Home » , , , , , , » Alahan Pada Sabun...

Alahan Pada Sabun...

Itu adalah gambar jari jemari iolsss... Dah baca tajuk kann??? Tentu dah tau isinya serba sedikit... Manja jari jemari iolss ni... wakakakaka... Sebabnya? Meh nak cerita or borak kosong sikit... Hari Sabtu kannn??? Kita chillex2 dan santai2 sudahlah kann??? Tak payah nak berat2 sangat... Lagipun weekends adalah hari yang sendu ye tak??? Ahaksss... 

Uolsss...(macamlah korang kisah sangat nak tau kann??? ahakss... tapi tak dulik nak cerita jugak... muahahaha... ting tong)... Actually dari kecik lagi problem ni iolss ada... Kulit di jari jemari iolss ni alah pada sabunyang terlalu tajam or keras. Bila tersalah pakai sabun macam nilah rupa gayanya... kulit di jari jemari hujung2 tu akan terkelupas secara sendirinya...Contohnya sabun cuci pinggan Axion... memanglah iolss tak menahan... ni jadi cam ni sebab masa beli barang dapur cukup bulan hari tu my mum terambik Axion lah ni instead of Sunlight... wakakaka... sayang kannn tak kan nak buang, jadi kita pakai jugak... 

Dulu lagi teruk... masa kecik dulu... kalau dah terkelupas siap berdarah lagi... sakit ooo... tapi sejak mama bawak pergi jumpa doktor pakar kulit dan doktor bagi medication... Alhamdulillah dah tak berdarah atau terkelupas dengan teruk sampailah sekarang... Paling2 busuk pun macam kat atas ni jer lah... 

Well, perkara ni iolss tak dapat nak elak dari berlaku... kalau memberus baju2 yang berwarna putih pun lepas tu akan jadi macam ni... nak elak macam mana ye tak? Kalau dah kata tanggungjawab? Takkan nak biarkan baju putih berkepam terus lambak masuk mesin jer semua? Especially uniform my suami... memang iolss kalau basuh baju putih akan rendam semalaman dengan sabun dan Vanish dulu dan lepas tu memberus dengan jayanya... Barulah nampak keserian baju putih tu.. Dan nampak seperti baru dan tak adalah berkepam tak tentu pasal... Same goes to baju berkolar.. Iolss memang akan rendam semalaman dengan air sabun lepas tu berus daki2 yang melekat di leher... lepas tu baru masuk mesin... Bagi iolss macam tu baru rasa puas hati... Ihiksss ... Ini iolss lah... lain orang lain caranya... 

Itulah dikatakan tak boleh nak elak... mesti jadinya macam ni... nasib tak teruk macam zaman kecik dulu... Kalu tak boleh jugak kalu... nampak gayanya kena pakai maid lah jawabnya... Ahakss macam dia tau jer iolss tak ada plan nak pakai maid buat masa sekarang... So, dia jadi ok dan tak teruk sangat... Hew hew hew... 

Disebabkan ini jugalah, shower foam iolss hanya restricted pada yang mild and skin friendly seperti Dove, Baby Johnson, Body Shop or Crabtree & Evelyn range of products sahaja. Lotion tak kisah semua boleh balun... 

Iolss jer kot ada problem cam ni... ihikss... ok tu jer nak borak petang ni... Message-nya iolss allergic pada sabun2 yang keras atau terlalu tajam seperti yang disahkan oleh pakar kulit... ^_*... Till then, cheerios!!! 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Alahan Pada Sabun..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Saturday, March 22, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

20 comments:

  1. Sama mcm adik akak...sensitif kulitnya...terpaksa guna glove

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah belum sampai peringkat kena pakai glove lagi kak... Thank Allah for that...

      Delete
  2. Wah sensitive nya dear...kena elak gunakan sabun yang acidic kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah dear sangat sensitif... yup tak boleh pakai sabun yang terlalu keras atau tajam...

      Delete
  3. Alahai.. Manjanye kulit.. Hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah maria, manja sangat plak kulit ni...

      Delete
  4. eiii tangan kita samaaaaaaaaaaaaaaaaa hihihii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. uiksss Akeyla pun sama kes dengan akak ke? Heee ada gang rupanya... Ingatkan akak jer yang pelik...

      Delete
  5. tak tahan dengan bahan dalam sabun tu kot kan..
    perit jugak,wuhuhuu

    ReplyDelete
  6. kak farah, saya pun mcm niiiii.. tp yg paling teruk kalau guna sabun pencuci baju tu.. lagi2 yg serbuk.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ker aisya? kita gang!!! betul serbuk pencuci baju pun satu hal juga...

      Delete
  7. Bila baca komen di atas... majoriti sama macam farah... so it's either you all memang sensitif atau sabun tu memang kuat sangat... but one thing foe sure... Axion tu memang kuat betul... bukan setakat u olls.. I olls pon pakai Axion pun mengelupas jugak kulit kat hujung jari... padahal I ni jenis yang tak sensitif... my wife pon tak boleh sabun basuh serbuk dan axion... one more thing... tangan orang pompuan zaman sekarang memang manjaaaaaaaa... whoahahahaahah.... :P
    (nyakat sikit)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hik hik hik, ek perempuan zaman sekarang memang manja ek? but i guess sabun axion memang tajam atau terlalu acidic...

      Delete
  8. Ros setakat ni Alhamdulillah.. tak de alergik sabun. Cuma kalau sabun serbuk basuk kain tu je, kalau terkena tangan mesti rasa panas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabun serbuk basuh kain tu memang kot... hik hik hik

      Delete
  9. Betullah Farah... nrl x guna axion tuk basuh pinggan... tangan ni pun x tahan pakai axion...

    ReplyDelete
  10. kene pilih dan guna sabun yang sesuai dengan kulit.selalunya sabun serbuk lagi kuat merosakkan kulit

    ReplyDelete
  11. Tangan saya pun pernah elergy sabun...pakai sabun cuci pinggan je terus naik biji2 gatal...sampai kan nak lap furniture rumah pakai kain biasa pun jadi elergy gak ...dekat setahun sye kena,,,macam2 cream sye cuba...alhamdulillah akhirnya jumpa juga ubat nya...just rendam kan tangan dalam air garam...cubalah ...insyaalah boleh hilang...

    ReplyDelete
  12. Tapi elergy sye tak menggelupas kulit macam dlm gambar tu...yg sye punya dia keluar biji2 gatal..and buat kan kulit jadi kering mcm ekzema gitu..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia