Home » , , , » Duit Bonus??? Hala Ke Mana???

Duit Bonus??? Hala Ke Mana???

Source Extracted from Google
Muahahha, topik kegemaran semua orang awal2 tahun ni... bonus yang kebiasaannya dibayar pada first quarter each year, tapi tengok company jugalah kann? Ada yang dah dapat bonus ke??? atau ada yang masih gatal telapak tangan kanan uolss tu??? *_^

Bonus... for me, sepertimana yang pernah saya katakan dulu, saya tak adalah berharap sangat (dalam tak mengharap tu, adalah berharap sikit...muahahaha...jujur ni jujur)... tapi yang saya pentingkan adalah increment... dengan COLA yang meningkat sekarang ni, makin hari makin meningkat, increment tu sangat2 essential dan sangat2 penting bagi saya... he he he... macam saya sorang jer yer tak??? Iolss believe uolss pun sama jugak kannn??? Siapalah yang suka kerja bertahun2 dengan takuk gaji yang sama??? Semua orang nak kenaikan gaji... keluarga semakin lama semakin membesar, COLA semakin meningkat, anak2 lama2 makin besar bukan makin kecik...bila anak2 dah mula meningkat umur makin banyak nak pakai duit... seriously, I agree, bila anak dah makin meningkat umur memang makin banyak pakai duit, dari observation di sekeliling... Parents semua dok kerja keras demi memastikan keselesaan hidup dan kesejahteraan bersama terjaga ye tak??? 

Ceritanya tengah2 hari ni adalah pasal duit bonus.... Bonus ni kalau dalam cerita Aladdin tu diibaratkan macam 3 permintaan yang diminta pada jin lampu ajaib...muahahahaha...cuma bezanya bonus tu, sekali jerlah pemintaan untuk ditunaikan...bukannya sampai 3 kali... kalau 3 kali mau pengsan... ekekekekee.... 

Macam2 cara orang gunakan duit bonus ye tak??? Ada yang gunakan duit bonus untuk melabur dalam ASB, ada yang gunakan duit bonus untuk bawak anak2 makan angin, ada yang gunakan duit bonus untuk simpanan anak2, ada yang gunakan duit bonus untuk beli gadget yang diidam2kan, ada yang gunakan bonus untuk buat majlis makan2, majlis kenduri kahwin dan segala bagai jenis majlis... Pendek kata, lain orang lain caranya untuk menggunakan atau menghalakan duit bonus tu... Hu hu hu, tapi kalau dah dapat bonus tu, mama selalu pesan ngan saya, kalau ada rezeki lebih jangan lupa berzakat atau bersedekah pada orang lain... Nanti barulah rezeki lagi murah... In Shaa Allah... 

Jadi isteri yang bekerja ni pun untung jugak...he he he...kalau dapat bonus tu boleh dapat 2 kali setahun... satu bonus dari company, lagi satu bonus dari suami...ekekekeke... yelah time kita dapat bonus tu, duit bonus kita kannn??? Terpulanglah nak kongsi dengan suami ataupun tak, tapi kalau suami dapat bonus takkan tak ada bahagian isteri kannn??? Lagipun bukan selalu...sekali sekala jer kot...apa orang kata once in a blue moon... muahahaha... tapi nama nak mintak tu tak adalah uolsss... hint hint ada...muahahaha... suami iolss kalau hint sikit pun terus faham... lepas tu straight to the point jer lah...eh namanya mintak jugaklah tu kannn??? He he he...jangan marahhhhh.... nama pun suami kannn??? Salah ke isteri manja2 sikit dengan suami??? Sikit jer tak banyak pun.... jangan tamakkkk....wakakakaka.... orang tamak selalu rugi... tu sebabnya dikatakan bonus 2 kali... 

Apa2 pun, sebenarnya duit bonus tu adalah satu kelebihan dan rezeki yang Allah bagi, asalkan kita tak salah gunakan sudahlah... jangan riak, jangan takbur, jangan nak bangga sangat bila dapat bonus ye tak??? Rezeki tu kalau Allah nak tarik bila2 jer boleh... jadi kenalah sentiasa beringat... Hala ke mana duit bonus??? Itu pilihan dan cara masing2 kannn???

*Iolss tak gunakan semua pun duit bonus kalau dapat pun... simpan untuk Ash jer sekarang ni... dan untuk masa2 kecederaan...self-reward tetap harus ada...gila ko, kerja penat2 dapat duit bonus self-reward tak ada??? Alahaiii, lesu rasa...self-reward tu kan penting untuk motivate diri.... *_^

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Duit Bonus??? Hala Ke Mana???, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, February 26, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

48 comments:

  1. Dpt bonus selalu redeem untuk diri sendiri dan kereta....

    ReplyDelete
  2. bonus akhir tahun.. simpan sikit..niat nak beli rumah.. kena start invest..

    ReplyDelete
  3. huhuhu penulis skrip mcm akk takde dapat bonusssss huhuhu sedeyyy hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi banyak kali bonus kak bila dapat payment...he he he...

      Delete
  4. dapat bonus kalau ada lebihan leh le terapi untuk diri..tapi taun ni saya terapi untuk rumah hehe

    ReplyDelete
  5. hehehehe.. bonus tajuk paling best! self reward itu perlu.. anything that make u satisfy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup tak semestinya benda tu harganya kena mahal kannn???

      Delete
  6. duit bonus dh abesssssssss.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat setakat ni masih belum terusik lagi... hu hu hu...

      Delete
  7. akk pon kalau dpt lebih tu mmg simpan tuk anak2 dan utk diri sendiri harus ada... cuma portionnya tak sama la time anak dara dulu...hhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. time anak dara memang berjimba sakan kalau dapat bonus...hu hu hu...

      Delete
  8. bonus la sesuatu y ditunggu2 setelah bertungkus lumus menyumbang bakti..increament tu lg penting..
    tp redha..tahun ni macam senyap jek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar mar mesti ada tu... lambat atau cepat mesti ada... (cheh macam farah pulak jadi top management office mar ek???) hu hu hu...

      Delete
  9. x tau la tahun ni dapat bonus bape bulan..kena tunggu la gaji bulan 3 ni..tp jgn lupa..bonus pun tolak income tax dear..dapat pun x seberapa but...still dapat kan...bulan 4 plak adjustment and increment...ya allah moga2 allah permudahkan....amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tolak income tax tu dah pasti kak...hu hu hu. lepas tolak tambah campur bahagi darab adalah rezeki ash kak... he he he...

      Delete
  10. lebih b aik di simpan kan sis utk guna time darurat :D

    ReplyDelete
  11. duit bonus buat bayar yuran taska, tadika & sekolah anak..

    ReplyDelete
  12. Bestnya sape yang dapat bonus tu..aida tak pernah merasa sikit pon bonus setelah 6 tahun bekerja..sedih x? nasib hubby nak jugak belanja dan bawak jalan-jalan..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa aida??? dah 6 tahun tu... tak apalah still ada suami kannn???

      Delete
  13. bonus .. dh plan tuk settlekan kad & amik barang pajak ^^
    kihkihkih .. tutup lobang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada orang memang macam tu, ye lah time terdesak tak ada duit takkan nak pinjam orang ye tak???

      Delete
  14. duit bonus ikut kegunaan masing²..tapi kalau untuk simpanan masa depan,gunakan sikit dan lebihkan pada simpanan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boleh jangan membazir kan fiza??? guna sikit jer yang lebih simpan...

      Delete
  15. Tiap2 tahun dapat after CNY... sekarang ni memang lebih simpan kat anak2 rasanya... ^__^

    ReplyDelete
  16. wah... bonos kalau swasti bestkan.... berangan je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. swasta pun bonus biasa2 jer tapi Alhamdulillah...

      Delete
  17. bonus nie rezeki tambahan kalau kita bekerja.. kalau dpt mmg bersyukur sgt2.. sekurang2 nya usaha kita selama ini dihargai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi akak fiza sejak ada anak ni, tu rezeki anak...

      Delete
  18. Replies
    1. Alhamdulillah zam untuk Ash bukan untuk akak...

      Delete
  19. guna sbaik mungkin, inshaAllah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah, mudah2an kita semua dapat gunakan duit bonus dengan sebaik mungkin

      Delete
  20. betol tu.. kena simpan sikit.. x bleh enjoy semua.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau enjoy semua terasa sia2 duit bonus tu... betul masa spend memang tak terasa tapi bila dah habis duit baru terasa menyesal...

      Delete
  21. Belum dapat bonus list dah macam-macam..bila dapat aje..tak tunggu lama pun budget dah exceed ..he..he

    ReplyDelete
  22. sy tak da bonus.. skadar apa yg dapat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak apa CikSu kalau tak ada kita bersyukur dengan apa yang ada...

      Delete
  23. Bila dh de anak, bonus pun pikir kt anak aje...

    ReplyDelete
  24. duit bonus saya time raya cina .. :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia