Home » , , , , » Babies Oxygenation Failure...

Babies Oxygenation Failure...

Source Extracted from Google
Salam pagi Selasa peeps!!! Kembali memulakan tugas seperti biasa di office setelah puas bercuti tahun (clear annual leave last yer jer pun... ada balance nak kena clearkan before end of March 2014)... Sakan cuti uolss... pergi mana??? Ahakss... itu nanti kita cerita yer... haruslah berjalan kann??? Takkan nak duduk rumah jer... *_^

Ok, back to the topic of this entry... mood sedih tiba2... sebab bila ada kes kematian yang melibatkan babies ni, saya selalunya sangat seriau dan sangat menyentuh hati... Seriau sebab Ash pun kecik lagi, dan semoga Allah melindungi Ash sentiasa... Mummy sayang sangat dengan Ash and couldn't afford if anything happen to Ash... Mintak2 dijauhkanlah... Cumanya, bila dengar2 kes2 kematian baby yang kecik2 lagi ni...hati memang tersentuh...lagi2 bila dengar kes kematian baby yang melibatkan orang2 yang saya kenal... Haihh... Memanglah ajal maut jodoh pertemuan tu di tangan Allah dan Kun Fa Ya Kun... tapi kesedihan itu masih tetap dirasai...lebih2 lagi parents yang menghadapi situasi ini... 

Intipati (amboi ayat tak menghingat...)...entri ini adalah untuk jelaskan sedikit tentang oxygenation failure among babies... selalunya kita terdengar kes2 seperti tersedak susu ataupun kematian secara mengejut, tapi marilah kita sama2 belajar dan tahu tentang oxygenantion failure.... 

Secara ringkasnya...

Respiratory failure is inadequate gas exchange by the respiratory system, with the result that levels of arterial oxygen, carbon dioxide or both cannot be maintained within their normal ranges. A drop in blood oxygenation is known as hypoxemia; a rise in arterial carbon dioxide levels is called hypercapnia. The normal reference values are: oxygen PaO2 less than 80 mmHg (11 kPa), and carbon dioxide PaCO2 greater than 45 mmHg (6.0 kPa). Classification into type I or type II relates to the absence or presence of hypercapnia respectively.
 
SUMBER: SINI 
 
So peeps!!! Kematian babies juga boleh disebabkan oleh oxygenation failure... apa yang saya dengar dan apa yang saya tau, bila baby menghadapi oxygenation failure, bila baby minum susu, saluran makanan dan saluran pernafasan mereka tersumbat... dan mereka akan muntah sambil mengeluarkan lendir... Memang kita takkan expect perkara ni berlaku, tapi sebagai parents kita kena equip juga knowledge kita dengan perkara2 seperti ini... Sekurang2nya bila berlaku sesuatu, kita tau macam mana nak bertindak dan mengambil langkah2 yang sepatutnya... Mencegah sekiranya mampu kann??? Kalau dah jadi macam ni, cepat2lah kita hantar ke klinik atau hospital berdekatan sekiranya masih ada daya dan waktu.... Mungkin nyawa boleh diselamatkan... Apa pun Allah Yang Maha Mengetahui dan segalanya berbalik kepada kebesaran Allah SWT... 
 
Bukan mudah menjadi parents, dan macam2 seriau yang ada kann??? Hati, fikiran dan perasaan segalanya sentiasa anak, anak dan anak... walaupun kehidupan diteruskan seperti biasa.... betul tak??? 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Babies Oxygenation Failure..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, March 11, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

21 comments:

  1. Replies
    1. che akak, tak ada apa2 dengan baby Farah kak...Ash sihat Alhamdulillah, ini cuma bercerita tentang salah satu punca kematian bayi2 kecil...

      Delete
  2. kesiannya tgk baby kat atas tu..kena selalu alert perkara mcm nie kan sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kesian tapi memang betul lya kita kena alert dengan perkara2 macam ni...

      Delete
  3. sekarang dah banyak kes kematian melibatkan baby kan...ada disebabkan kecuaian..ada sebab kematian mengejut..semoga allah jauhkan dari kita dan saudara mara kita kan...

    ReplyDelete
  4. betul kak.. si adik ni mula2 jnis byk lendiri dalam saluran pnafasannya... dgn ilmu dan tawakal yg tggi Alhamdulillah... si adik dah normal skrg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Maria, kita sebagai parents kena pantau selalu kannn???

      Delete
  5. betul tu..bila kematian baby,selalu kita pandang serius tentang hal ni...maklum la..nak dpatkan baby bukan macam nak dapat baju baru..

    ReplyDelete
  6. Doa ibu berkatnya lebih ... moga segalanya dilindungi & diberkati Nya

    *amboi ada lagi cuti x clear tu .. meh sini sikit!

    ReplyDelete
  7. teringat lagi kes Irfan kena pneumonia, hanya Allah yang tahu perasaan CN masa tu, dah la pantang pun tak hbs lagi, anak pulak muka biru tak boleh bernafas, entry ni pasal pengalaman CN : http://www.cekgunorazimah.com/2012/12/pneumonia.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengalaman yang tak mungkin dilupakan kann CN...

      Delete
  8. Cuma apa yg menambah rasa takut kerap betul kes ini terjadi kan Farah. Rasa kakak dedulu macam tak banyak kes begini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak sekarang ni makin kerap perkara ni berlaku....

      Delete
  9. kesian tengok baby yang kena cucuk dengan macam2 alat untuk teruskan hidup...

    ReplyDelete
  10. kena sentiasa awasi baby selalu kan..takut benda yang tak diingini berlaku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila ada baby cam tu lah fiza... kena peka dan observant... takut2 perkara yang tak diingini berlaku...

      Delete
  11. seriau kalau baby kene begini.....

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia