Home » , , , , , , , , » SELFIE Punca Kurang Keyakinan Diri???

SELFIE Punca Kurang Keyakinan Diri???

Source Extracted from Google
Mungkin ada yang dah terbaca di blog BrotherSam tentang SELFIE ni... tentulah tertarik, masa sebelum ada anak dulu memang gila SELFIE atau saya panggill SELCA... tapi tak adalah semuanya di-post atau di-upload, yang mana2 bersesuaian jer lah... ahakss... dah gila sangat tu kalau semua gambar SELFIE sendiri nak upload...ekekeke... kot kot yer pun nak upload janganlah sampai mengaibkan diri sendiri ye tak??? teliti dan belek dulu gambar tu, fikir 2-3 kali sesuai ke tak...saya selalu macam tu...ahaksss...tak adalah bajet bagus...tapi entah memang macam tu kot perangai akak... he he he... 

Melalui entri INI ... 

Trend popular SELFIE masih belum surut dan kini ia dikaitkan pula dengan masalah mental dan kemungkinan kehilangan keyakinan diri. 

SELFIE yang popular di kalangan generasi muda (erkss...rasanya bukan generasi muda jer...yang belia ke dewasa ke matang ke atas pun hado)... dikatakan menyebabkan ketagihan selain memberi impak negatif kepada individu tersebut, memang tidak dinafikan SELFIE ini memang ketagih. Ok, cop, saya tak adalah ketagih, rasanya pada momentum atau kadar biasa jer...bila ada mood bergambar, bergambarlah, bila tak ada mood, buat macam mana pun tak jadi...ha ha ha... 

Budaya yang mula popular sejak kira2 setahun lalu ini bukan sahaja mendapat perhatian anak2 muda, malah golongan dewasa dan artis.Lepas dah SELFIE, upload ke social network, such as Instagram, FB, Twitter, bla bla bla...bla bla bla...

Sikap ini boleh menyebabkan masalah mental pada masa hadapan terutama sekali berkaitan keyakinan diri. Ha sudah... eeeee namoooo.... (gaya gedik)... Di mana ini boleh menyebabkan kesan negatif terhadap kehidupan seharian seseorang, career dan juga pembangunan negara (erkss...masuk pembangunan negara sekali???).  

Nak kena kaji lagi ni...ihikss...nanti saya cuba2 cari reading material berkenaan perkara ni kalau2 ada kupasan yang lebih lanjut... Tapi buat masa sekarang ni, ala ye ke, eee, tak mo lah sakit mental... hari tu dikatakan kalau post gambar makanan or upload gambar makanan tu tanda2 atau gejala sakit mental... Ini dah SELFIE pula...muahahaha...mungkin yang dimaksudkan tu, orang yang setiap saat tak berhenti nak berSELFIE kot... hari2 dok SELFIE... yang pada momentum atau kadar yang terkawal ni ok lagi kot dan tak ada apa2 kot... he he he... tapi rasanya elok2lah dibawa2 kurangkan juga... umur pun makin meningkat ye tak... *_^

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel SELFIE Punca Kurang Keyakinan Diri???, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, February 11, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

33 comments:

  1. alamak,miza suka selfie
    tak kan sakit mental kot..huhuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tak tak miza tak mental...hu hu hu... akak pun suka juga...

      Delete
  2. macam syok sendiri jer kalau selfie nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergantung juga macam mana kita portray gambar tu kak...he he he...

      Delete
  3. suka gak selfie...tp seblm kawen la yg teroknye.. skng ida yg byk paksa nk amek gmbr deqla..hahahaha...tu bkn selfie la kan... :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha yang ida paksa tu bukan selfie... ekekekeke...

      Delete
  4. kalau selfie ni agaknya mesti full memory card dgn gambar je..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam Ms. Apple ni fiza dah dekat 2000 pics dah termasuk gambar Ash, gambar abah dengan mummy, gambar mummy, gambar abah...muahahaha...

      Delete
  5. selfie untuk diri sendiri jer.......tak payah show off kat public bagai

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju juga, tapi yang nak show kat public tu pastikan tak hover sangat....

      Delete
  6. baru tahu selfie tu punya kurang keyakinan diri. macam setuju juga. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalahnya, mungkin ada yang tak punya masalah kurang keyakinan diri tu...he he he...

      Delete
  7. Selfie untuk simpanan peribadi ok kot...for me..xde masalah apa la..x semestinya selfie ni looser kan...

    ReplyDelete
  8. suka gak nengok pic kwn berselfie..klo terover nampak rimas jugak..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan rimas lagi dah yumida kalau yang terover tu, naik meluat pun ada sometimes...he he he...

      Delete
  9. Replies
    1. akak sebelum ada Ash dah mula kurang sikit... tapi sebelum2 tu agak teruk juga... ekekeke....

      Delete
  10. He he he qila tak cukup cantik ah nak selfie selalu ahakz :P hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. you are beautiful dear... nak selfie ni bukan kira cantik tak cantik....

      Delete
  11. saya suka selfie wpun saya tahu rupa saya biasa2 je...tapi itukan anugerah Allah. hehehe

    ReplyDelete
  12. Klu tgk dalam Islam, tak perlu sgt nk tonjol kn dri dalam perkara yg sia2...

    ReplyDelete
  13. ari tu amek gambar makanan di katakan masalah mental
    kali ni selfie pun sakit mental
    adakah org yg buat kajian ni mmg masalah mental kahkahkahkah
    pasni ape lak ek hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun terfikir benda yang sama kak el... hik hik hik

      Delete
  14. org yg buat kajian tu nyampah kot tngok msyarakat skit2 upload gmbr selfie.haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin juga lah dia naik meluat... lagi lagi bila selfie tak seiring dengan status dan umur gayanya... muahahaha...

      Delete
  15. Macam malu je nak selfie kan diri.. Hehe..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia