Home » , , , , , , » Jangan Perlekehkan Blogger2 Newbie!!!

Jangan Perlekehkan Blogger2 Newbie!!!

Source Extracted from Google
Fuyoooo, tajuk sentap (honestly, sendiri baca sendiri macam cakap pada diri sendiri...sentap tajuk ni...hu hu hu....)... risau juga ni kalau2 ramai yang sentap ni...ihikss... tapi bacalah dulu... jangan fikir yang negatif ajer... train your mind to think positively... ^_^... 

Blogger newbie? Well, meaning blogger2 baru di alam blogger-lah... Blogger picisan??? Jeng jeng jeng... blogger yang tak berapa nak retis atau tak retis seperti saya...yes me, me and me... iolss ni blogger picisan jer ok??? Bukan blogger retis ke, top blogger ke atau apa2lah...hik hik hik... masih banyak lagi perkara dunia blog yang sedang dipelajari... 

After a while, setelah more than 7 years coming to 8 years I guess, jadi blogger ni, terfikir pula sendirian syahdu2 mengenangkan bagaimana bermulanya perjalanan saya sebagai blogger... Well, dulu memula jadi blogger sekadar suka2... bila masanya rasanya nak update entri, saya update... bila tak, memang tak lah, tak pernah ada fixed schedule untuk update entri...Masa mula2 berblog dulu, tak kenal apa itu erti blogwalking... orang komen tak komen biar lantak pi macam tu ajer... follower pun memang ciput jer... ahakss... kadang2 memang terasa macam syok sendiri...sebab sendiri type sendiri baca... Memang orang kata blogging tak ada hala tujuan dan tak tau arahlah... Yang taunya buat blog sebab passion menulis...dan konon2nya... sebagai tempat luahan cetusan ilhamlah konon....muahahaha... minat menulis memang sedari sekolah, semua orang kat sekolah pun tau...kalau tak, taklah jadi Editor School Magazine kann? ahakss... 

Sebenarnya bermula buat personal blog dulu pun selepas saya mula berjinak2 buat blog untuk my own company dulu...konon2 nak promote businesslah... wakakaka... ok don't ask me why...now the comp any dah tak beroperasi lagi..In Shaa Allah satu hari nanti, kalau ada rezeki, mungkin akan beroperasi semula... penat ok menguruskan business sendiri... nak relax makan gaji jerlah...ekekeke.... tu pun tak relax juga... mana ada relax hidup ni, kalau relax tak berasaplah dapur ye tak??? 

Masa mula2 buat blog dulu, bila jalan2 ke blog orang lain, tengok follower ratus2, ribu riban...lepas tu comment untuk satu2 entri tu banyak... wahhh, kagumnyaaa....jadi jakun kejap iolss ok...dan dalam kepala fikir...wah hebatnya dia sebagai blogger... dan setiap kali terfikir betapa hebatnya dia sebab dapat tarik ramai readers dan commentators serta followers... mesti saya terfikir apa yang istimewanya seseorang blogger tu... lepas tu compare dengan diri sendiri yang entri tak ada orang komen, follower ciput , readers entahkan ada entahkan tidak...walhal dah penat bebel dah kat blog... kadang2 rasa macam naik malu dan segan pun ada juga, bila taip2 entri dan terasa macam seolah2 syok sendiri...muahahaha... seriously kekurang cerdikan dalam dunia blog, saya tak tau pun apa function segmen atau GA tu... selain sekadar untuk bersuka2...ekekeke... ini cerita masa newbie...betapa kerdilnya kurasakan diri ini dalam dunia blog...wakakaka...dan kadang2 I my own feel that my existence is not important pun.... Tengok blogger2 hebat... dalam hati terus berkata2... "someday I'll be like them..."...eh oklah tak apalah, tanam niat yang baik apa? bukan niat yang tak baik...dengki, iri? nahhh...sekuman pun tak ada...kagum lagi ada...

Setiap kali pergi melawat dan membaca blog2 yang established... rasa kagum dan semestinya study dari sudut ni dari sudut tu, apa yang membuatkan readers read their entries, apa yang membuat commentators comment their entries... kaji punya kaji, jadilah level blogger picisan macam sekarang....hik hik hik... dan masih panjang lagi perjalanan saya dalam dunia blog ni untuk saya daki if I really wanna be one of them yang terdapat dalam barisan blogger2 hebat kat Malaysia.... perghhh...angan2 tak menghingat... apakah mungkin saya mampu??? No comment...sebab saya tahu saya masih banyak kekurangan...honestly... Dalam level blogger picisan saya sekarang ni, masih banyak perkara yang saya cuba fahami dan saya cuba pelajari... I observe, I study and I think... dan of course dengan guidance my mentor Kak +Mia Liana / Mia Liana ... sangat thankful berpeluang menjadi protege Kak Mia... dan dalam level blogger picisan ni dah cerdik sikit uolss...ahakss..dah faham apa itu blogwalking, apa itu segmen, apa itu GA...kalau tak faham juga, memang saya kena hantuk kepala ke dindinglah...muahahaha.... walaupun blogger picisan I am happy...Dan saya tak kata saya berjaya or retis pun sekarang... ihikss....jauh dari retis tu uolsss.... And I'm not trying very hard to fit in tau supaya feeling2 retis... I just let it go by the flow...he he he... let people know me for who I am...bukan paksa2...

Itu cerita saya, how do I feel...  dari masa mula2 jadi blogger sampailah sekarang...well, satu example yang sangat panjang lebar kannn??? 

Macam tulah juga blogger2 newbie...mereka juga mungkin ada perasaan sebegitu... bagaimana kita rasa dan apa yang kita lalui sebagai newbie dulu, macam tulah juga blogger newbie rasa, cuma mungkin keadaan berbeza dari situasi kita kot??? Jadi blogger newbie sekarang ni untung sebab dah banyak tutorial blogging...jadi blogger dolu2... pandai2lah kayuh sendiri... terima kasih kepada blogger2 yang dah experienced sebab sudi berkongsi ilmu2 tutorial blogging...bagus sebenarnya tutorial ni..dalam sedar tak sedar kita berbakti pada blogger lain bila buat tutorial ni kannn??? I tak expert so tak ada tutorial dari Bubblynotes...muahahaha...sikti2 bolehlah... In Shaa Allah, mana yang tahu bolehlah dikongsi2kan... 

Bagi level2 blogger picisan dan blogger2 retis (habis kena ban ni karang...hu hu hu)...message-nya...jangan perlekehkan blogger2 newbie or buat tak nampak kewujudan mereka... walau tak banyak sikit... cuba bagi support yang sebaik mungkin dan welcome them to blogging world... happy dengan kehadiran blogger2 baru, dan teruskan berblogging secara sihat... Lagi ramai blogger lagi meriah dunia blog...jangan sekali2 wujud di antara kita hasrat dengki mendengki, jatuh menjatuhkan atau menunjukkan rasa tidak senang kita dengan kehadiran blogger2 newbie... Setakat level blogger picisan, well it's not that we are so great isn't it... and blogger2 retis pula, masih perlukan sokongan serta readers untuk terus bertahan... salah satunya blogger newbie??? Kan kita blogger ni tanpa readers tak ke mana... tanpa readers, apa pun tak boleh... kita blogger saling memerlukan...ecehhh...ayat sentimental..tapi betullah kan uols???

Tak baiklah perlekehkan newbie... walau tak kisah newbie pun, perlekehkan orang pun tak baik ok??? Peringatan kepada diri sendiri dan juga kepada kita2 semua, kalau nak pakailah peringatan ni, tak nak pakai terpulang...hik hik hik, tak paksa pun... always always always bear in mind,jangan rasa kita dah hebat sangat, sebab ada orang yang lebih hebat dari kita di luar sana... jangan perlekehkan blogger2 newbie sebab tak mustahil satu hari nanti blogger newbie tu boleh duduk satu level dengan kita atau lebih tinggi dari kita... Ha tak ke malu ko... tiba2 blogger newbie yang kita pandang tak pandang tu..meletopsss jadi blogger retis and top blogger in Malaysia... sendiri? mesti segan kannn? dah kita pula terhegeh2 nak berbaik dengan dia dan follow serta baca dan komen entri2 dia... 

Ini mengomel ajer... tak ada kaitan dengan siapa2 atau apa2 kejadian... honestly setakat ni blogger2 yang saya jumpa semua tip top (I mean yang saya kenal dan selalu berkomunikasi dengan saya sama ada melalui Bubblynotes, FB, BBM, What's App, E-Mail, so on and so forth)...semua supportive dan baik... yang tak kenal tu tak tau lah..orang kata tak kenal maka tak cinta ye tak? Muahahaha... 

Yang penting kita semua sebagai blogger tak kiralah newbie ke, picisan ke, retis ker, top blogger ke...kena strongly support each other dan teruskan berblogging secara sihat ye tak?

*Erks...merepek panjang2 ni adakah sampai kat uols apa yang iolss cuba sampaikan ni? ihiks.... this is the best that I could put into words... agak berjelalah lah juga... Kalau ada salah dan silap sorry tau... tak ada niat pun nak sakitkan hati siapa2 atau sentapkan siapa2... (ahaksss ayat disclaimer...tapi ikhlas dari hati).... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Jangan Perlekehkan Blogger2 Newbie!!! , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, February 6, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

57 comments:

  1. Seorang blogger semuanya bermula dari bawah... Dan lalui perkara yg sama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul maria, setiap orang tu ada permulaan masing2....

      Delete
  2. betul sngt..sngt faham perasaan newbie ni..mmg terasa kdng2 kita tegur..org tak layan pun.. jeling pun idak..sadiss..sapelah kita blog tak femes..huhu..
    apa2 pun yg pnting nawaitu kita dlm menulis...^_^

    ReplyDelete
  3. ni baru namanya dalam repekan ada nasihat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. risau juga MG merepek banyak2 pas tu merepek syok sendiri...

      Delete
  4. betul..akak setuju dengan entry adik ni....jgn perlekehkan newbie...hargai mereka walau sekejap cuma kan...yg buat akak sentap newbie ni kebanyakkan susah nak share link..dia follow kita..tp xde link then cane kita nak follow up?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak, mungkin ini salah satu perkara newbie kena belajar... tinggalkan link... ada juga blogger2 yang dah agak lama tapi masih belum tinggalkan link... he he he

      Delete
  5. Otai macam mana pun seseorang blogger itu, mereka pernah menjadi newbie. Tak ada beza pun antara blogger lama atau baru. Sebab semua pernah berada tahap newbie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul aswan akak setuju, jadinya sama2 kita muhasabah diri dan berfikir...

      Delete
  6. ehehe kita pun masih kategori newbie

    ReplyDelete
  7. wah..
    lama jugak yer akak dalam blog nie..
    hampir sama jer cter akak ngan shark dalam dunia blog..
    teringat waktu mula2 buat blog.
    tgk komen ciput jer terus rasa down..
    hehe..
    skang alhadulillah..
    walaupun x bnyak tapi ada jugak blogger knal diri ini..
    skang terus support rakan2 blogger yang baru.
    follow n komen.
    bukan susah pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama tak lama jugalah... heee... tapi baru 3 tahun kebelakangan kenal ramai blogger

      Delete
  8. yang penting kita enjoy berblogging :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu fiza dan lagi satu kita berblogging secara sihat... ^_^

      Delete
  9. still consider myself as blogger newbie, muahaha.. because I always learn from time to time.. ngee~ lamanya kak farah jadi blogger, neeza baru nak 3 tahun.. huhu... untung kak farah ada mentor, kak Mia Liana yang top meletop lagi.. bestnya.. huhu, neeza tak ada pun mentor... hanya mampu bertapak di kaki sendiri.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak apa neeza, baru tak baru semangat tu yang penting...

      Delete
  10. betul tu..i'm newbie..perjalanan masih jauh lg..ihiks..

    ReplyDelete
  11. saya masih newbie...terima kasih atas nasihat akak...
    akan diperbaiki...
    apa2pon memang nampak fresh baju dan makeup blog akak sekarang...heheh ^_^

    ReplyDelete
  12. betul2..mun pun banyak lagi yg kena belajar ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap hari memang ada benda baru yang kita kena belajar....

      Delete
  13. suka entry ni
    yg otai2 kena tunjuk ajar pade blogger2 noober and newbie mcm sy ni
    hehehhe
    sila tunjuk ajar

    ReplyDelete
  14. yea kita lah tu blogger picisan..tapi tak sentap pun ..he..he..nway kita pun belajar sendiri-sendiri farah..cuma yang letih tu coz kita tak pandai mengarang macam yang farah & yang lain-lain..so nak come out with the entry pun terkial-terkial..tu yang lomah sikit tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah kita memang blogger picisan dear, tapi ok jer iolsss tengok all your entries... keep up the good work darl....

      Delete
  15. nak pemes pon bermula dari newbie juga kan .so, sokongan diprlukan tak giteww pn farah.
    tima kasih sbb jenguk blog su..huhu
    bru kesempatan nk bw ni... harap dimaafi ye :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu su... tak apa no worries... farah ikhlas blogwalking dan komen...

      Delete
  16. betul tu... kita dulu masa nak mula pun teruk juga nak naik/dapatkan readers... so bila dah ada readers ni... kena la jadi readers blogger lain pulak... especially newbie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak, bantu membantu di antara satu sama lain...

      Delete
  17. betul kak..blogger newbie ni dorang kebanyakkan bersemangat tinggi

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun kagum dengan semangat mereka anim... dan tumpang bangga...

      Delete
  18. Takde istilah blogger baru blogger lama sbb kita sbnrnya atas medium yg sama..as long as kita jaga sesama blogger..InsyaAllah tenang la dunia maya ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah first time you sounded so serious... but i do agree with you... In Shaa Allah... Amin...

      Delete
  19. semua blogger hebat skrg ni pun dulunya pernah menjadi "newbie" :) hargai bakat masing2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiada permulaan tiadalah sekarang ye tak? ^_^

      Delete
  20. SB belajar benda baru sejak ada blog..and i like it :)

    ReplyDelete
  21. Btl akak farah pun newbie lagi.. masih banyak yg lagi yang nak kena belajar nie.. apapun thanks akak sebab akak support dan bantu farah bila time farah mintak tunjuk ajar.. =D

    ReplyDelete
  22. Yang retis pun bermula sebagai newbie, so sesamalah kita meningkatkan kemajuan diri dalam blogging. Retis atau newbie tak penting, yang penting blog ktia ada something yang berguna untuk dikongsikan bersama pembaca lain hehe :)

    ReplyDelete
  23. btul tu..jadi blogger newbie ni rasa kecikkkkk je..hehehe
    thanks farah sllu gak bw ke blog sy yg xseberapa..hehe

    ReplyDelete
  24. Betul tu kak, semua blogger bermula dari blogger newbie. So, jgn diperlekehkn mereka. Mana tau satu hari nanti mereka jd blogger yg top kan. So, marilah kta berazam ke arah itu. Cewah! hehehe

    ReplyDelete
  25. Hihihi....setuju 200%. Terasa begitu kerdil. Hehe...xpela, slowly...step by step la melangkah. Yg penting teruskan berblogging smpai bila2. Hehe~

    ReplyDelete
  26. saya blogger yg baru bertatih Farah hehe....masih x faham sgt segmen/GA tu apa..;)

    ReplyDelete
  27. Newbie? Nurul la tu^^ belajar dan terus belajar dari blogger hebat seperti empunya blog ni.. terimakasih atas entry yang bermanfaat :)

    ReplyDelete
  28. setiap dari kita lalui perkara yang sama kan kak.. hehe..
    dulu sy pun taip entry, pastu rasa macam, ehh, takde ke orang bca.. tp kenapa masuk blog orang lain, hebat je rasa..hehe

    ReplyDelete
  29. mmg dr awal lagi niat blog nak buat buku resepi..lama2 terpandai pulak edit sana sini terasa diri celik IT dan seronok bertambah kwn setiap hari,masih byk perlu pelajari dari otai2...:P

    ReplyDelete
  30. insyaAllah tak kan buat camtu... blogger hebat skang ni asal pun newbie... hormat lah semuanya kan? lagi best

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia