lain yang perlu dipersalahkan sebaliknya kita kena nilai semula diri kita ye tak??? Tak wajar kot, orang lain dipersalahkan kalau semuanya adalah berpunca dari diri kita sendiri? 

"IF IT DOESN'T CHALLENGE YOU, IT DOESN'T CHANGE YOU!!!"

Semua insan mahukan yang terbaik dalam hidup mereka kannn??? So, jadikan comfort zone itu sesuatu yang positif untuk kita terus ke depan serta positive dan bukannya sesuatu yang boleh merosakkan kita atau memakan diri kita sendiri... 

*Tak salah nak duduk dalam comfort zone... tak ada siapa pun kata salah... tapiii janganlah berlama2 sangat ek? It's not good as the world is moving on with new things and challenges ahead rapidly... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Comfort Zone???, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, March 24, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

27 comments:

  1. nak ada perubahan kena ada usaha yang lebih..btl kan sis :D..lya singgah isnin

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam isnin lya, dalam apa2 perkara pun dalam hidup kita kena usaha...

      Delete
  2. Kalau dah selesa buat apa nak menyusahkan diri lagi...hehe. Bersyukurlah dgn apa yang telah dikurniakan, jika ada daya dan keperluan, cubalah lakukan peningkatan. Tapi dalam mencari ilmu di dunia dan akhirat...tiada istilah comfort zone!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betul tu BM... dalam mencari ilmu di dunia dan akhirat tiada istilah comfort zone...

      Delete
  3. contoh in career tu memang setepek kena kat akak farah
    selalunye malas menguasai segala...plus suka fikir nanti susah la nanti itu nanti ini lahh
    last2 mmg duk kat takuk ni je laaa...tp akk redha berada di 'comfort zon' akak ni, berkorban untuk anak, untuk family :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak apa kak, setiap orang ada sebab mereka yang tersendiri... faham2...

      Delete
  4. betol tu kak.. saya setuju walaupon kecut2 ja perut ni bila terima new task :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita lieya, bila dapat new task memang kecut2 perut, tapi redah jer kannn? kalau tak sampai bila...

      Delete
  5. Betul tu Farah, x salah nak duduk dlm comfort zone tp kdng2 tu kena keluar juga agar dpt majukan diri lagi.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali sekala keluar apa salahnya kann???

      Delete
  6. Betul tu Farah...biasanya kalau kita dah dalam comfort zone, kita jadi kurang sensitif dan peka dgn kehendak semasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akibatnya kita might missing some of the best part in our life yang sepatutnya terjadi kan?

      Delete
  7. terasa sgt bab kerja tu...dah terlalu lama giler kot kat sini..minta tukar x dapat lagi...apply tukar bos pulak x lepas kan....serius..kdg-kdg dtg kerja rase nothing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila kita dah lemau dan bosan dengan kerja sedia ada, memang kita akan rasa fefeeling yang kadang2 datang kerja tu rasa nothing... iolss faham babe...

      Delete
  8. comfort zone..datang sesekali aje..bila tak de usaha..boleh jd danger zone hehe

    ReplyDelete
  9. apa pon ,mari kita berusaha ke arah kebaikan ^_^ in comfort zone tu tak salah, tapi jangan terlalu terbuai mimpi ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau terlalu terbuai oleh mimpi apa pun tak boleh...

      Delete
  10. x pernah rasa comfort zone..sbb i ada rasa cmburu yg tinggi mst nk lebih pada org.. muhhaha... hehe... dan mmg sukakan cabaran...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau yang positif tak apa maria demi memajukan diri sendiri...

      Delete
  11. comfort zone if kadang2 ada..kadang2 xde..tp kalau xde dugaan macam x thrill coz i want to be somebody yang orang x leh nak pijak kepala demi memajukan diri sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang pijak kepala tu yang tak boleh tu kak...

      Delete
  12. belum lagi sampai kat comfort zone.. teringin sangat.. dugaan bertimpa-timpa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hidup memang tak pernah berhenti dari dugaan N...

      Delete
  13. memang setuju sangat jangan terlalu selesa dengan comfort zone...berhijrah demi perjuangan hidup....

    ReplyDelete
  14. comfort zone tak semestinya selesa..perlu teruskan perjuangan kan kak :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia