Home » , , , , , , , , » Risiko Kelahiran C-Section

Risiko Kelahiran C-Section

Memandangkan saya bersalinkan Ash secara C-Section due to Plasenta Previa Type II, teringat kata2 my gynae tentang risiko kelahiran melalui C-Section ni... some of it I could recall but some of it I couldn't... ahakss...banyak perkara nak ingat, jadinya lupalah juga dan oleh itu buatlah research sikit untuk berkongsi dengan uolss... Kalau boleh bersalin normal, uols bersalinlah cara normal dan elakkan C-Section yer, tapi dalam kes2 tertentu dan dah tak boleh nak buat apa, macam kes saya ni... Kita terima dengan redha, qada' dan qadar Allah ye tak??? 

Tidak dinafikan bahawa kelahiran C-Section ialah pilihan yang paling selamat sekiranya berlaku kes kehamilan yang rumit seperti bayi yang songsang teruk, kembar, kecacatan bayi, saiz bayi terlalu besar atau komplikasi lain. Walaubagaimanapun, C-Section hanya harus dilihat sebagai jalan terakhir untuk menyelamatkan nyawa ibu atau bayi kerana ia mempunyai risiko yang tersendiri. 
 
Antara risiko2 kelahiran secara C-Section adalah: 
  • Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa wanita yang melahirkan melalui C-Section lebih cenderung menghadapi komplikasi serius sebanyak 3.1 kali berbanding kelahiran biasa. Antara risikonya terhadap wanita bersalin termasuklah pendarahan serius, jangkitan kuman dan komplikasi bius, darah beku, serta lekatan akibat pembedahan.
  • Dalam sebuah lagi kajian lain, didapati bahawa bayi yang dilahirkan melalui pembedahan C-Section lebih senang kepada masalah kesukaran bernafas dan perkembangan saraf yang lambat. Tentang masalah kesukaran bernafas, memang my gynae kata dengan iolss dulu, kalau Ash lahir at earlier weeks, dia terpaksa keluarkan Ash at earlier weeks, there is a risk of 2% Ash akan susah nak bernafas dan terpaksa diletakkan di dalam incubator for a night...tapi in order to flew that risk away, saya telah diberikan Suntikan Dexamethasone untuk mematangkan paru2 Ash. Alhamdulillah, Ash is fine, tak ada masalah kesukaran untuk bernafas.
  • Walaupun uols kurang berasa sakit ketika melahirkan bayi...ok honestly tak rasa apa dan chill jer dalam OT room tu, siap boleh borak dengan my gynae, yelah bius half body jer kan??? Dari pinggang ke bawah... butttt... uolsss akan mula rasa kesakitan yang berganda terutamanya pada bahagian luka pembedahan semasa recovery proses berbanding mereka yang bersalin normal. Siapa yang dah experienced taulah... Betul tak???
  • Kesulitan melaksanakan penyusuan badan akibat luka pembedahan yang lambat sembuh dan terpaksa dijaga rapi. (yang ni saya rasa ok je... tak taulah orang lain).
  • Selain berisiko untuk placenta accreta pada kandungan seterusnya, ia dipercayai boleh menjejaskan kesuburan uolss di masa hadapan. Well, rezeki Allah SWT yang bagi, mungkin ini fakta dari segi perubatan, tapi mostly macam my cousin sister yang bersalin secara C-Section, elok 5 anaknya dan kawan2 pun sama. ^_^... Rezeki itu ketentuan Allah SWT... Uikk bunyi macam nak menambah lagi jer??? Hurmm... not for this moment and not for now... Abahnya kata, biar seketika sampai Ash dah stable ke? (Stable meaning ready for him to have adik, ready for mummy in terms of luka heal sepenuhnya, financially... ^_^... tak apa ada hikmah di sebaliknya kann??? ahakss...boleh mummy men-diva sakan...dan capai cita2 dapat gelaran hot mummy tu...wakakakaka...gurau2...)  
Reference: HERE

*In Shaa Allah, jika ada kesempatan saya akan share dengan uolss macam mana proses kelahiran yang saya experienced dari sebelum masuk OT Room, sampai nak ke OT Room dan juga selepas. Nak cerita pun fikir 2-3 kali, takut2 kot disebabkan ada yang terbaca experience saya jadi seriau pula nak bersalin... Hu hu hu...risau juga...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Risiko Kelahiran C-Section, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, February 14, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

36 comments:

  1. Assalamualaikum fara. subhanallah.. besarnya pengorbanan seorang ibu kan... risau juga nak masuk labour room nanti. Farah cepat-cepat share pengalaman ye.. Nak baca, nak cedok sikit ilmu. hehehee. Makin hari makin nervous T___________T

    ReplyDelete
    Replies
    1. doa banyak2 semoga dipermudahkan sheila, In Shaa Allah, tak ada apa2...ok tu... mesti boleh tempuh... perasaan nervous tu biasa... Farah dulu pun macam tu juga...

      Delete
  2. Tengok pic tu pun dah seriau, oh farah pun c sec ke, teringin nak baca..

    ReplyDelete
  3. besar pengorbanan ibu ni ... Kakak Cik Anis dlu bersalin c-section anak sulung, sampai 1 hri tu jahitan kat bahagian perut tu luka sikit sebab gatal..huuu~~ serammm

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yang nak jaga tu anis, takut kalau jahitan terbuka, sekarang ni pakai gam jer... tak jahit dah...

      Delete
  4. menakutkan plak tgk...dtg amik ilmu tuk isteri akan dtg..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah bila tu hh??? jangan lupa jemput akak...

      Delete
  5. salam jumaat :) syira singgah sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam jumaat syira, thanks for dropping by...

      Delete
  6. akk bersalin 3 normal...hheee... alhamdulillah diberi Allah kekuatan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kak kerana dipermudahkan olehnya...

      Delete
  7. betul tu farah...semua anak akak bersalin C-section.....

    ReplyDelete
  8. ho.. ingatakan Farah bersalin Normal.. walauapaun alhamdulillah Ash sihat walafiat.. btw thanx sgt2 atas perkongsian ini.. =)

    ReplyDelete
  9. betapa besarkan pengorbanan seorang ibu..sanggup menggadaikan nyawa demi satu nyawa lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul pengorbanan ibu yang tiada harganya...

      Delete
  10. Bila baca tentang bersalin ini mamang seram sejuk sikit.

    ReplyDelete
  11. kakak saya mengndong kembar. doktor dh pon bagi tarikh kat dia utk c-sec.. macam ngeri ja kan. memang lahir normal lagi baik ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. come to think of it memang ngeri, tapi dah go through ok jer...

      Delete
  12. Bersalin normal pun ada risiko juga.. Apa2.. Dua2 ganjaran pahala.syahid bg wanita bersalin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu maria, either way has it risks...

      Delete
  13. fae mohon share entri akak kat fb pleaseeeeeee :D

    ReplyDelete
  14. bab bersalin ni memang penuh dengan pengorbanan seorang ibu.pengalaman yang sukar digambarkan dengan kata²..besarnya pengorbanan ibu kita melahirkan kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu fiza dan bila kita dah melahirkan, baru kita tau macam mana rasanya...

      Delete
  15. Kalau cite bab bsalin nyawa hujung tanduk kot..sdg bjuang..xkira la Bntuk cane pon bsalinnya..pgorbanan seorg ibu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup ayut tak kira macam mana caranya pengorbanan seorang ibu itu tidak ternilai...

      Delete
  16. Eeee ngerinya.... nasib bersalin normal aritu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak ni belum bab farah cerita details lagi...

      Delete
  17. Kalau boleh elak, elakkan.. Eraz sebagai bapa, lebih prefer wife bersalin normal.. Alhamdulillah, anak pertama, Nur Zara Faleesya tu, bersalin normal.. Dapat tengok dari awal, sampai la Zara keluar.. Pengalaman terindah.. Si Suami pun neves tengok isteri berperang untuk bersalin.. Tabik kaum hawa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. farah dah tak boleh elak dah eraz, eraz pun tau kan dari mula macam mana... he he he ... uri tu kat bawah tak bak naik2...

      Delete
  18. Salam,
    Seronok bc pengalaman org lain. Sy sdri dh 2x csect. Pregnancy kali ni twin plk hmm mmg kna csect la jwpnya. Terus buat BTL@ikat rahim.

    salam perkenalan.

    ReplyDelete
  19. Sedungguhnya injectipn dexa itu sakit.

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia