Home » , , , , , , , , , » Kesan Beri Ubat Tamat Tempoh Kepada Bayi atau Anak...

Kesan Beri Ubat Tamat Tempoh Kepada Bayi atau Anak...

Source Extracted from Google
Bila bayi/anak kita tak sihat, of course lah kita pergi ke klinik/medical centre untuk dapatkan rawatan dan juga bekalan ubat2an... Dan dari pemerhatian saya sepanjang hidup ni, yang mana saya perhatikan, ramai parents suka simpan ubat dalam peti ais, bila anak dah sihat masih lagi simpan ubat tersebut dan katanya untuk kegunaan pada masa akan datang... Kalau tak sihat boleh beri ubat tu kembali dan tak perlu ke klinik/medical centre kalau2 penyakit yang sama berulang... Tak salah pun simpan ubat2 tu, tapi... sila perhatikan tarikh luput atau tarikh tamat tempoh ubat2 tersebut yer uolss... Jangan sampai ubat dah expired kita masih lagi beri pada anak2.... 

Melalui artikel INI ... dikatakan jangan sesekali memberi anak2 ubat yang telah tamat tempoh a.k.a. expired atau ubat yang telah berubah warna, Penggunaan ubat2an selepas tamat tempoh mungkin tidak lagi efektif malah lebih memudaratkan. 

Nampak tak permainannya di situ??? Kadang2 kita ni bila dah simpan sesuatu tu mungkin terlupa dan kadang2 kita mungkin akan jadi tak perasan disebabkan banyak faktor lain. Pelupa, nak cepat, etc... betul tak??? Kemungkinan untuk perkara ini berlaku (beri ubat yang tamat tempoh kepada anak2) mungkin ada. Kita kan manusia yang tak lari dari khilaf... Ada masanya kita careless.... Manusia mana ada yang perfect ye tak??? Jadi sebelum perkara2 yang tak diingin berlaku, eloklah kita mengambil langkah2 prevention measure ... Bila membaca artikel Dr. Zubaidi ni, saya jadi alert tentang perkara ni... Al-maklumlah baru jer bergelar seorang Mummy pada seorang cahaya mata selama 2 bulan, masih banyak lagi perkara yang perlu dipelajari... Yeah, it's a common sense, tapi kadang2 yang common sense itulah yang kita pandang remeh atau perlekehkan... so tak salah rasanya kalau ada yang mengingatkan kita kan???

*Keep on reminding myself, untuk check ubat2an Ash yang ada dalam peti ais tu 2 minggu sekali...I mean check expiry date-nya...mana yang tak boleh dipakai atau dah expired, kita masukkan terus ke dalam tong sampah!!! ^_^... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Kesan Beri Ubat Tamat Tempoh Kepada Bayi atau Anak..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, February 10, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

30 comments:

  1. kena selalu check kan ubat2an ni. kdg2 sebulan sekali g amik ubat buat stok kat rumah. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul SQ kita kena selalu check ubat2an ni... manalah tau kalau2 terlepas pandang...

      Delete
  2. Bukan bahaya kpd kanak2 sahaja, kita pun kalau makan ubat tamat tempoh merbahaya! Buanglah...jgn sayang2 nak simpan ye...

    ReplyDelete
  3. kena ambil tahu jugak pasal nie..bahaya kan bagi ubat yang tamat tempoh..

    ReplyDelete
  4. Sebenarnya bukan utk anak saja. Utk kita juga apa juga yg dah expired memang memudharatkan - sebab itulah ada expiry date..

    ReplyDelete
  5. selalu ubat yang dah nak expired akak dah siap buang ....takut terlepas tarikhnya...

    ReplyDelete
  6. Nampaknya kena check dalam peti sejuk, mesti banyak yang dah expired.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha cepat check mana2 yang dah expired tu sila cepat2 buang...

      Delete
  7. betul tu farah...kena hati2..saya kerap pantau ubat ubatan ni..& segala benda y ada tarikh expired ni saya titik beratkan..tak leh pandang remeh je..

    ReplyDelete
  8. tu la setiap kali nak bagi ubat selalu tengok tarikh luput die..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kita kena tengok expiry date kan ayu dan penting tu...

      Delete
  9. bukan pada anak² je bahaya..kalau ubat kita sendiri xtahu expired bile pun bahaya..kena beringat kan pasal ubat ni..takut lain yang jadi.

    ReplyDelete
  10. aishh..bahaya jugak kalo xcek betol2

    ReplyDelete
  11. salam. perkongsian yang bermanfaat..thanks share info penting ni :)

    ReplyDelete
  12. mmg ada stok ubat kat rumah tp kena selalu check tarikh luputnya.. :-)

    ReplyDelete
  13. Doktor mbuat pesan.. Makan ubat sehingga habis... tapi akak time sakit ja makan ubat ni.. dah sihat, ubat tak abis nak telan,.. buang saja.. ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya buang lebih baik kak... dari simpan lama2 sampai expired...

      Delete
  14. bahaya kan sis..kengkdg kita sendiri pun lupa bila ubat tu kita ambik

    ReplyDelete
  15. Memang penting tu...check exp date.. macam nrl, dah terbiasa dalam seminggu atau 2 mggu sekali sesi clearkan brg2 exired dalam peti ais termasuk semua ubat2an yang tersimpan...

    ReplyDelete
  16. Jgn kata budak2 mak budak pun bhya klu amik ubat tmt tempoh kn..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia