Home » , , , , , , , , » The Arts of Children Clay...

The Arts of Children Clay...

Source Extracted from Google
Masa kecik2 suka sangat main dengan tanah liat ataupun Play-Doh...memang mama dan papa belikan saya satu set Play-Doh lepas dapat result exam yang boleh dikatakan bagus dulu...muahahaha, masa kecik2 mama dengan papa umpan saya macam tu, kalau nak sesuatu barang tu kena usaha sampai exam dapat result bagus baru diaorang belikan, jadinya berusahalah segigih mungkin demi nak fulfill kan cita2 nak sesuatu barang tu... muahahaha...kadang2 terfikir juga iolss ni achieve good results sebab nak pandai ke atau semata2 sebab nak barang...tapi one thing I learn from that is, kalau nakkan sesuatu benda tu kita kena usaha sampai berjaya... sebab tu sampai sekarang terbawa2 perangai tu... hu hu hu....

Talking about children clay ni, saya tak adalah pandai mana pun nak merekacipta bentuk2 tu, tapi bolehlah... Play-Doh kan senang??? Ada mesin dia siap2... tiba2 terfikir pulak, mummy bersiap sedialah nanti Ash pula yang mintak Play-Doh dengan mummy...ok noted...kebarangkalian dan kemungkinan... Mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi untuk digaul dan dimakan kann??? Erkss, ada kena mengena ke? wakakakakaka.... 

Antara kreativiti2 yang saya tengok menggunakan clay yang dilakukan oleh kanak2 adalah... 

Source Extracted from Google
Source Extracted from Google
Source Extracted from Google
Source Extracted from Google
Source Extracted from Google
Source Extracted from Google
Source Extracted from Google
Bagus sebenarnya bermain dengan clay ni... boleh menjana minda and develop children creativity and thinking...what they think, they try to express in terms of mould and clay... Ada juga hari tu saya terbaca di blog rakan blogger, Life As Mama Liza, beliau ada buat satu entri tentang Buat Sendiri Playdoh ... perghh boleh tahan juga memori akak uols ni...ahakss..bley ingat blog mana dan entri apa...la la la la... ok bermakna kotak memory semakin bagus bersama Ephyra ... hik hik hik... bak kata Liza ini adalah Play-Doh yang paling selamat sebab boleh dimakan... tertarik pulak saya bila membacanya... uolss bolehlah melawat ke entri tersebut di SINI ... Tak perlu beli set Play Doh yang mahal2 kalau nak berjimat cermat tapi still boleh beri anak2 main clay dengan cara yang tersendiri... *_^

*Tapi kena sediakan satu spot khaslah dalam rumah atau luar rumah untuk mereka bermain dengan clay, nanti karang habis melekat kat dinding dengan lantai ye tak??? Menangis mak2 nak membersihkan...muahahahaha.... (terbayang Ash bermain Play Doh)....

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel The Arts of Children Clay..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Saturday, February 22, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

11 comments:

  1. dulu main tanah liat tak le sekretif budak sekarang..sebab cikgu cikgi sekarang pon kretipp..

    ReplyDelete
  2. Penah main.plastesin je... Habis melekat kt lntai... Hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila melekat kat lantai tu yang mak marah tu kannn???

      Delete
  3. Salah satu permainan yang aku gemar masa kecik2 dulu...tapi bukan jenama playdoh yang mahal tu lah...yang biasa2 tu jak...tp mmg best kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa kecik kecik dulu sebelum wujud play-doh kita pakai plastesin yang dalam kotak tu jer kan mia?

      Delete
  4. miza pun dulu pernah buat sendiri,tapi ada jadi ada tak jadi..hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun sama miza, ada yang jadi ada yang tak jadi...

      Delete
  5. Nanti nak belikan utk emir jugak..skrg xleh lagi nnti semua masuk mulott jer.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau semua masuk mulut tu bahaya... he he he... tunggu dia tak masuk mulut...

      Delete
  6. best main play doh.memacam boleh buat..alaskan plastik sebelum main.kalau tak nangislah mak² nak bersihkan..huhu

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia