Home » , , , » Tips Memilih Pakaian Mengikut Bentuk Badan Untuk Lelaki

Tips Memilih Pakaian Mengikut Bentuk Badan Untuk Lelaki

Source Extracted from Google
Ha ha ha, tak pasal2 iolss jadi penasihat fesyen yang tak bertauliah pula hari ni, (hari ni jer ker, selama ni pun sama jer...tapi iolss pun ada penasihat fesyen juga...hik hik hik, siapa? itu rahsia). Ini semua rentetan kesinambungan entri INI. Demi menjawab soalan sahabat baik saya Eraz Fadli, kugagahi juga mencari informasi2 yang bersesuaian... he he he.... Untuk papa Zara dan juga lelaki2 di luar sana... ^_^...jenuh juga iolss nak translate bahasa Indonesian tu Malay yang tak berapa proper ni...ihiksss...

1. LELAKI TUBUH BERUKURAN PENDEK (atau dalam bahasa sopannya kita kata RENDANG lah yer)
Tubuh dengan ukuran pendek/rendang kadang2 dapat membuat kita kurang percaya diri untuk berpenampilan menarik, tapi dengan tubuh berukuran pendek/rendang uolss pun boleh tampil menarik asalkan memperhatikan tips2 berikut:

Hindari Menggunakan Seluar Pendek
Kerana jika uolss pakai seluar panjang/jeans model low rise dan straight leg ia akan dapat membantu uolss kelihatan lebih tinggi.

Gunakan Pakaian Dengan Motif Vertikal
Kerana pakaian dengan motif vertikal dapat memberi ilusi agar uolss tampak lebih tinggi.

Gunakan Kemeja Lengan Panjang
Kemeja lengan panjang juga dapat membuatkan uolss tampak lebih tinggi dibandingkan dengan kemeja lengan pendek.

Gunakan Seluar Dengan Ukuran Ngam2
Gunakan seluar yang berukuran ngam2 dan tidak berlebihan labuh yang akan membantu penampilan uolss lebih menarik meskipun dengan ukuran tubuh yang sedikit pendek/rendang.

2. LELAKI BERTUBUH BESAR
Ramai lelaki dengan ukuran tubuh yang besar merasa rendah diri dengan penampilannya, ada pula yang berniat berdiet ekstra so that badan boleh nampak ramping. For uolss yang mempunyai susuk tubuh yang besar, uolss jangan khuatir jangan risau... Tips2 ni untuk uolss....

Elakkan Pakaian Berwarna Terang
Menggunakan pakaian dengan warna terang bahkan shining membuatkan uols semakin nampak besar. Tapi kalau uolss pakai pakaian yang berwarna gelap so uolss akan dapat illusion effects yang menyebabkan tubuh uolss nampak ramping.

Gunakan Pakaian Dari Material Yang Ringan
Menggunakan pakaian dari material yang ringan juga dapat membuat uolss kelihatan lebih ramping dibandingkan dengan menggunakan pakaian dari material berat (tebal).

Hindari Penggunaan Kemeja atau Shirt dengan Padding
Pakaian macam ni akan nampakkan uolss lagi besar. Hindari menggulung lengan T-Shirt. Kalau uolss gulung juga dah nampak macam tukang pukul. Hu hu hu....

Pilih Jeans Yang Tidak Terlalu Ketat
If uolss pakai jeans dengan ukuran yang ketat, makanya nanti, dapat membuatkan kaki uolss kelihatan semakin besar. Gunakan jam tangan berukuran besar so that lengan tangan uols nampak lebih langsing.

3. LELAKI BERTUBUH TINGGI DAN KURUS
Ini cutting model, tapi ada masalah juga kadang2. Siapa kata tak ada masalah? Kalau pakai, pakaian yang tak kena gaya, nanti badan terlihat semakin kurus. So here the tips....

Gunakan Pakaian Berbahan Tebal
Pakaian yang dengan bahan yang tebal akan memberi efek yang membuatkan badan uols nampak semakin berisi atau berisi sikit. Oklah tu kan???

Gunakan Seluar Dengan Ukuran Sedikit Lebar
Ini adalah bagi menutupi bentuk kaki yang kurus kering tu, janganlah besar sangat nanti nampak tak kena atau macam kartun pulak. Bila pakai seluar yang lebar sikit ni, uols akan nampak lebih menarik. Jenis model jeans yang tepat digunakan ialah model Lower Cut.

Hindari Pakaian Warna Gelap
Pakaian warna gelap dapat memberikan ilusi yang membuatkan badan uolss nampak lagi langsing. Sementara warna terang menampakkan bentuk badan  yang berisi sedikit atau lebih berisi. So, jejaka2 di luar sana, yang bertubuh tinggi dan kurus, silalah pakai, pakaian dengan warna2 terang yer.... hik hik hik, janganlah striking sangat sampai orang sakit mata, tapi kalau nak ber-colour blocking pun apa salahnya. Muahahaha... ada apa, lelaki2 yang ber-colour blocking, bukannya tak ada....

SUMBER: SINI

So diharapkan sekarang ni seimbanglah entri tentang pilihan pakaian bagi kaum Adam dan juga kaum Hawa... *_^... Hoperully dapatlah membantu yer...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Tips Memilih Pakaian Mengikut Bentuk Badan Untuk Lelaki, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, February 17, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

25 comments:

  1. bagusnya... tips yang bagus ni... especially untuk pilih pakaian suami mia nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak mia, hopefully lepas ni senanglah nak cari baju untuk husband kak mia yer? *_^

      Delete
  2. wahhh bagus2 jarang nak ada tips utk men.nice entry :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang jarang ada tips for men, and might be akak akan cuba share-kan juga di Bubblynotes... ^_^

      Delete
  3. hubby deqla kurus tinggi tp suka pakai baju kaler hitam.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lelaki dan warna hitam tak dapat nak dipisahkan deqla...he he he...

      Delete
  4. wahai lelaki di luar sana, please read this.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada mereka2 yang memerlukan...he he he...

      Delete
  5. Replies
    1. thats why kita kena bijak dan jangan jadi mangsa fesyen...

      Delete
  6. tepuk dada tnya selera..
    hehe..
    stakat ni shark x memilih sgt.
    pakai mn yg sesuai.
    cuma elakkan pakaian bewarna terang sbb kulit shark gelap.
    baju pula shark lebih suka jnis body cutting :)
    sesuai dengan tubuh yang keding nie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. uik kulit gelap lah nak kena kaler terang shark... tapi apa2 pun yang penting keselesaan...

      Delete
  7. dah mcm penasihat fesyen ye sis gayanya ehehehe

    ReplyDelete
  8. wah..wan golongan yang ketiga..lepas ni boleh ikut tips akak ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah tengok macam mana gayanya nanti wan... ^_^

      Delete
  9. hasben akk kurus kering, suka na pakai baju gelap ala2 rock kapak... nampak cam lidi dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. minat dia kak, tapi tulah yang akak sayang kannn???

      Delete
  10. saya agak memilih jugak bila berpakaian nie......
    bila beli baru mesti try banyak baju/seluar, tengok mana sesuai dan fit dgn bentuk badan. So akan lebih confident bila kita suka apa yg kita pakai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. it's true also, apa kita panggil, reverse physchology... liking what we wear makes us confident...

      Delete
  11. Suami sy dah ke depn aikit....kna tukar gaya dan saiz dh.. Hehe

    ReplyDelete
  12. thanks for the tips kak..boleh diapplikasikan untuk penampilan suami.. :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia