Home » , , , , , » Cerita WW#2: MyVi AirCond Compressor

Cerita WW#2: MyVi AirCond Compressor

Susulan gambar dari entri WW#2: MyVi Aircond Compressor semalam... ni nak habaq mai apa cerita di sebaliknya walaupun uolss mungkin tak nak tau... Hew hew hew hew... 

On 10th of March 2014... (dah macam mengarang English essay pulak)... iolss tengah syokclear-kan annual leave last year... So bila cuti ni kann??? Spend time dengan Ash dan cuba complete-kan personal errands yang tertangguh... So, on that very afternoon di hari yang berjerebu... iolss pun dengan ditemani my litte bodyguard Ash keluar ke bank untuk bayar hire purchase loan for my Ms.Chevy.... Ms. Chevy ni is my other car... papa iolss yang  drive... iolss just drive Baby Mia jer a.k.a. MyVi...

So, nothing happen... macam biasa jer... butttt thennnn... bila selesai jer urusan di bank... start enjin kereta dan biarkan seketika, lepas tu switch on aircond... tibaterasa angin aircond tu panas... well dalam pemikiran... is it due to the weather outside yang panas membahang dan berjerebu??? so godek2lah setting aircond tu kan??? Ash toksah nak cakaplah... dah mula memerah macam epal dah pipi dia yang labuh tu... anddd dah mula nak meragam... Guess what bau hangit timbul... Dushhh... ah sudah don't tell me yang either aircond compressor or coil terbakar??? Itu first thoughts tau... dan naluri kuat mengatakan yer... 

Untuk menyedapkan hati sendiri, konon2 cuba pujuk hati yang gas aircond habis... Al-maklumlah sepanjang 3 tahun drive Baby Mia tak pernah lagi aircond buat perangai or tambah gas aircond sebab setiap kali service, mekanik cakap gas ok lagi, dia just cuci filter aircond jer and aircond pun tak ada masalah sentiasa sejuk jer... 

Makanya ke bengkel-lah kita... Jeng jeng jeng... Ramalanku benar belaka!!! Itu aircond compressor sudah bakar!!! Boleh nampak ok??? Warna hitam terbakar pada aircond compressor tu... Normally when this things happen ada 2 solution yang boleh dibuat... 1 kalau nak jimat duit, ganti pulley which is no guarantee yer kalau masalah aircond tu berbalik semula or yang kedua adalah ganti aircond compressor... Kalau ganti pulley costing dalam RM 280 hinggit dan kalau ganti aircond compressor pula... untuk set recon RM660 plus service dan tambah gas RM58... total RM 700 ++ lah kann??? And if nak ganti original aircond compressor set costing-nya RM850 plus service dan tambah gas RM58... total would become RM 900++... 

Itu baru workshop yang pertama dan sifat iolss suka survey sana sini dulu buat comparison harga... Makanya, iolss inform my suami and we've discuss... lepas tu tugas my suami pulak untuk survey pricing... And it took us few days juga... Berjahit jugaklah menahan peluh dalam kereta kann??? Pluss jerebu lagi... This last for almost 1 1/2 week kot??? Kita terpaksa buka tingkap... Driving in the conventional way... Tak hujan tak apalah ye tak??? Kalau hujan??? Berkabuslah cermin tu dan akibatnya akan mengganggu pemanduan... Sabar.... ini semua dugaan betul tak??? Iolss ok jer chill jer dan tak adalah menggelabah mana sangat kann??? 

Survey sana survey sini... Akhirnya semalam resolve juga masalah... My suami hantar Baby Mia ke satu workshop di Serdang (jauh tak? jauh tak? kebetulan dalam kawasan site checking my suami) and the total damage is RM560... ^_^... Iolss ganti yang aircond compressor yang recon saja dulu... Lagipun with warranty... and Alhamdulillah dah kembali berfungsi normal dengan baik sekarang ni.... Syukran, barulah senang hati mummy on the go nak carry Ash... Mummy tak kisah sangat... Ash tu yang mummy kesiankan... 

Itulah dia cerita di sebalik WW#2 semalam... Pheww panjangkan karangan? Ahaksss biasalah nama pun Bubblynotes... one of the identity entry panjang lebar serta berjela...At least iolss ada identity sendiri yang uolss could remember... hik hik hik dan bukannya duplicate or cedok identity orang lain... ^_*... Betul tak??? 

*Orang perempuan kena belajar selok belok tentang kereta juga yer? At least we know how to survive on our own when the guys is not available... and we know how to react and take actions... at least before sending it to the workshop... if boleh arrange sendiri untuk temporary solution sementara sampai ke workshop... iolsss salute ok??? ^_*... You are one of the wonder women out there... kena tau selok belok and kena ada knowledge so that pihak workshop tak boleh belit kita macam2 dan tambah costing kita repair atau ganti spare part yang tak perlu... tapi kalau dah memang tak tau tu.. tak apa belajar pelan2 dan buat sementara waktu mintalah bantuan apa2 yang patut... 


Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Cerita WW#2: MyVi AirCond Compressor, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, March 20, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

26 comments:

  1. mujur dpt murah sikit.. mmg la kite pompuan nie bukan pandai bab2 kete.. kalau g repair mau kene tipu jer.. elok suro hubby je la hantarkan ke bengkel

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tu kena ada knowledge tentang selok belok kereta ni, at least boleh prevent kita dari ditipu...

      Delete
    2. Bole tau x kedai kt mana?i compressor tgh rosak...

      Delete
  2. lucky...nasib baik...kalau x ganti lagi sengsara kan.....sib baik ada husband prihatin tolong hantar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haruslah my suami prihatin, takkan dia nak biar Ash kepanasan dan mengelegak dalam kereta tu kan kak long? *_^

      Delete
  3. fuhhh...5++ pun kayap sekejap poket..haritu aircond kete kitaorg pun panas gak..buka punyer buka nasib baik kipas aircond je rosak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kipas ok lagi babe...ai ni masalah compressor... memang terbakar dan hitam legam rupa gayanya...makanya tak ada choice, terpaksa ganti juga... 500++ tu kalau simpan dan tambah2 lagi beli benda lain or buat expenses anak pun dah ok bangat...tapi nak buat macam mana, redha jer lah...

      Delete
  4. Laaaa idup-idup kenit ingat compressor ekon yg kat umah punya, rupanya kereta punya ka? hahahaha nampak tak betapa 'kosong'nya ilmu kenit tentang kereta. Nampak tak permainannya di situ? wahahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. uik lain betul rupa gaya compressor aircond kat rumah macam ni dear... hik hik hik... tapi tak apa now you know kann???

      Delete
  5. lya pun tak tau sgt bab2 kereta nie hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi belajar sikit demi sikit dan pelan2...

      Delete
  6. Hidup kat Malaysia ni, kereta takde aircond memang sengsara! Farah pasti lebih memahami...hehe.
    Kalau punya kereta, kenalah ada ilmu menyelenggara dan mengesan masalah. Perlu tahu apa nak buat kalau berlaku perkara yg tidak diingini...bukan sekadar tahu memandu dengan selamat aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu BM, kita kena sentiasa equip diri kita dengan knowledge tak kira apa juga bentuk knowledge...

      Delete
  7. farah kira murah la dpt harga mcm tu, sy last year kena tukar sebab compressor dah pecah, kena dalam 900 tau, tp ori punya laa......melayang dekat 1K

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini tukar yang recon punya dulu... itupun lepas puas kami survey sana sini...

      Delete
  8. lumrah berkereta..ada je kena tukar..melayang $$

    ReplyDelete
  9. Hehehe Lya tak tahu langsung pasal kereta ..
    Pandai bawak jer hahhaha ..
    kena belajar la lps ni hehehehe ..

    ReplyDelete
  10. Mmg bljr kak... Suami pengajar yg setia bab kete nih..

    ReplyDelete
  11. Uikk mahal gak yek... jaa kalo bab kete gheti naik her. Tang baiki.. servis... bocor... buh angin.. sume laki yg settled kan.. hikhik...

    ReplyDelete
  12. Pergh...menangis kalau compressor rosak....spare money perlu ada kalau tak rasa angin jer ler...

    ReplyDelete
  13. memang bagus survey dulu..dapat jimat lagi kan..fiza ni mmg tahu bawak kete je..bile tayar pancit pun xperasan..dah tahu gelabah pulak tu..adeshhh

    ReplyDelete
  14. kat mana ye bengkel tu? kete myvi sy pun nak kene tukar compressor..kat KL ni sy survey semua dalam rm1-2k keatas..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak murah g kt taman Sri batu caves jalan sbc5....

      Delete
  15. Tumpang-tanya, bengkel kat Serdang tu nama apa ya? TQ in advance. 🙏🏻

    ReplyDelete
  16. Hi, I found your post really helpful. It helped me all the way in completing my assignment; I am also giving a reference link of your blog in my case study. Thanks for posting such informative content. Keep posting. Best Air Compressor Reviews

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia