Home » , , , , , » Baby Guide To Teething... ^_^

Baby Guide To Teething... ^_^


Gigih akak ko scan gambar rajah teething sequence ni pepagi kannn??? Semangat tak semangat??? Senget benget jadinya disebabkan nak cepat. Demi berkongsi ilmu keibubapaan dengan uolss walaupun mungkin ada yang kata boring...ahaksss... 

Bila tengok gambar rajah teething sequence ni, macam comel jer bila terbayangkan Ash bakal tumbuh gigi... tapi tak taulah bila kannn??? Sama ada cepat atau lambat jer... Kalau cepat, cepatlah...kalau lambat, lambatlah... Orang tua2 kata, budak2 kalau cepat tumbuh gigi lambat berjalan, tapi tak taulah sejauh mana kebenarannya kann??? *_^... Semuanya kuasa Allah SWT... Even now, at the age of 3 months, kan iolss dah gebang seluruh dunia blogger Ash dah turn... malam semalam he showed me something... erkss...seriau pulak mummy, Ash dah angkat punggung dah... kemain...takkan nak terus merangkak kot??? Hua hua hua.... 

Ok, marilah kita masuk ke intipati entri yer... 

The appearance of your baby's first tooth is a milestone in his life. The first tooth may appear as early as the baby's 4th month or as late as the 18th month. His first set of 20 milk-teeth will usually be completed by his 2nd birthday. Parents often worry when their baby seems to be late in teething but the timing varies from child to child. Once the first tooth (usually the lower incisor) emerges, the rest will follow in sequence. 

Early Dental Care
Start cleaning your baby's teeth as soon as they emerge. In the beginning, clean daily using a soft towel wrapped around your finger. You may use soft toothbrush at a later stage. This way, you will encourage the discipline of dental hygiene. Try to minimize your child's intake of sweet food or drinks to help prevent tooth decay. 

Teething Tips
The baby's gum will appear red and swollen as the tooth is emerging. This may be accompanied by increased salivation and slight redness in the cheeks. There may be some discomfort as the tooth begins to erupt from the gums. This may be relieved by applying some pain relieving gel onto the affected part of the gums. You will notice that the baby displays the urge to chew and bite. You may like to offer him teething ring or rusks at this stage.

Bha ha ha, part nak menggigit tu yang tak menahan tu, kalau kuat gigitnya habislah berbekas sana sini tangan atau bahu mummy ni kalau Ash menggigit... Sekarang pun dah suka jilat and suck lengan mummy atau bahu mummy kalau dukung or pegang apakan lagi dah ada gigi ye tak...Ye lah orang tua2 kata gusi gatal sebab gigi nak tumbuh. Siap2 kita kena belikan teething ring ataupun rusks untuk Ash lah....

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Baby Guide To Teething... ^_^ , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, March 13, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

16 comments:

  1. bby dah tumbuh gg...bestnye...dah bleh mamam larr kan yea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. baby iolss belum tumbuh gigi lagi, so belum boleh mamam lagi...hik hik hik.. 6 months baru boleh mamam...

      Delete
  2. my demok baru ade sebatang gigi kat bawah belah kiri..tak pernah dia try test kat mama dia ni tapi dia try test gigit lutut mak tok dia..hahahaa..

    ReplyDelete
  3. latih baby dgn memberus gigi sejak kecik agar mereka biasa mempraktikkannya bila besar kelak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu michelle memang apa2 pun kena latih dari kecik...

      Delete
  4. Betul jugak la kot ..ada org tua cakap bila cepat tumbuh gg lambat berjalan....
    Anak2 Lya cepat tumbuh gg tp berjalan lambat sikit hehehe..

    ReplyDelete
  5. comel bila tumbuh gigi depan je...heheh..

    ReplyDelete
  6. Bab mnyusu la pling seriau bila dh tmbuh gigi.. Hehehe...

    ReplyDelete
  7. Farah mana orang tua punya gigi ...hehe....mau banyak lubang sana sini tu hehe

    ReplyDelete
  8. tak sabar yer sis nak tengok ash tumbuh gigi..mesti comel

    ReplyDelete
  9. ohhh...nice pic tu....nice info jugak...

    ReplyDelete
  10. boleh gunakan teether nanti kak bile ash dah tumbuh gigi masa gatal gusi..

    ReplyDelete
  11. hehehe masa nilah kdg2 baby boleh demam kam.. apapun kena pantau perkembangan anak2 sebaiknyer

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia