Home » , , , » 7 Tips Buat Anak Seronok Membaca

7 Tips Buat Anak Seronok Membaca

Source Extracted from Google
Well kakak2, abang2 dan kawan2 yang dah ada anak yang dah bersekolah tak kira tadika atau sekolah rendah atau sekolah menengah... are you guys having a hard time untuk create rasa seronok membaca di kalangan anak2 uolss??? Errmm, just asking and wondering sebab iolss belum ada pengalaman lagi nak latih anak seronok membaca ni... but then for me, myself, I love reading...

Well, ada penyelesaian bagi yang menghadapi masalah kot??? Terbaca di SINI and now iolss share kat Bubblynotes ok???

Membaca adalah perkara utama untuk membentuk perkembangan otak anak-anak. Pada peringkat awal ,pengalaman membaca di antara ibu bapa dan anak-anak perlu dipupuk supaya mereka lebih kreatif, bijak berimaginasi dan minat belajar.
Tidak semua anak-anak suka melihat buku namun sikap suka meniru kelakuan ibu bapa di depan mata adalah jalan mudah untuk melatih mereka berminat terhadap buku. Pastikan anak-anak melihat uolss membaca buku, majalah atau suratkhabar supaya sikap ini mendorong mereka turut membaca.
Jika uolss mahu mengajak anak membaca, pastikan lokasi yang selesa untuk mereka. Misalnya, membaca di dalam bilik dan di atas katil. Setelah uolss  membaca, jangan lupa ceritakan semula apa yang uolss baca untuk memastikan mereka benar-benar faham dan membuatkan mereka terus berimaginasi.
Sekiranya mereka mempunyai buku atau penulis kegemaran, biarkan mereka teurs mengulangi membaca buku tersebut tetapi beri juga galakan untuk mereka membaca buku-buku lain tetapi mempunyai persamaan.
Jangan merasa terbeban membawa anak-anak ke perpustakaan sambil membuat kad pustakawan untuk menggalakkan mereka meminjam sekurang-kurangnya lima buah buku. Lebih banyak buku yang dipinjam, lebih banyak genre yang akan mereka kenali.
Apabila uolss mendapati anak-anak kurang minat membaca, latih mereka dengan buku-buku yang penuh dengan ilustrasi bergambar serta warna-warna ceria untuk menarik minat mereka membaca. Kaedah ini membuatkan mereka tidak jemu apabila melihat buku.
Jika anak uolss tidak suka membaca, cari buku yang berbentuk audio kerana ia membantu anak-anak lebih menghargai seni bercerita. Lama-kelamaan, minat membaca boleh dipupuk.
Beritahu anak uolss bahawa mereka tidak ada had untuk membaca. Beritahu juga bahawa mereka dibenarkan membaca di atas katil iaitu sebelum masuk tidur. Hal ini membantu mereka tidak menganggap aktiviti membaca satu perkara membebankan sebaliknya menjadi satu perkara yang sangat menarik.
Diharap, kaedah mengajak anak membaca bersama-sama ini membantu mereka menerokai dunia seni dengan lebih jauh serta faedah yang akan diperolehi. Semuanya bermula dengan keseronokkan tanpa perlu memaksa. 

So, cerita apa yang akan uols baca untuk anak-anak hari ini?

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel 7 Tips Buat Anak Seronok Membaca, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Saturday, March 15, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

18 comments:

  1. Mmg ank sy suka mmbaca... Ajar scara x formal je... Sbb bru 2 tahun kn.. Xde pksaan..

    ReplyDelete
  2. Memang banyak cara nak galakkan anak2 membaca tapi harus bermula dari ibu bapanya sendiri kan...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu mia, parents kena tunjukkan contoh yang baik...

      Delete
  3. Dulu-dulu bacakan buku untuk anak-anak sebelum tidur...

    ReplyDelete
  4. salam singgah. anak2 kembar saya baru 2tahun tapi bila nak bacakan buku, dua2 orang pakat berebutkan buku tu. adoi la. last2 buku ke mana. hehehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dah kembar kena beli dua kot? baru tak berebut...

      Delete
    2. dia berebut jugak nanti... tu memang sifat dorang... hahahaahaha... biar jer dia berebut, they learn to tolerate nanti hahahaha

      Delete
  5. saya pun suka membaca...saya suka bacakan cerita haiwan...sebab saya tengok Amir minat dengan cerita Pada Zaman Dahulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amir suka tengok animal warna warni tu...

      Delete
  6. Hehe kalau kat kindy masa story telling time, semua duk diam ternganga tunggu teacher start.. Hihi, best tgk semua interested. Maybe dh terbiasa baca buku kat rumah thats why mmg minat ngan buku. Kids' curiosity level kn high. Memang patut dipraktikan pembacaan buku dr kecil..

    ReplyDelete
  7. kakak suka baca buku-buku ni, kalau subjek english tu siapa ada 'tarannum' lagi hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah siap ada tarranum tu yang tak menahan tu...

      Delete
  8. What u have written is so so true!!! I perasan bila I baca buku, nanti semua akan menyibuk cari buku dan duduk baca..sambil tengok kita... baca terbalik pon ada...janji pegang buku... cuma yang kecik 2 orang tu i train dorang more on drawing and sketching... baru dorang mahu pegang buku. Guess, that's why habis segala dinding rumah i jadi canvas tu kut hahahahaaha

    ReplyDelete
  9. Kakak dan abg zara biasa nya kalo nak latih ank2 dorg mbaca, dorg galakn ank2 mbaca kat bilik dan latih spya rajin btnya kalo xfaham.. itu yg zara phatikn laa.. hehe

    ReplyDelete
  10. membaca amalan yang bagus untuk perkembangan anak² :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia