Home » , , , , , » Play Your Part, Be Water Smart!!! ^_^

Play Your Part, Be Water Smart!!! ^_^

Source Extracted from HERE

Dah musim2 catuan air ni kannn??? Bawak2lah berjimat gunakan air... Uikk, masa musim catuan air jer ke??? Tak... sebenarnya sama ada musim catuan air atau tidak, kita tetap kena berjimat... tak kira sama ada bekalan air atau elektrik... that's what we call energy conservation and water conservation... He he he... 

Nak jimatkan air??? Macam mana??? Macam gambar di atas... 

1. Water your yard and outdoor plants early or late in the day to reduce evaporation. 
2. Take showers --5 minutes or less is best, tapi janganlah mandi kerbau ok??? Tak bersih tu... 
3. Put faucet aertors on sink faucet. 
4. Install new toilets that use less than 1.6 gallons per flush. 
5. Use plants that require less water. Pakai jer pokok plastik as hiasan... imitation muahahaha... 
6. Get an Energy label washing machine. Wash only full loads. 
7. Turn off the water while soaping hands and brushing teeth. 
8. Turn off sink faucet while scrubbing dishes and pots. 
9. Use low flow shower head. 
10. Use a shut-off nozzle on your hose. 
11. Mulch around plants to hold water in the soil.
12. Use a broom, not a hose to clean driveways and walkways. Tak payah nak siram selalu sangat. 

12 langkah cadangan yang mana mungkin dapat membantu kita menggunakan lebih sedikit air daripada biasa... Bukan sekadar bila musim panas, air empangan surut, musim kemarau atau musim catuan air saja, malah sepatutnya kita terapkan selalu kan dalam kehidupan kita??? ^_*

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Play Your Part, Be Water Smart!!! ^_^, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, February 25, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

29 comments:

  1. Alangkah bestnya kalau rumah ada perigi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. air perigi sejukkkkkk.... pagi2 mandi mesti gigil kan kak? ^_^

      Delete
    2. Ye ler...teringat masa kecik2 mandi air perigi....

      Delete
  2. meme sangat jimat ni kak..acu try tek

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenalah belajar2 jimatkan air.... he he he

      Delete
  3. basuh baju pun bila dah penuh je..hihihi...sama macam ibu buat..tu pun lepas sally bebel :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sally kalau dah start bebel memang... aduiii sianlah bf sally nanti... ekekekeke...

      Delete
  4. Time2 cmni ler br leh blaja cmner nk jimat air.
    Hope suma bjalan lncar kak.
    Perit xdok air ni.
    X mandi le cuperboy nnti.
    Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat ni 'cuperboy' masih mandi lagi... he he he... abah dia dah siap2 tadah air untuk dia mandi dalam botol air mineral. Satu hari satu botol air mineral boleh???

      Delete
  5. harus berjiamt cermat
    jangan pentingkan diri sendiri
    InsyaAllah..untuk kesenangan bersama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Fuza, waktu2 catuan air dan juga setiap masa kalau boleh, jangan pentingkan diri sendiri... orang lain pun nak guna air juga... hu hu hu

      Delete
  6. Memang kena plan Farah..Harap-harap tak berpanjangankan..Tapi Alhamdulillah masih ada air...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, rumah Farah pun masih ada air lagi... tapi air masuk ke tangki dah mula slow...

      Delete
  7. Sepatutnya itulah yg kita patut amalkan. Hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan sekadar masa catuan air ni jer malahan selalu kannn???

      Delete
  8. kena jimat cermat..membazir amalan syaitan kan sis kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu lya tak kira apa kita kena berjimat cermat...

      Delete
  9. hehe...jaga pokok plastik jek ehh Farah :p Makin cuaca kering ni, makin byk pulak nyamuk kan..

    ReplyDelete
  10. Itulah hikmah kmarau, bila xde air bru thun nk jimat...

    ReplyDelete
  11. Tulah tu Farah...OKje kena berjimat jugak ni walaupun paip dapur tu masih mengeluarkan air lagi...Mentang mentang keluar main sedap guna je yek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaupun air masih lagi masuk ke tangki tetap tadah air juga manalah tau kalau2 kes emergency...

      Delete
  12. Kak Long harap masalah catuan air ni akak selesai segera..harap2 hujan turun sebab hari ni dah start pembenihan awan kan...susah kalau air takde..elektrik takde pun susah..semua susah la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hidup ni mana ada yang senang kak long??? kita dah biasa susah so kita tau kannn???

      Delete
  13. kalau takdak air, memang terasa kan.. betul ramai yang kata, kalau elektrik tak ada, ok lagi.. tapai kalau air yang takde, memang susah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak ada elektrik masih boleh digagahkan lagi...

      Delete
  14. berjimat cermat air selalu..lagi² musim kemarau ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu fiza tak musim kemarau pun kita kena jugak berjimat cermat...

      Delete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia