Home » , , , , , » Rutin Hujung Minggu!!!

Rutin Hujung Minggu!!!

Source Extracted from Google
Salam Isnin peeps!!! ^_^... Hari ni dah hari Isnin (eleh, semua orang pun tau kannn???) semalam hari Ahad (ini pun semua orang tau... wakakakaka)... Pagi2 ni otak masih nak warm up macam ni lah... Ha ha ha...

Hujung minggu selalunya hari untuk surirumah2 dan ibu2 bekerja menyelesaikan apa yang tertangguh... on work days memang ada kalanya sempat ada kalanya tidak, tapi bagi saya pula, mengemas rumah itu setiap hari perlu, memasak itu setiap hari perlu, membasuh itu setiap hari perlu, melipat kain setiap hari itu perlu sebab mata saya tak tahan tengok bersepah atau berserabut rumah...cuma ada ketikanya bila saat2 badan dah betul2 tak berkemampuan, saya akan skip one day... cuti sehari...ha ha ha... tapi jaranglah, selalunya akan fulfill...sebab sungguh uols, saya jenis yang tak tahan tengok rumah berselerak, berhabuk dan lantai melekit... memang sifat dari azali dan mungkin inherited dari mama saya... hu hu hu... orang mungkin kata poyo...tapi memang itulah kami anak beranak...tak boleh rumah berselerak atau kotor sedikit... kalau ada arwah nenek lagilah... benang terlekat kat carpet pun dia kutip satu2...i mean benang selain dari benang carpet tu lah... hu hu hu... 

Masih teringat arwah nenek saya, walaupun dah berumur 80 tahun masa tu masih gigih menyapu daun2 di halaman rumahnya, nak bersih punya pasal... Tiba2 terasa rindu pada arwah nenek... Al-fatihah... 

Makanya, selalunya on Sunday, tak kiralah sejauh mana pun berjalan, beriadah atau melakukan aktiviti luar, hari Ahad sememangnya telah saya schedule-kan sebagai 'ironing day'...mana2 kain yang dah basuh dan dilipat dan perlu digosok, diletakkan di satu compartment di bilik menggosok dan kemudiannya bila hari Ahad akan digosok one shot... he he he... Disebabkan semalam outing dengan Ash... malamlah kita menggosok yer... hu hu hu... 

Itulah dianya, selambak ok??? Selamat menggosok kepada diri ini... lihatlah betapa fanatiknya Cik Puan Bubbly, betapa obsesnya Cik Puan Bubbly kepada warna pink??? Sampaikan ironing board pun nak warna pink, sampaikan iron pun nak warna pink...muahahaha...dah kronik dah penyakit iolss ni rupanya... segalanya pink... 
 
Jam 8.20 malam, bermulalah aktiviti ironing dengan jayanya... ini adalah satu exercise yang bagus ni, sebab bila menggosok sure berpeluh2 panas...he he he.... lepas tidurkan Ash, mummy letakkan dia atas katil dan mummy pun mula menggosok, kalau Ash jaga tak boleh menggosok, nanti kesian dia tinggal sensorang atas katil tu, nangis pula tak berteman... muahahaha... apa kes bergurau senda sorang2 kann??? Haruslah mummy yang temankan dan spend the quality time dengan dia... Gigih ni menggosok dari 8.20 malam sampailah ke lebih kurang dekat pukul 10.00 malam... siap!!! complete semua... 
 
Tadaaaaa... dah macam jual bundle pun ada...wakakaka... dan macam nak jual tudung pun ada... baju mummy, baju Abah Ash dan baju2 Ash pun siap gosok.... takkan nak gosok untuk diri sendiri jer kannn??? Nampak nau selfish-nya... dah nama pun tugas isteri, dah basuh tu gosoklah sekali...ekekeke...lagipun untung gosok baju suami ni... sebab kadang2 kat poket seluar tu terselit duit kertas yang suami lupa nak keluarkan... jumpa kumpul2 kumpul... jadi banyak jugak kannn??? Ahakss, tak adalah biasanya saya akan inform kalau jumpa duit, cam semalam jumpa jugak, dan saya tak ambil pun duit tu, kalau Abah Ash kata ambik simpan, baru ambik..Jujur tak??? Ahakss... Tak baik tau dah jumpa senyap jer, mungkin dia perlukan duit tu... Jangan ikut sedap tekak kita jer kann??? Walaupun kalau ikutkan boleh jer nak ambik kann???

Lega iolss dah siap menggosok... iolss suka bila dah gosok siap2 ni... sebab senang, lepas gosok, masukkan dalam wardrobe bila nak pakai terus ambil jer, tak payah pagi2 buta berperang kelam kelibut... time tu lah nak bersiap, time tu lah nak menggosok, time tu lah nak siapkan Ash, breakfast... huiiii... terkejar2 mau semput jadinya... time management tu kan penting??? Dahlah saya ni kalau bersiap boleh tahan lamanya...wakakaka...entah apa dibelek pun tak taulah nak cakap... 

By the way, cukup2lah dengan omelan rutin hujung minggu saya dan semua orang pun ada rutin hujung minggu mereka yang diatur atau dirancang masing2... Till then cheerios!!! 

*Monday memang cam ni, entri permulaan mesti macam ting tong sikit...entah apa2 lah yang diomelkan...wakakaka....

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Rutin Hujung Minggu!!! , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, February 24, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

35 comments:

  1. Betul kata Farah. As a mom, time management tu penting. Kalau tak... Kelam kabut dibuatnya. Hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti tak cukup kakitangan dibuatnya fiza kalau time management tak betul...

      Delete
  2. hujung minggu org bujang?
    duduk tgk tv sahaja..
    hehehe..

    ReplyDelete
  3. kalau weekend memang itu ler tugas hakiki...akak pulak malam tadi baru dapat iron baju sekolah..petangnya gi jenjalan.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya pagi akan mengemas rumah... petang sikit berjalan... lepas tu malam baru menggosok...

      Delete
  4. hujung minggu huru hara!penat dgn askar-askar..hahaha..

    ReplyDelete
  5. leboih kurang je rutin kita menggosok tu sis..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang perempuan lya, mana nak lari... he he he

      Delete
  6. hai farah..salam pagi isnin :)
    full schedules weekand gamoknyer ! hehe..pada yg bekeje memang mase hujung minggulah yg paling bizi kann ? dengan house cleaning nyer dengan prepare lunch nyer..belum planing jejalan lagi hehe..full gitew !
    bagi suri rumah macam akak dah memang This daily routine..terbalik pulak, time hujung minggu new little rest sebab ada yg take over hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya suri rumah on weekend memang ambil masa untuk berehat... he he he.. dah biasa tengok mama macam tu dari zaman sekolah2 dulu...

      Delete
  7. dah bersedia jadi mama la sy ni kalau hari2 'training' kt blog farah..hehe

    ReplyDelete
  8. Sejak dari anak pertama hingga dah besar 18 tahun kakak jarang iron baju sebab semua kerja ni dibuat pembantu kakak. Sekarang lagi anak dah besar mereka iron sendiri. Sesekali aje kakak buat Farah... Banyak pahala tau setiap helai iron kira ajelah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kak yang penting ikhlas kan dalam melakukan sesuatu kerja tu... barulah dapat pahala...

      Delete
  9. akak x suka ironing baju..tp kena buat jugak..malas nak iron baju sekolah dania..tp kena jugak...hurm..bila la dania nak pandai gosok baju sendiri..wah!!makin sayang la abah ash kat mommy eh...baju kerja abah pun siap gosok ni...kena bagi upah lebih2 ni kannnnnnnn......

    ReplyDelete
    Replies
    1. ho ho ho takut pulak mendengar... upah lebih macam mana tu kak? ^_* wink wink...

      Delete
  10. Tu kira sikit lagi tu Farah, can you imagine, anak 6 orang berapa banyak kain baju nak kena lipat dan gosok... sebab 4 dah sekolah... perghhh... so what my wife do is hire a RM10 per hour indonesian helper khusus untuk lipat baju dan gosok baju selepas bertimbun banyak-banyak... hahahahaha...
    (dalam sehari 2 kali mesin basuh we all berpusing... malam sekali, tengahari sekali whoahahaha)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah dulu i hire an indonesian helper for RM 40 per week... 3 times a week... tapi macam rasa tak satisfied pulak dengan hasil kerjanya... hu hu hu... might be i'm too fussy...

      Delete
  11. dah namanya mak2 ni, weekend bukan bolah nk cuti2 ada aje keja yang kena diberesikan !

    ReplyDelete
  12. akak yg suri rumah nie pon x pernah nak habis kerje rumah tu...selalu akak mengosok hari sabtu,angah dah boleh harap mengosok sendiri si adik bj sek x berani takut hangus...hari2 biasa sambil menyambil tu tetap gosok juga x suka tgk bakul penuh sampai melempah ke lantai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak saya pun tak suka nengok rumah bersepah... semak rasanya...

      Delete
  13. bab nak menggosok la paling malas kak..
    paksa diri jer buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak suka ironing juga tapi nak buat macam mana dah tugas orang perempuan...

      Delete
  14. saya pun sama .... gosok untuk seminggu punya baju.. kalau ade masa 2 ke 3 minggu punya baju...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn? lebih mudah macam tu kan ayu??? nanti tak adalah kelam kelibut...

      Delete
  15. Rutin hujung mggu thn ni berubah sebab dh ada 2 puteri... Hehe

    ReplyDelete
  16. huaaaa sama lah kita.selagi belum tutp mata.kerja kerja kerja.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kira di rumah ataupun di office kannn???

      Delete
  17. ahad memang aktiviti mensettlekan ape yang patut untuk seminggu bekerja kan..bila dah siap semua baru rasa lega nak berjalan ke sana sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul selagi tergantung semua2 tu, nak jalan pun tak senang, dok asyik teringat jer kerja yang tertangguh tu...

      Delete
  18. hujung minggu lah paling penat sebenarnya..macam2 nak dibuat..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia