Home » , , , , , , » Painting Without Brushes for Kids...

Painting Without Brushes for Kids...

Source Extracted from Google
Aktiviti estetika dan kreativiti sememangnya memainkan peranan penting dalam perkembangan kanak2. Ini kerana aktiviti ini memberi peluang untuk kanak2 menyampaikan perasaan, kerja dan keupayaan mereka dalam pelbagai cara. Malah aktiviti ini menggalakkan mereka untuk berfikir. Misalnya, selepas melukis kanak2 merancang untuk mempamerkan hasil kerja mereka, mereka belajar untuk membuat keputusan terutamanya dalam memilih lukisan mana yang harus mereka pamerkan, bagaimana ia diuruskan dan adakah mereka berpuas hati dengan hasil kerja mereka. 

Selalunya kita tau kalau melibatkan paintings ni mesti ada water colour or poster colour dan juga air serta brush. But then, boringgggg juga kalau dah selalu dengan brush ajer kan??? So, apa kata kita divert pada painting techniques yang lain pula??? Painting without brush... Antaranya...

MENGGUNAKAN TANGAN

Source Extracted from Google
Tekapkan tapak tangan pada paint, lepas tu tekapkan pada kertas lukisan. 

MENGGUNAKAN BUAH ATAU SAYUR

Source Extracted from Google
Kalau masa zaman2 iols sekolah dulu. cikgu seni suruh bawak ubi kentang, timun, bawang untuk buat painting ni. Yang mana hasil yang akan terbentuk adalah lebih kurang macam kat bawah ni. 

Source Extracted from Google
MENGGUNAKAN BUNGA

Source Extracted from Google
Bunga pun boleh digunakan. Celupkan sedikit pada paint, lepas tu tekap pada kertas lukisan. Cantik juga jadinya. 

MENGGUNAKAN COTTON WOOL 

Source Extracted from Google
Celup pada paint lepas tu lukis kot suka hati anak2 tu. 

MENGGUNAKAN ROLLER

Source Extracted from Google

Muahaha, habislah roller mak2 kat dapur tu... letakkan paint lepas tu main roll2 ye anak2??? ^_^ 

MENGUNAKAN TISU ATAU KAIN 

Source Extracted from Google
Lipat dulu tisu atau kain seolah2 bentuk kon, lepas tu celup kat paint ikut citarasa memasing. Dah puas main celup2... buka and tadaaa jadi seperti gambar di atas... pakai benang pun boleh... 

MENGGUNAKAN TIN SUSU ATAU TIN MAKANAN

Source Extracted from Google
Kita main roll2 yer... 

MENGGUNAKAN GARPU 

Source Extracted from Google
Begitulah kaedahnya uolsss... habis garpu kat rumah ye tak??? ^_* 

MENGGUNAKAN SPRAY

Source Extracted from Google
Boleh gunakan botol2 air freshener macam Glade tu yang dah habis, masukkan paint dan spray pada kertas lukisan. Muahahaha... konon2 air brushing techniques lettew... Kalau tak ada botol air freshener, botol spray baja pokok bunga atau botol spray air gosok baju pun bolehhhh.... 

Ada macam2 cara lagi dan techniques lagi untuk aktiviti painting without brush ni.. Tapi antaranya yang sempat saya kongsikan adalah ini. Nak ajak Ash bermain paint ni, kecik sangat lagi... KIV masa akan datang In Shaa Allah... 

Peeps, kalau boring2 weekend tu, tak ada apa nak buat dengan anak2 bolehlah  mencuba2 lakukan aktiviti riadah bersama ni dengan anak2 yang mana dalam masa yang sama could contribute in their development... Kita lakukan aktiviti membina untuk mereka... Sure fun kan??? Nanti silap2 dengan parents sekali syok... He he he... 

Tapi bersiap sedialah untuk mengemas renyah yang bakal tiba selepas selesai aktiviti ni yer dan bersiap sedia untuk membasuh baju2 mereka yang mungkin terkena paint tu... Ekekekeke... ^_*

Pada sesiapa yang berniat nak mencuba tu, have fun yer uolss!!! 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Painting Without Brushes for Kids..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, February 13, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

47 comments:

  1. thanks untuk info ni~ serius zam sendiri tak terfikir beberapa kaedah yg ada kat sini.. menarik

    ps; habislah pitam mak2 tgk roller untuk fondant dia kena pedajal dgn anak2.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak terfikir malam tadi zam sebelum nak tidur lebih kurang dalam pukul 12.30 macam tu...he he he...

      pengsan mak2 semua zam...

      Delete
  2. memang seronok la budak budak dapat main camtu. tapi keje mak mak la bertambah. nak mencuci bagai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oleh sebab itu, bersabarlah wahai mak2 kan kak?

      Delete
  3. hahaha...okay, nanti sally nak buat...nmpk tak sedih zaman kanak-kanak tak explore benda ni..? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak apa masih ada masa nak explore lagi.... *_^... tak salah pun nak explore sekarang... he he he...

      Delete
  4. Teriingat zaman sekolah dulu....cikgu suruh bawa daun2, bawang besar, untuk kelas pendidikan seni katanya....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah mia, memang masa sekolah dulu cikgu suruh bawak semua benda tu...

      Delete
  5. Assalamualaikum farah.. wahh bagusnya tips ni.. lama tak mewarna. hehe sheila pula yang excited nak mewarna. hiewhiwww, zaman sekolah paling best time seni la.. hihii ^____^

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslam sheila, farah masa sekolah tak berapa nak minat sangat kelas pendidikan seni, sebab tak pandai melukis sangat... he he he...

      Delete
  6. kalo dapat kat anak2 zee ni mesti dorang suka kak..
    dinding umah tu dah takde rupa dinding..orang datang pon rasa malu..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak akak kata, budak2 tengah membesar memang macam tu, nanti akak pun akan rasa zee... he he he...

      Delete
  7. prnah dulu masa sklh cikgu suru bawa batang pisag yg dah kena potong buat mcm nie la ikut krativiti :)

    ReplyDelete
  8. thanks for the info marah... yet to try la painting ni.. gune tangan.. tp make sure not in the house la.. nnt habes umah mommy.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengsan mommy nak mengemas dan mencuci nanti...he he he...

      Delete
  9. zaman mak bapak saya guna ubi ukir then cop :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup cop techniques akak pun masih ingat lagi... he he he...

      Delete
  10. Replies
    1. kalau boleh ulang mesti seronok kan lieya...

      Delete
  11. teringat masa sekolah dulu,pendidikan seni,cikgu surh bawk buah-buahan untuk tekap kat kertas lukisan...kan..kan..

    ReplyDelete
  12. Zaman saya dulu,time pendidikan seni, siap bawak bendi yg dh dipotong,batang pelepah pisang, belahan bawang, daun betik..suka sgt tgk hasilnya sbb bercorak2..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah juga dear tapi bendi tak pernah...he he he...

      Delete
  13. Idea's activity at home..akan dicuba di rumah..tapi kena bersedia untuk mengmop lantai..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat kat kawasan lapang aida yang senang nak mop lantai dan kemas...

      Delete
  14. hahaha..terbaiklah!!
    nak mengemas nnt mmg masak lah..
    tapi best aktiviti mcmni..
    selalu parents suka buat ni kat luar rumah or somewhere else..
    so, xde lah terasa penat sgt nak mengemas kalau buat kat dlm rumah kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup yup, buat outdoor better kat halaman depan rumah ke, kat taman ke... chill juga ni SQ...

      Delete
  15. kreatifnye...nampak comey je diorang buat..

    ReplyDelete
  16. dulu guna batang betik, bende, ubi kentang, daun...dan macam-macam yang kreatif...

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok explore benda ni masa kecik2 dulu kak...he he he...

      Delete
  17. teringat dulu masa sekolah..memang bnyk la guna cara2 cenggitu..
    guna daun la...buah2..
    hmmm ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. the reminiscence of the good old times kan yaya...

      Delete
  18. Mmg semua teknik tu akn dipraktikan smula utk si Faiqah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok melayan anak macam ni kan maria...faiqah mesti teruja tu...

      Delete
  19. salam. hehe bermacam macam cara :D

    ReplyDelete
  20. abis nanti ash cat dinding kak..hehehe..seni itu indah anyway :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha, bersiap sedialah jerlah akak ko ni fiza...

      Delete
  21. Ni klu bdk2x dpt mmg jenuhla nk ngemas nnt.haha.nasibla....

    ReplyDelete
  22. amboi... kalau sofea, confirm berkecah rumah ni...

    ReplyDelete
  23. Waaaa.. Cantik la idea untuk entri ni Farah..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia