Home » , , , , , » Bukan Denggi Tapi Terlebih Sel Darah Putih!!!

Bukan Denggi Tapi Terlebih Sel Darah Putih!!!

Source Extracted from Google
Susulan daripada entri INI... yang wife sorang ni dok risau2, dok keep on calling, dok nangis2... ha ha ha... Alhamdulillah (tapi masih berbaur kerisauan juga lagi ni)... Tepat pukul 11.49 a.m. my suami called me up to inform yang dia BEBAS DENGGI!!! Sempat lagi menyakat tu... kata kena jangkitan apa bendalah... pas tu boleh sense kot it was something else... yup it was something else... doktor informed yang dia terlebih sel darah putih... Kerja dalam medical line ni dikelilingi doktor everyday... mestilah tau serba sedikit info mengenai health ni kann... Nak tanya tak payah susah payah pun, depan mata pun boleh tanya... kalau Ash ada yang tak kena pun terus refer doktor2 yang experienced kat office ni... sebab they work in corporate office and practice at the same time... Ubat pun ambik jer dari diaorang biasanya...

Ok, so what's with the extra white blood cell count ni???

SEL DARAH PUTIH
Accordingly, sel darah putih ni berfungsi sebagai sistem kekebalan tubuh yang melawan infection. Sel darah ni jugak dikenali sebagai leukosit yang melakukan fagositosis. Ini bermaksud sel darah putih mengelilingi organisme yang menyerang, menelannya dan menghancurkannya. Bila body detect ada infection, sumsum tulang dirangsang untuk memproduksi lebih banyak sel darah putih untuk mengatasi infection. Ada 5 jenis ek... leukosit, neutrofil, limfosit, eosinofil and basofil. Tak payahlah nak tunjuk gambar rajah bagai kannn??? Bukan uolss nak belajar biologi pun... muahahaha...oh my tiba2 rindu pula pada subject biol-logi ni... Tapi kalau untuk general knowledge pun apa salahnya... he he he...cuma iolss banyak kerja lain lagi ni nak buat...tak sempat pulak nak godek2 lebih2...muahahaha.... kerja perlu diutamakan giteww... 

Tingginya jumlah sel darah putih bukan bermaksud sah sah kena penyakit2 tertentu... so kalau doktor kata macam ni, tak yah nak melompat sangatlah...bawak2 tenangkan diri... jumlah sel darah putih normal adalah sekitar 4500 sampai 10000 sel per mikroliter. Sel2 ini hanya 1% dari total volume darah dalam tubuh badan dalam ketiadaan infection. Ok, kitaran normal untuk jenis sel darah putih adalah seperti berikut:

Neutrofil: 3150 - 6200
Limfosit: 1500 - 3000
Monosit: 300 - 500
Eosinofil: 50 - 250
Basofil: 15-50

Kalau ada peningkatan tertentu dalam jumlah sel darah putih, ini menunjukkan penyakit tertentu... contohnya peningkatan neutrofil menunjukkan INFECTION ATAU STRESS (stress-kah my suami??? *_^ wink wink)... Kalau tinggi monosit dan eosinofil pulak, kemungkinan menunjukkan adanya BACTERIA  INFECTION. Sedangkan jumlah limfosit yang tinggi menunjukkan adanya penyakit AIDS.

GEJALA AKIBAT TINGGINYA SEL DARAH PUTIH
Every infection, peradangan ataupun alergi dapat menyebabkan peningkatan jumlah sel darah putih. BACTERIA INFECTION, LEUKEMIA, TRAUMA, PERADANGAN OR STRESS juga menyebabkan gejala leukosit yang tinggi dalam darah. 

Benda ni sebenarnya nak kena rawat dan jaga betul2... Iolss pesan pada my suami supaya jaga dan kawal dan jangan sampai merebak..sebab diri sendiri yang perlu jaga diri sendiri... Hurm...stress suamiku kesiannn....well sayang, what could I do??? You know and we've discuss it... (alamak over plak berkasih sayang bagai kat sini kannn??? ala bukan selalu)... We just let it be and free your mind lah...like I free my mind... *_^...

Now, my suami is on his medication and according to him, disebabkan jangkitan tu... if tak cure jugak on Saturday, doctor will boost up the dosage... Hopefully it will be cured by then lah yer... I'll pray for you and always pray for you... Again, siapa tak sayang suami kannn??? ohoiiii... Ash pun sayang Abah jugak.... So abang... a.k.a. Abah, get well soon sayang, anje doakan yer... (cam poyo jer... cam lah tak berhubung2an kannn??? geli sebenarnya nak berkasih sayang kat blog ni bagai... heyyyy...it's not me ok??? muahahahaha....hal kasih sayang dan rumahtangga bukan nak pamer kat satu dunia...ni pun menciwi sebab kerisauan yang amat...makanya terbabas jugak statement lovey dovey kami di sini...he he he... sekali ni jer kot...ampunkan iolss uolss kalau uolss rasa geli dan nak muntah rainbow...muahahaha...or rasa meluat ke???)...

*But seriously what a relief when it's not dengue... *_^... Syukran Allah... Lebih sel darah putih pun masalah, kurang darah putih pun masalah... sederhana yang elok..bila kait2kan itu yang Islam anjurkan konsep wasatiah tu... Islam itu kan indah??? Betul kann??? 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Bukan Denggi Tapi Terlebih Sel Darah Putih!!!, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, March 5, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

24 comments:

  1. harap tak berbahaya.. semoga cepat sembuh.. jg hubby elok2 yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah, thank you fiza, nampak gayanya hari ni dah ok sikit, tapi mata sembab sikit ler...

      Delete
  2. maksudnya??harap baby sihat semula

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Tie bukan baby yang tak sihat tapi Abah baby yang tak sihat...

      Delete
  3. alololo...so sweet..siap nangis2 tu x menahan...patut la..senyap jer sekarang..whatsaap xde..apapun xde..orang tgh bahagia bercinta ngan suami kan....alhamdulillah xde denggi....sekarang musim kan..kena la jaga2..memang if white blood count tinggi biasanya infection..doc akan cover dengan antibiotic..sib baik x masuk ward kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah bukan denggi kak, thanks for praying for brother in law... *_^... uiksss, mana ada senyap, busy dengan Ashlah kak... dan Alhamdulillah juga tak warded kalau tak macam mana nak jaga ek? ooopsss....

      Delete
  4. Moga husband akak cepat sembuh..aminn

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah thank fiza, hari ni getting better nampaknya... cuma belum selera sangat nak makan...

      Delete
  5. Moga dipelihara Allah hendaknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah Maria, thank you...and Amin...

      Delete
  6. get well soon to your husband kak...semoga sel darah putih tu akan kembali normal

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah, amin, thank you for your doa my dearie... you too take care...

      Delete
  7. Thanks dera for sharing..bahaya jugakkan..semoga cepat sembuh ya..Nway Alhamdulillah bukan denggi..risaukan kes denggi dah jadi kritikal sekarang ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you dear for the doa, memang apa jenis penyakit pun kita nak kena ambil tahu...bahaya kalau dibiarkan...

      Delete
  8. Replies
    1. so far Alhamdulillah kak, under control... tapi still under supervision and medication...

      Delete
  9. bahaya plak kan kalau terlebih atau pun terkurang darah putih nie..

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah..nasib baik bukan denggi kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah zee, kalau tak susah juga tu...kalau kena denggi ni kan payah...

      Delete
  11. Oh gitu... mula-mula baca tadi dah ingatkan lukemia ke haper dah... (betul ke eja tu, malas nak check kat uncle google.. )... So, kalau stress pon white blood cell bertambah... interesting... Hope your dearest hub akan ok lah... time-time cam ni, mintak Allah pelihara dan permudahkan lah segala urusan...
    btw... alaaaa sis, mengaku jer la... u r such a romatic person eheeheheh... tak per nak anje anje ayang ayang pon.. wiolls understand eheheehe...
    Uikkss.. tetiba berdiri bulu roma jugak ni... whoahahahaaha... :D
    Takce care.. and take care of ur hub too :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, he's getting much better today...

      Delete
  12. yg iman plak..terlebih hemoglobin kemungkinan talesmia.tapi kena ujian saringan 6bulan sekali nk tgk bacaan darah 2

    ReplyDelete
  13. sy pun jd cmtu gak..sel darah putih tinggi..jap doktor kata jangkitan kuman...jap kata kanser...tp tetiba ja blh kuar hsptl plak..blur jgk sy dibuatnya...tp smpy skrg bdan asa xok...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia