Home » , , , , , , , , , » Blogger Perlu Ada Sensitivity!!!

Blogger Perlu Ada Sensitivity!!!

Source Extracted from Google
Gambar tu tak ada kena mengena pun dengan intipati entri ni, muahahahaha...tapi bila Google itu jerlah yang keluar... so saja2 tempek, makanya adalah diingatkan entri ni bukanlah berkaitan dengan permasalahan sensitivity gigi yer uolss.... tapi about us...bloggers... (singular ngan plural kena betol...muahahaha...)

Well, well, well...iolss just menyatakan pandangan peribadi jer dan tak semestinya uolss kena turut sama bersetuju with what I'm gonna write virtually...specifically here... phewww....

One of the criteria or skills that needed in order to be a blogger, adalah weolls kena ada sensitivity... in what sense i definite the "sensitivity" words in here??? Sensitivity...sense...kepekaan... and what type of sensitivity???

SENSITIVITY TOWARDS SURROUNDINGS
Bermaksud, weollss as blogger kena ada sensitivity or alert on what's happening surrounding us!!! Current issues, current news, current hot topics dan juga dari segi kesahihan informasi2 tersebut... pastikan sumber dan kesahihan sesuatu perkara... This is what I've learnt... ^_^... Kalau tak pasti akan sesuatu perkara jangan pandai2 nak menciwi nak buat entri syok sendiri demi nak kejar trafik... Memanglah blogger2 seluruh alam mementingkan trafik... tapiii.... adakah trafik tu berkualiti??? Well, mungkin kebanyakan orang tak berapa nak kisah perkara ni... dan bukannya senang pun nak determine sama ada trafik yang kita dapat tu berkualiti atau tidak, readers yang kita dapat tu berkualiti atau tidak... Kalaulah ada cara nak determine this thing kan bagus??? Muahahaha... Something that is impossible kann? Tapi tulah, kena pastikan kesahihan informasi yer.... Jangan main balun jer dan sadurkan maklumat yang tak tepat dan soheh.... Nanti lain pula jadinya...Banyak kesan buruknya bila menyadurkan maklumat yang tidak tepat, betul atau soheh ni...Nanti2 takut termakan diri sendiri pula...tapi ada juga di kalangan manusia yang suka gunakan statement ni... "ada aku keysah???"...janji trafik aku mencanak naik...muahahaha... well, lain orang lain ragamnya dan lain ideologinya...

SENSITIVITY TOWARDS READERS
Ha ni penting... weolls weollss weolls ni semua kena ada sense ataupun kepekaan towards your readers...kena tau apa yang our readers suka baca...apa yang our readers rasa menyampah nak baca, apa yang our readers rasa poyo sangat nak baca, apa yang our readers rasa boring nak baca... apa yang our readers rasa nak muntah baca, apa yang our readers nak baca.... semua tu kena ambil kira... dan lagi satu interaction with readers...communication with readers... PR ok? PR...kena ada PR skills.... bukan secara live jer nak kena jaga perilaku, dalam blog pun nak kena jaga perilaku...asalkan jangan jadi plastikkkk sudahlah...hew hew hew....

SENSITIVITY TOWARDS OTHER BLOGGERS
Adatlah bila jadi blogger ni ada pasang surutnya, ada turun naiknya, ada kering kontang dan banjirnya... Ada masa2 kita memang jadi buntu atau congested sangat pemikiran sebab tak tau nak update entri apa...Hak hak hak... Dan ada segelintir dari kita, bila dah tak tau nak update apa... layankan blogwalking ke sana sini or cari kawan2 baru or baca information2 sources yang available out there.... Cumanya, bab cedok mencedok ni... hurmmm.... nak cedok mencedok tak salah... tapi janganlah weolls cedok sejibik sejibon macam penulis entri asal... gunakan gaya tersendiri, gunakan lengok tersendiri... dan kalau boleh kreditkanlah kepada idea asal yang dicedok tu... janganlah buat entri cedok lepas tu claim diri sendiri yang buat...huh...sangat tak sesuai.... cedok tu adat, tapi please credit to the owner... kes cedok mencedok idea for entry ni boleh dimaafkan lagi bagi iolss... tapi kalau kes mencedok identiti blogger lain... dari segi penataan bahasa blogging uolss, dari segi penyampaian uolss dalam entri, dari segi uolss interact dengan bloggers.... ayat2 yang uolss guna tu...dan style of virtual writing tu... pengsannnn kalau jumpa blogger wannabe ni... Kenapa iolss kata wannabe... trying to be someone else that he/she is not!!! Hakikatnya dia tak macam tu pada realitinya, tiba2 macam cuba nak bertukar imej dan personaliti pulakkk.... Dan nak tukar tu tak salah...tapi janganlah jadi duplicate pada imej dan personaliti blogger lain pulak... Bayangkan apakah perasaan blogger tersebut bila dapat tahu...muahahaha... stress tak stress blogger tu...penat2 dia cipta identiti dia sendiri, tetiba orang lain pulak suka suki hati nak rembat identiti yang dicipta tu...Sakit wooo rasa.... Sebab tu kena ada sensitivity to other bloggers...Respect is the keywords... If you want to be respected or expected to be respected, please respect others first...

SENSITIVITY TO YOUR OWNSELF
Dah ada sensitivity pada semua2 kat atas, kena ada sensitivity towards diri sendiri jugak... Setiap kali uolss meletakkan diri sebagai seorang blogger, menaip di depan papan kekunci... dah siap taip, publish entri... baca balik sendiri... check typo error (iolss pun buat jugak typo error kekadang...ihikss....) dan fikir sendiri sejenak... what and how do you think your entry is? Adakah entry yang patut di-publish? Ok to be published? What your readers will think and so on so forth... Got what I mean??? How our language??? Sesuai tak sesuai, kasar tak kasar...semua tu kena ambik kira... Panjang tak panjang...Berjela tak berjela...Tu uolss lah, iolss memang identity entri blog berjela2 sampaikan uolss semput nak membaca... Well, I couldn't be hypocrite peeps!!! That's me... So I am just portraying my own trueself, dan iolss tak nak menjadi bayangan kepada identity atau style blogging sesiapa seboleh2nya... Kalau boleh...memang nak dielakkan sangat... Terpulang pada uolss, nak melayan membaca ataupun tidak...but I know my readers... Readers no matter how long you type, how short you type your entries, once they feel it's worth reading, they will read... tak perlu takut tak ada orang nak baca... Blog healthily and blog the way you are.... we just do not want to be another one in the count under the label plastikkk....Mintak simpang...

That's what my opinions and thinking about blogger should always have sensitivity... Setuju atau tidak, tepuk dada tanya selera masing2... Iolss bukanlah blogger hebat, top blogger in Malaysia, blogger retis nor blogger famous... tapi since this is a democratic country, I think I too have the rights to voice out my opinion in my own unique way (ahakss unique ker) and in my own positive way... Tujuan this thoughts being put into entry bukanlah nak menghentam mana2 pihak atau menyindir mana2 pihak... It comes from brain and heart... stimulated my thinking and putting it into words here... Yang baik kita jadikan tauladan dan yang buruk kita jadikan sempadan...ye tak???   

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Blogger Perlu Ada Sensitivity!!!, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, March 20, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

46 comments:

  1. SETUJU NGAN ENTRY NI...respect each other is a must...bukan semberono jer kan....x payah nak duplicate sgt demi nak mengejar traffik dan gila komen...bloggers sekarang semua bukan jenis tangkap muat...skrg orang suka la baca ...esok lusa dah boring..terus copy orang lain nyer idea.... x fikir sensitivity orang kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi payah kalau jenis yang bajet famous kak... adehhh... bajet famous bajet retis...

      Delete
  2. Nice entry kak.. Bljr ilmu blogging dan jgn lokek bertnya jika betul nk berblog.. Jgn jadi blogger syok sndiri...

    ReplyDelete
  3. setuju!!! 5 stars for this entry .....^^

    ReplyDelete
  4. I know how does it feel on your 3rd point!

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam bebola api yang muncul kat dalam kepala kannn???

      Delete
  5. Setuju....Nampaknya masih banyak yg perlu cik pelajari lagi walaupun dah 3tahun berkecimpung dalam dunia blogging ne...masih tak da sensitivity lagik....hohohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke tak ada sensitivity cik? ok jer Farah tengok?

      Delete
  6. Bila kak farah bersuara mmg terbaik.
    Perfect point.
    jgn jd blogger sampah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bersuara secara virtual dan sekadar menyatakan pandangan serta rasa... *_^

      Delete
  7. amboi...baik punya direct cerita...hahaha...bagsu bagus!

    ReplyDelete
    Replies
    1. direct to the point in the most diplomatic ways....ha ha ha... *_^

      Delete
  8. Blogger berkualiti lebih bermanfaat. Thanks Farah

    ReplyDelete
  9. jadi blogger lagi banyak hati kena jaga kan kan.. extraordinary sikit dari org2 yg ordinary.. hehe.. tp nak jadi extraordinary, jaga hati org pun kena extraordinary jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pendek kata semuanya extraordinary lah...

      Delete
  10. Jaa pun setuju dgn entry farah ni... (^_^)

    ReplyDelete
  11. Trying to be sensitive...he..he..Nway great sharing Farah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he he, i'm sure you are sensitive enough dear...

      Delete
  12. terima kasih kerana mengingatkan aiza juga.. insya-Allah berusaha untuk menjadi lebih sensitif.. bagus entri ini.. :D

    ReplyDelete
  13. The main thing is, be yourself, respect others. Apa curl-lass kalau main duplicate kan.. Haha. #peaceyaw

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi ada orang tu vee memang suka sangat jadi duplicate.... kesiannn...

      Delete
  14. Sangat serius artikel ini ya farah :)

    Ikhlas,
    profhariz.com

    ReplyDelete
  15. haha..ramai sebenarnya blogger yg copy paste,pernah juga nasihatkan seorng blogger ni...kalau copy tu,letak la link,tapi dia jwb,bukankah dah letak senarai blog kita dalam bloglist dia...alahai...apa lagi nak dikata...kdg2 sampai tak tahu yg mana satu entry asal..sbb banyak sngt yg copy paste...huhu...akak nye entry pun copy gak...cuma satu kena ingat selalu..kena letak sumber la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau copy paste entry tu satu hal kak tie, kalau copy paste identity ni tu yang tak menahan tu...

      Delete
  16. setuju sis..kathy pun selalu kering idea..apatahlagi kebelakangan ni..entri pun asal ada..blogwalking pun kurang..tak berani nak copy paste entri..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jer copy paste sis, tapi olahan ayat sendiri lah janganlah bulat2 tiru identiti orang kann? he he he... lepas tu dah copy ceritalah sikit cedok idea dari mana...

      Delete
  17. Replies
    1. nasib tak ada butang like kat sini biela...ekekekeke...

      Delete
  18. Hmmm... banyak points i learn here... thanks for sharing sis... rasa macam tengah dengar seminar jer baca entry ni... kalau nak bagi seminar pon dah layak dah sis ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. uikkk mengomel sendiri pun layak bagi talk ke? ekekekeke...dah lama dah i quit bagi talk dah brother...

      Delete
  19. kenapa lah suka copy paste 100% tapi tad credit? sian penulis asal... harap mereka2 itu sedar kesilapan... sabar je la farah... kalau nak puas hati confront je tanya nape dia wat camtu...pas tu tegur je kesilapan dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak payah confront kak...tak suka deal dengan orang macam ni, macam ibarat mencurah air ke daun keladi jer... sia sia jer... dia ni stok buat cam mana pun tetap akan macam tu jugak... keras kepala, kepala batu, hati batu...batu pun tak keras macam dia tau... ahakss.... astaghfirullahalazim, jumaat ni jumaat, tak baik cakap macam ni...

      Delete
  20. terbaik lh sis Farah...setuju gn entry ni..hehehe

    ReplyDelete
  21. terbaik lh sis Farah..hehehe

    ReplyDelete
  22. Nice entry...... jgn jadi copy paste idea org lain kecuali ler fakta@akta bukan auta....akak pun masih belajar lagi...

    ReplyDelete
  23. setuju! perlu sangat ade sensitivity supaya penulisan tu jadi lebih baik

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia