Home » , , , , , , , , , , , » Bila Ash Hiccups a.k.a. Sedu...

Bila Ash Hiccups a.k.a. Sedu...

Ash kalau sejuk terlebih sikit mulalah hiccups... hik hik hik bunyinya... macam tu ek? ha ha ha... tak reti mummy nak immitate... tapi sejuk tulah yang dia suka... I mean aircond... hew hew hew... sekarang dah pandai dah bagi signal nangis ngada2 dia tu kalau nak suruh buka aircond... walhal tak keluar air mata pun... kalau lepas puas nangis ngada2 yang tak berair mata tu... baru dia teriak yang real punya... dushhh pengsan jap... dan keadaan akan berlarutan sampailah aircond di switch on kan... bila aircond dah switch on... pandai pulak giggles tu... Amboiii mentang2lah dia sorang kann??? Abah Ash kata memang Ash bijak ber-drama... wargh kah kah... Ash The Drama King!!! 

Selalunya Ash akan hiccups kalau aircond dah dibiarkan terpasang untuk satu tempoh yang agak lama (sebab tu mummy kejam sikit sekarang, bila Ash dah lena tidur... terus mummy off aircond... ohoiii tak tahan nak spend beratus2 kat electricity... simpan untuk education Ash lagi bagus)... dan Ash juga akan hiccups saat selepas mandi, semasa masih lagi naked giteww... ahakss... Budak lelaki tak elok dibiarkan sejuk kata my mum... takut nanti sampai pulak penyakit angin pasang and another thing kembung perut... hurmmm... 

Pernah dengar kata orang tua2 bahawa sedu atau hiccups menandakan tanda seseorang itu membesar??? Sejauh mana kebenarannya dan sejauh mana kaitannya dengan kesihatan baby weolls??? 

Menurut MayoClinic.Com, sedu merupakan pengecutan involuntari oleh diafragma (otot yang memisahkan ruang abdomen dan dada). Diafragma memainkan peranan yang penting dalam proses pernafasan. Setiap pengecutan diikuti oleh penutupan secara tiba2 bahagian vocal cord yang menghasilkan bunyi seperti 'hik'. 

Oleh yang demikian, sedu sebenarnya diaebabkan oleh rangsangan terhadap otot tersebut ataupun iritasi. Ia boleh berlaku kepada baby weollss disebabkan banyak perkara antaranya: 

1. makanan (susu, makanan lembut)

2. suhu yang turun secara tiba2

3.kesukaan secara tiba2 atau mengejut (sudden excitement)

Sedu memang sering berlaku kepada baby kurang dari setahun. Baby dalam perut pun boleh jugak mengalami sedu tau. 

Sedu ni tak berbahaya tetapi it's ok if weolls nak voice out to our baby's paed during scheduled visits to obstretric and gynae clinic.  

So, macam mana cara nak hilangkan sedu pulak? 

1. Minum air sedikit secara perlahan2 (untuk baby yang dah cukup besar dan dah boleh berdiri dan duduk). 

2. Usap bahagian belakan baby weolls secara perlahan. 

3. Cuba alihkan perhatian mereka kepada benda lain seperti mainan. 

Kebiasaannya sedu akan hilang dalam benerapa saat hingga beberapa minit. If sedu tu over sangat, silalah bawa anak weolls berjumpa dengan our health professional... 

*Orang tua2 dulu cakap kalau baby kena hiccups letak sampah atas ubun2 kepala baby tu... bukanlah sampah real punya sampah... such as benang pada carpet ke... cebisan tissue ke... kot manalah asalkan yang tak memudaratkan baby... hew hew hew tu yang kalau uols perasan ada cebisan benang yang mummy tarik dari handkerchief Ash dan letakkan atas ubun2 kepala Ash... ha ha ha hilang masculine... sejauh mana keberkesanan... hurm so for Alhamdulillah... lepas letak sampah tu tak berapa lama tu reda hiccups Ashhh... itu petua bukan pemuda... ha ha ha 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Bila Ash Hiccups a.k.a. Sedu..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Sunday, March 23, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

18 comments:

  1. hehehhe...boleh pulak camtu! sabar jela :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha jangan tak tau sally... ha ha ha ... tengok dah pandai nak pandang camera tu... ha ha ha

      Delete
  2. Dah besar dah Ash... dah boleh nampak jelas sikit dah kut... comelnya...hahahaha...pandai senyum pon... :D
    Mandi pakai air mineral lagi hari ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut muka mummy fotostat tak? he he he... dah 2 hari ni tak mandi dengan air mineral... esok mandi air mineral balik... wakakakaa....

      Delete
  3. teringat masa adik Fiza kecik dulu.. baby sedu letak tisu basah koyak kan kecik jer.. letak kat atas dahi ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun buat macam tu gak fiza kalau dah tak jumpa sampah...

      Delete
  4. dah besar dah Ash...anak zaman sekarang memang cepat bijak...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. gitewlahhh gaya2nya dear... cepat jer besar...

      Delete
  5. sedu tndanya nak membesar..ckp org tua2..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya orang tua2 cakap cam tu lah...

      Delete
  6. betul, Ros pernah dengar. Kalau versi orang-orang tua yang dekat dengan Ros, kalau budak-budak sedu, letakkan cebisan kertas kat ubun-ubun tu. Koyak kecik je. hihihi

    ReplyDelete
  7. ha.. letak tisu basah... bila kering air hilang sedu tu... my bby biasa sedu tnda nk tido la tu...

    ReplyDelete
  8. Dah nampak muka Ash macam Farah... nrl biasa kalau anak sedu2 ni, letak cebisan wipes tu aje...

    ReplyDelete
  9. kalau dulu-dulu letak secarik tikar mengkuang kat dahi.....

    ReplyDelete
  10. comel je bile baby sedu²..fiza pernah dengar letakkan secebis kertas dan basahkan letak atas ubun²..hhuhu

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia