Home » , , , , » Jenis2 Gincu @ Lipstick

Jenis2 Gincu @ Lipstick

Source Extracted from Google

Hari ni kita nak belajar jenis2 gincu @ lipstick... Hari Isnin pagi2 ni buka beauty parlour sekejap... 

1. LIQUID :
Berbentuk cecair, pekat & berkilau. Biasanya dilengkapi dengan berus untuk memudahkan pengolesan. 


Source Extracted from Google


2. PEN LIP POLISH :
Berbentuk cecair dan disiapkan dalam kemasan seperti pen serta dilengkapi berus.

Source Extracted from Google

3. STICK :
Jenis ini biasanya tidak berkilat dan berstruktur agak lembap. Untuk tahan lebih lama di bibir, tekapkan tisu pada bibir selepas sapuan pertama kemudian sapukan semula gincu/lipstick jenis ini ke bibir.


Source Extracted from Google
4. PASTA :
Berbentuk gel padat dan dikemaskan dalam bentuk tiub (tube).

Source Extracted from Google
5. GLOSSY :
Berkilau dan berbentuk cecair. Efek kilau dan warna labih tipis. Bibir akan kelihatan berminyak jika disapu terlalu tebal.

Source Extracted from Google
6. SEMI-GLOSS :
Efeknya tidak begitu berkilau dan berminyak seperti glossy dan boleh didapati dalam bentuk stik atau krim padat.

Source Extracted from Google


7. KERING / MATTE :
Mengandungi lilin dan pigmen tetapi rendah 'emollint'. Gincu jenis ini mengandungi sedikit pelembap dan bibir akan sentiasa nampak kering dan halus.

Source Extracted from Google
8. FROSTY :
Strukturnya halus sehingga menimbulkan kesan yang berkilau dan akan menampakkan bibir kelihatan lebih tebal.

Source Extracted from Google


9. SHEERS :
Mengandungi minyak dan sedikit zat warna dan lilin sehingga bibir nampak semulajadi.

Source Extracted from Google
10. CREAMY :
Mempunyai banyak pelembap. Warnanya lebih hidup dan bibir tidak terasa tebal dan kering.

Source Extracted from Google
11. SHIMMER :
Mirip jenis 'glossy' dan efek kemilaunya kelihatan begitu hebat.

Source Extracted from Google
12. SATIN :
Berstruktur sangat lembut dan boleh menutup bibir dengan sempurna serta memberi kilauan tanpa kesan minyak.

Source Extracted from Google
13. LONG LASTING :
Mengandungi minyak silikon, menjadikan warna gincu begitu melekat di bibir dan mampu bertahan lama.

Source Extracted from Google
14. LIP CARE / LIP VITAMIN :
Merupakan lip treatment yang mengandungi bahan campuran antara pewarna bibir & vitamin untuk bibir. Berstruktur lembut, mengandungi pelembap dan mempunyai efek kilauan yang sederhana.

Source Extracted from Google

*Iolsss suka pakai kesemua jenis... cumanya yang jenis ke-14 gincu jenis lipcare/vitamin memang jarang pakai, kalau pakai selalunya as base pada lipstick yang akan dioles atas lipcare/vitamin ni... jarang pakai... selalunya letak vaseline dulu sebelum pakai lipstick... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Jenis2 Gincu @ Lipstick, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, February 10, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

40 comments:

  1. Replies
    1. silakan berkongsi yer... ilmu yang baik kita kongsikan bersama2...

      Delete
  2. woooowwww....banyak jugak jenis2 gincu lipstick ne..baru cik tahu ne..selalu nya rembat je terus..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak cik pilihlah nak yang mana satu... he he he

      Delete
  3. aaaa...ade bnyk jenis rupyer nyer!Selama ni main beli je bergantung pada minat kat kaler aje....

    ReplyDelete
  4. Bnayak kan jenis lipstick ... tapi Nat sangat berjaga2 kini ... pakai selalu boleh menyebabkan bibir gelap!! ...

    sekarang kurangkan penggunaan .. nak g kenduri je baru pakai ... tupun hanya pakai pelembab sahaja ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai lipbalm dulu sebelum pakai lipstick nat...

      Delete
  5. entry yg menarik. lipstik pn ade berjens2 cm ni ye

    ReplyDelete
  6. yg jenis polish tu kat mana ada jual yek? mcm best jekk...thanks for info Farah ;)

    ReplyDelete
  7. wahh pepagi dh cite psl gencuuu
    bagos gak info nih..akk duk blasah je apa2 pon..x ingat yg mana pon :P
    ni pon dh lama berpucat jek..maklum le musim comot kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. pagi tadi pakai lipstick teringat... he he he

      Delete
  8. wah..baca entry ini..teringat gincu dah habis..kn pergi beli ni...pakai gincu br tambah seri kan.. hik

    ReplyDelete
  9. akak suka jenis pen mcm Clinique...bila adik up entry ni terus teringat lipstik dah nak abih...mcm akak x suka beli banyak2 buat koleksi..beli sebatang guna sampai abih...hahahaha...bukan kedekut tau...but...economic..x suka membazir katanya...lagi satu akak suka nude colour..x suka terang2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eloklah macam tu kak... macam adik prefer dior ngan estee... kaler pulak ikut majlis dan kesesuaian...

      Delete
  10. ermm akak selalu guna yg STICK , rase ringan jew bila dipakai then sekali gus dapat melembab kan bibir :)
    thanks farah 4 this info...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jenis STICK pun awesome kak... my pleasure kak...

      Delete
  11. wow.. semi-Gloss tu nampak seksi.. heee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa lagi pakailer, teman nak tengok... he he he

      Delete
  12. baru first time tahu benda ini semua hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak apa acik esok2 nanti dah masak dengan benda ni semua...

      Delete
  13. Wah! baru tau rupanya lipstik ada banyak jenis.. Selama ni tau lipstik ngan gloss jer.. Heehuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup mieza ada pelbagai jenis dan bentuk... he he he

      Delete
  14. Kalau pakai hat shimmer,.nampak bibir kak kering sebab highlght line line tu :))

    ReplyDelete
  15. menarik nie Farah,.....akak guna gloss jer...hihi

    ReplyDelete
  16. fiza suka lip tint..more natural kot..senang pakai..hihi..suke yang simple je :)

    ReplyDelete
  17. miza memang suka beli lipstick
    tpi x taw plak bnyk jnis cmnie..hehee

    ReplyDelete
  18. akak pakai semua di atas yg palingggg suka SEMI-GLOSS & SHEERS ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhhh mesti akak banyak collection lipstick ni...

      Delete
  19. Baru tau banyak jenis rupanya... nrl selalu pakai yang jenis stick je... ^__^

    ReplyDelete
  20. X reti pkai lipstik terang2... Maluuu...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia