Home » , , » Tips Mengatasi Bibir Lebam/Hitam...

Tips Mengatasi Bibir Lebam/Hitam...

Source Extracted from Google
Kalau yang perempuannya disebabkan pemakaian lipstick @ gincu bibir boleh jadi lebam, pucat atau hitam... kalau yang lelakinya pula disebabkan terlalu banyak merokok bibir tu jadi lebam atau hitam, lagi kuat merokok lagi pekat lebamnya... minum teh atau kopi yang berlebihan pun boleh jadi... alergi pun boleh jadi juga... 

Makanya, macam mana nak atasi??? Tips dari SINI
  1. Gosok bibir uols dengan berus gigi setiap malam setelah uolss berus gigi (hik hik hik, ada yang tak berus gigi ke sebelum tidur kat sini??? lariiiiiii....)... Tujuannya untuk menghapuskan kulit2 mati di bibir uols...
  2. Gunakan jus lemon dengan minyak almond atau glycerin setiap malam bibir uols... Glycerin ni macam Vaseline tu... saya pakai yang ni... 
  3. Sebelum menggunakan lipstick @ gincu, test dulu lipstick tu pada lengan. Jangan gunakan lipstick tu kalau terasa macam ada iritasi atau rasa tak selesa.
  4. Dah pakai lipstick tu pandai2lah bersihkan setiap malam sebelum tidur, takkan nak tidur dengan lipstick pula kot???
  5. Pakai Vaseline pada bibir uols secara konsisten. Iolss memang amalkan ni.
  6. Sapu jus lemon setiap hari ke bibir uols untuk mengembalikan kecerahan warna bibir uolss sedikit demi sedikit.
  7. Jangan sesekali guna lipstick yang dah expired atau dah lama.
  8. Sapukan madu pada bibir gelap uols selama sekitar 15 minit sebelum mandi.
  9. Sapukan ubat gigi pada bibir gelap uols, Biarkan 3 minit sebelum mandi.
  10. Sapukan minyak zaitun dan biarkan selama beberapa jam. Sebaiknya dilakukan sebelum tidur.
  11. Sapu bibir setiap malam dengan campuran 1/2 sudu glycerin, 1/2 sudu minyak dengan 1/2 sudu jus lemon dan biarkan semalam.
  12. Selalu consume sayuran, buah dan air dengan banyak.
  13. If uolss pakai lipstick, gunakan lipstick yang terjamin kualitinya dan tidak menggunakan lipstick yang dah lama atau expired. Lebih elok memiliki bilangan lipstick yang sedikit dengan kualiti terjamin dari banyak lipstick tapi kualiti tak terjamin.
  14. Kalau uolss berada untuk waktu yang lama di bawah sinaran matahari, gunakan pelindung UV pada lipstick uolss.
Tambah sikit...

Boleh juga buat petua tradisional ni, untuk hilangkan atau mengurangkan lebam bibir akibat kesan merokok, ambil halia dan tumbuk sampai lumat sehingga menggeluarkan air dari halia tadi. Amalkan menyapu ke bibir uolss setiap malam sebelum masuk tidur dan biarkan ia kering sendiri. Petua dari my uncle. Dan katanya juga, boleh gunakan marjerin dan sapu atas bibir setiap pagi.

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Tips Mengatasi Bibir Lebam/Hitam..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, February 10, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

35 comments:

  1. pakai vaselin tu berkesan tak? bab petua ni ain malas sikit.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, so far berkesan on me dear... cubalah dulu...

      Delete
  2. akk selalu pakai vasaline waktu nak tidur tu... letak madu ok ek? bule try...

    ReplyDelete
  3. thanks sharing tips farah..pernah try guna lipmask mary kay..bagus tu..

    ReplyDelete
  4. k lily pakai lip balm je, tak tau leh pakai lemon ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah pun pakai lipbalm kak lily...he he he...boleh jer pakai lemon...

      Delete
  5. Vasaline tu berkesan eh? brpe lama eh?
    yg lain malas nak try. ekeke xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. vaseline after few months dah ok dah boleh rasa dan nampak kesan...

      Delete
  6. dulu-dulu selalu ikut petua tu.....

    ReplyDelete
  7. saya tak hisap rokok tapi nak buat macam mana kalau dah gelap huhuhu

    ReplyDelete
  8. tips yang gojesss ni... tq darling...

    ReplyDelete
  9. Nice tip. Tapi kalau nak senang just guna lipstick collagen D'herbs. Memang awesome :)

    ReplyDelete
  10. Byk petuanya yg pasti klu bt kena konsisten baru nmpk hasil...klu x...mimpi jela kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ayut kena konsisten dan disiplin...

      Delete
  11. Tips yg bagus ni.... selalu guna vaseline, takpun sapu ngan minyak zaitun... ^__^

    ReplyDelete
  12. Good sharing kak dapat membantu mereka yang ada masalah ni..dapatkan bibir lagi merah dan segar gitu :)

    ReplyDelete
  13. Pernah sapu madu je... Tak pun sapu ubat gigi...

    ReplyDelete
  14. klu letak ubat gigi pun berkesan ey...kena try ni

    ReplyDelete
  15. Perkongsian yang sangat menarik admin. Saya juga ada share tip kurus dan tip kecantikan di blog saya. Jemputlah melawat: http://bit.ly/beautyfatimah

    ReplyDelete
  16. Heeee banyak cara!!! Tq akk farah wiwiiii

    ReplyDelete
  17. akak kalau pakai ubat gigi tu ada kesan sampingan tak ? reply ASAP

    ReplyDelete
  18. Bibir ni ase kering n melebam lak. Cuma x terkopek je. Cara paling cepat n mudah apa ek?

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia