Home » , , , , , , , , , , » Bagaimana Mengenal Pasti Sama Ada Anak Uolss Dibuli???

Bagaimana Mengenal Pasti Sama Ada Anak Uolss Dibuli???

Source Extracted from Google
Budak2 zaman sekarang dah semakin advance kan??? Lebih dari zaman2 iolss kecik dulu... dulu pun ada kes2 buli jugak, tapi sekarang ni makin hebat rasanya. Tahun lepas jer dah macam2 cerita kita dengar dari berita2 dan dari sumber2 lain tentang kes buli. Yang lagi hebatnya, budak perempuan pun dah sama dah rumble me-rumble ni...Huh, ganas ooo bebudak zaman sekarang...kalau tak dipantau dan diambil tindakan yang sepatutnya...makin meruncinglah gamaknya kes buli ni kan??? Takut bila mengenangkan benda2 ni walaupun Ash masih kecil lagi...takut anak kita sendiri yang dibuli dan takut anak kita sendiri yang jadi pembuli... Moga2 dijauhkanlah, yang penting didikan kan??? Kitalah sebagai parents yang kena bertanggungjawab dan ambil tanggungjawab... 

Macam mana atau bagaimana kita nak determine whether anak2 kita is being bullied??? Kalau uolss ada anak dan uolss suspect anak2 uols is being bullied... it can be a parent's worst nightmare. So, di bawah ni mungkin sesuatu yang boleh membantu uolss untuk ambil tindakan yang sewajarnya dengan secepat mungkin. 

Langkah

1. Observe Anak2 Uolss Closely
  • Perhatikan ketika anak2 uolss balik dari sekolah, sama ada ada kesan luka, lebam ataupun baju yang koyak.
  • Anak2 uols sangat lapar, berjalan kaki balik rumah yang mana berkemungkinan sama ada duit belanja diambil dari mereka ataupun duit tambang bas (kalau naik bas awam lah) dirampas. 
  • Anak2 uols nak uolss hantar mereka setiap hari sehingga ke dalam kawasan sekolah atau sehingga ke kelas setiap hari.
  • Perhatikan tanda2 ke atas sikap dan kelakuan mereka... menyendiri, moodiness yang mana anak2 uolss senang bergaduh sesama sendiri dengan adik beradik lain di rumah ataupun memberontak atas perkara2 yang tak sepatutnya.
2. Berkomunikasi Dengan Guru2 Anak2
  • Prestasi serta pencapaian anak2 uolss mula merudum sedikit demi sedikit.
  • Anak2 uols mengelak untuk pergi ke sekolah.
  • Anak2 uols fakes a sickness and stay home from school. 

Tanda2 di atas tak semestinya accurate, tapi boleh menjadi sebab dan tanda2 di atas juga boleh disebabkan oleh perkara2 lain. But if your child is being bullied... contact your child's school and take action immediately! Remember uolss...nobody deserves to be bullied...hatta kita sekalipun...kalau orang nak buli kita jangan bagi ruang dan peluang ok? Balas jer balik... muahahaha...supaya dia berhenti buli kita...ahakss...eh jangan2 jangan...  kita doakan yang terbaik buat mereka dan sedekahkan Al-Fatihah jer....

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Bagaimana Mengenal Pasti Sama Ada Anak Uolss Dibuli???, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, March 25, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

27 comments:

  1. pengalaman masa sekolah..rasanya lya tak pernah kena buli..kena pulau tu pernahla :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak kena buli dengan budak2 lelaki masa sekolah rendah...huh, tak menghingat, tapi persahabatan kitaorang kekal sampai sekarang...

      Delete
  2. sape berani buli anak ku..mmg ku sesahhhhh balik..kikikiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha, samalah kita babe, siapa berani buli anak iolss, iolss sesah balik...jangan main2...

      Delete
  3. Balas jer balik... muahahaha , ada jugak ibubapa macam tu..macam galakkan anak dia tu bergaduh pulak. ; ada.... saya biasa terdengar tau !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tak dinafikan ada PCL... saya pun pernah sendiri mendengar serta menyaksikan dengan mata sendiri.... dia ajar anak dia bergaduh balik...

      Delete
  4. sebut kes buli nie..my anak sedara bru seminggu masuk sekolah darjah 1 aritu dh jd mangsa..almaklum la perempuan..hari2 balik duit mst abis..kena kebas kawan2..hurmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah dah kata, budak2 baru darjah satu pun dah pandai membuli...advance betul budak2 sekarang ni...

      Delete
  5. sometimes, kena ajar jugak anak2 kita melawan balik utk kebaikan diri sendiri supaya ada sikap defensive. kalau tak, sampai bila pun kena buli..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang ni pun betul jugak, iolss agree... jangan diam jer orang buat ye tak?

      Delete
  6. Tak pernah pulak ada pengalaman anak kena buli..... mungkin ada tapi mak pak tak perasan ke, tak taulah haha.....
    Zaman sekarang ni macam macam boleh terjadikan Farah

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul OKje zaman sekarang terlalu banyak terdedah kepada risks...

      Delete
  7. trima ksh utk tips itu..hehe ^,^

    ReplyDelete
  8. Dania tiap kali balik dia akan citer la kawan2 dia jenis macam mana...so...memang wajib dia citer...x suruh pun dia akan suruh.. biasanya budak2 sekolah dia x berani buli cuma dia macam bg mental torture kat Dania dari segi...ungkit pasal ayah, pasal mama, kenapa mama ngan ayah x duduk sama, kenapa x tinggal sekali ngan ibu bapa..atuk yang jadi penjaga...dan satu paling buat akak menangis x hingat bila ada kawan dia cakap yang dia anak dari hubungan terlarang..akak sampai pergi sekolah jumpa cikgu dia...now kes dah settle dah...pedih perit bila anak sendiri kena macam tuh...dah la mama dia ni kena macam2 dugaan...anak pun terpalit sama...masa tu ada kesan pada dania...dia nyer pelajaran merosot skit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoi tak sayang mulut!!! kesian dania... dugaan kak, dugaan kita semua ni macam2 so bertabahlah pasti ada kemanisan buat kita nanti kan?

      Delete
  9. Sy dulu org x brni nk buli sbb tomboi sikit .. Hehe... Anak2 sy pun sy ajar lasak sikit spy x mdh kna buli... Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus tu maria, jangan lembik sangat nanti asyik kena buli ajer...

      Delete
  10. anak akak kena buli awal tahun hari tu akak jumpa dgn cikgunya...lastly budak tu kena angkat sumpah...kalau buat lagi memang kena....ini cara terbaik ler....kalau ikut koboi memang budak tu akak buli balik....haha....

    ReplyDelete
  11. rasanya... rasanya lah kan... budak-budak ni memang tak boleh lari dr kes buli ni... sebab dorang tengah belajar komunikasi... interaksi... saya masa kecik, pernah jadi mangsa buli dan pernah juga jadi pembuli... dan akibatnya la yang mengajar saya untuk take actions... sometimes... lama kelamaan jadi kawan baik dengan pembuli saya atau saya jadi rapat dengan orang yang saya buli... bergaduh... memang kerap bergaduh... akibat... macam-macam... kesan... tak bergaduh dan jadi seorang yang penyabar... dan bertambah skill komunikasi... :D...
    cuma zaman sekarang ni kena pantau sikit sebab... takut berlaku kesan psikology yang lebih rumit... tapi banyakkan didikan dan kefahaman tentang agama banyak membantu... hantar pergi kem pon membantu... biar dorang pandai bergaul hahaha.. :D

    ReplyDelete
  12. skang ni mcm² kes berlaku kat sekolah..kena pantau anak² sebaik mungkin untuk elakkan dari terlibat atau jadi mangsa denga gejala negative

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia