Home » , , , , » Let's Zumba Workout!!!

Let's Zumba Workout!!!

Source Extracted from Google
Iolss kan minat menari??? Oh tak tau yer, tak apa.... tak kisah yer tak apa...ahaksss...saja jer cerita... Dah namanya bekas cheerleader a.k.a. pom pom girl dah tentu2 ler itu adalah salah satu passion iolss... Macam2 kelas tarian yang pernah iolss join dan kali ni hati terpaut dan tertarik pula pada Zumba... Ada yang dah mencuba Zumba ke??? Iolss baru nak berjinak2 dan mencuba...ihiksss... (perut yang dibelah tu dah ok ke??? sakan sangat nak ber-Zumba.. ha ha ha...bercakap pada diri sendiri... In Shaa Allah dah ok dah ni...pandai2lah bawa diri kalau nak ber-Zumba sekalipun kann? Jangan memudaratkan diri sendiri)...

Lemak berkumpul memang menjadi problem besar bagi kebanyakan orang. Iolss setakat ni masih terkawal tapiiii nak ler kena stay healthy and fit kan??? Kalau tak exercise... muahahaha... nanti memboyak pula badan iolss... Ok, tak rela!!! Bila badan naik bukan senang nak turun...jadi baiklah ambil langkah2 pencegahan dengan segera... wakakaka...bukan untuk siapa2 untuk diri sendiri... nawaitu untuk diri sendiri...  

Salah satu teknik senaman baru (baru tak baru jugalah, dalam last yer pun dah famous Zumba ni... hi hi hi...) adalah Zumba... ^_^ Senaman Zumba termasuk dalam kategori "dance fitness" kerana di dalam latihan ini terdapat gerakan tarian yang dipadukan dengan interval training method untuk meningkatkan pembakaran kalori dan pembentukan tubuh. 

Senaman Zumba diciptakan oleh seolah penari dan choreographer bernama Alberto "Beto" Perez dari Miami, yang berkolaborasi dengan 2 orang usahawan iaitu Alberto Perlman dan Alberto Aghion pada tahun 1990. (Lama dah rupanya...ihikss..baru nak popular ke kat Malaysia???).

Gerakan senaman Zumba terdiri dari pelbagai variasi tarian bergaya Latin yang menggabungkan unser2 tarian lain seperti meringue, pop, raggaeton, cumbia, mambo, salsa, flamenco, rumba dan calypso. Kombinasi latihan squat dan lunges juga banyak diterapkan di dalam senaman ini. Zumba boleh dilakukan dalam tempo yang cepat dan lambat, dan Zumba dikatakan tak bosan ok??? Gerakan lincah dan banyak otot yang akan bekerja.

Senaman Zumba merupakan bentuk penerapan dari High Intensity Interval Training method iaitu latihan kardio yang dilakukan dalam waktu singkat dengan intensiti yang tinggi sehingga sangat membantu dalam proses pembakaran lemak dan penurunan berat badan. Senaman Zumba juga berguna untuk melatih otot2 tubuh seperti otot pinggul, pinggang dan kaki. Setiap gerakan Zumba memungkinkan tubuh kita bergerak seperti orang berdansa. 

Ada 3 kelas Zumba yang dikategorikan sesuai dengan tingkat kemampuan dan usia kita, iaitu:

ZUMBA GOLD
Untuk golongan lanjut usia yang mana gerakan dansanya dirancang untuk menguatkan tulang serta fokus kepada kelenturan tubuh.

ZUMBATOMIC
Untuk anak2 usia 4-12 tahun. Gerakannya bermanfaat untuk meningkatkan kesihatan tubuh, kelenturan serta concentration anak2...

ZUMBA FITNESS
Untuk remaja sehingga dewasa. Berguna untuk membantu pertumbuhan dan meningkatkan kesihatan.

Senaman Zumba adalah alternatif if uolss nak turunkan berat badan. Iolss pula nak turunkan sikit jer lagi...muahahaha...walhal dah ok kot...saja...sebab minat dance kannn??? Tengah survey2 Zumba classes yang available nearby my house... Ash nak Zumba??? Kecik sangat lagi... biar dulu... wakakakaka... dia tunggu masa nak ikut abah pergi gym jer angkat besi and workout bina muscle... bagi jadi jejaka idaman Malaya...muahahhaa... (ok ni dah melalut dan merepek)... 

Siapa2 yang join Zumba classes tu bolehlah share experience uolss ek??? Mana tau, boleh juga iolss jadikan sebagai guidelines... *_^... Yang tak tau dan nak tau... gi YouTube dan search for Zumba Fittness... cuba tengok menarik ke tak??? 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Let's Zumba Workout!!! , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, February 10, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

23 comments:

  1. Zumba memang best... Ros pernah ikut kursus fitness anjuran jabatan last year yg fokus pada zumba! Sekarang ni buat kat rumah je sambil bukak youtube. Nak join class macam tak dapat je. Kekangan masa. Hihi... tapi memang best. Kalau ikut betul betul memang berpeluh peluh, bagus untuk kita kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup kawan akak kata kalau konsisten memang boleh susut badan... tapi kitalah kena maintain jangan sampai kurus sekeping sangat...

      Delete
  2. Ada stu video yg rietta sgt suka...dorg guna lagu wakaka...tapi rietta xdaya larr nak mengikut...sekadar tgk shaja...

    ReplyDelete
  3. Tengok dia orang Ber Zumba macam best je..tapi kalau yang "lebihan lemak agak extreme" Zumba ni rasanya bukan the right choice kan Farah...that one kena real work out!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh kot kalau nak tapi letihlah kot??? he he he... tapi better proper workout lepas tu bila dah turun berat baru ber-Zumba... he he he

      Delete
  4. Kakak ayut bt zumba ni..hihihi..kakak ayut ckp best zumba..blaja ikut utube je.

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. cuba anim tengok kat youtube best ke tidak... bagi akak menyeronokkan... he he he

      Delete
  6. kenit pernah dengar zumba ni, tapi tak pernah try. Badan pun dah kurus camni, tapi mungkin bagus untuk stamina kan? (^_^)

    ReplyDelete
  7. perhan dengar zumba ni kak..cam best jer menari ikut muzik tapi kalo zee yang pegi makin keding la jawabnya..hehe

    ReplyDelete
  8. Tak pernah lagi berzumba tspi kalau nak try apa ler salahnya kannn....

    ReplyDelete
  9. k.el suka tgk anak nora danish tu si rayqal
    pandai nora tu gayakan anak dia..hehe

    ReplyDelete
  10. selalu poco² je kak farah..zumba ni tak pernah try pulak..boleh fiza try lepas ni ka farah ajar :)

    ReplyDelete
  11. x pernah try zumba lagi. ada join kelab jazzercise kat office ni. best jugak. workout selama sejam, selebihnya usaha kita sendiri nak turunkan berat. betul x? hehehe

    ReplyDelete
  12. zumba? ada kaitan dgn zomba ker farah? hahahhaa :p

    ReplyDelete
  13. Mcm syok je... Blh kurus kn.. Hehe...

    #macamlah daku ni gemuk sangat...hehe

    ReplyDelete
  14. Wanita memang suka Zumba zumba ni kan..

    ReplyDelete
  15. kan sekarang lagi ngetrend senam zumba ya, lebih efektif mana untuk menurunkan berat badan, senam aerobik atau senam zumba? trus Tren baju senam wanita untuk zumba dan aerobik Itu seperti apa sis :) ? thx ya min :)

    ReplyDelete
  16. Salam kenal Sis
    Menurut padangan sis lebih baik mana untuk menurunkan berat badan antara senam zumba dan senam yoga? dan baju senam terbaru dengan merk apa ya yang bahannya nyaman dipakek senam zumba? makasih :)

    ReplyDelete
  17. Tak pernah lagi berzumba.. heheh

    Kalau saya pulak, biasanya saya amalkan minum minuman tenaga sebagai pelengkap nutrisi dalam badan especially kalau nak bersukan..

    http://miaqaisarah.com/2015/05/20/minuman-tenaga-terbaik/

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia