Home » , , , » Ciri2 Anak Stress...

Ciri2 Anak Stress...

Source Extracted from Google
Ingat orang2 dewasa jer ke stress, tekanan semua bagai uolss... budak2 pun boleh stress juga, boleh kena tekanan juga...nak2 lagi zaman sekarang ni kannn??? Budak punya schedule pun dah macam kita yang dewasa ni juga, penuh jer memanjang dengan aktiviti2, school dan juga additional classes... Al-maklumlah, parents zaman sekarang berlumba2 nak anak masing2 genius dan pandai...Jumlah budak pandai dan genius sekarang ni pun dah melambak2...dah tak tau nak letak mana ye tak??? Kena bina lebih banyak IPTA lah gamaknya... tu satu hal, lepas dah grad, nak mencari kerja pun satu hal lagi... Uhukss..terlebih pulak iolss membebel..he he he...

Budak2 kalau stress ada yang reti cakap dan inform tapi ada juga yang tak reti cakap atau inform... kalau kecik macam Ash lagilah kannn??? Memang ler tak reti nak bercakap lagi...hik hik hik...Makanya, macam mana nak kenali sama ada anak2 kita tu stress atau tak??? Biasalah...jadi parents ni memang sentiasa kena jadi observant ye tak???

Now a days, masalah tekanan or stress seems to be normal issues yang berlaku dalam masyarakat kita. Orang dewasa tu kalau stress bolehlah alihkan rasa stress tu dengan macam2 alternatif, tapiii kalau budak2 yang stress ni biasanya diaorang tak dapat nak manage rasa tertekan yang dialami tu. Jadinya, diaorang pun express stress diaorang tu melalui kelakuan yang ditunjukkan.

Maybe budak2 yang terlalu kuat meragam dan buat perangai adalah budak2 yang sedang mengalami stress. Hurm, jap cuba fikir2 Ash cam tu tak? Ekekeke.... Ciri2 anak2 yang stress adalah seperti....

SUSAH TIDUR
Petunjuk awal kanak2 mengalami stress adalah mereka tergolong dalam kelompok anak yang sukar tidur. Waktu tidur yang tidak menentu, sering tidur lewat malam bahkan ada yang menjelang pagi, sentiasa resah dan jika tidur hanya seketika. Sepatutnya pada usia kanak2, mereka perlu tidur seawal pukul 9 malam dan tidur lena yang berkualiti kerana ia penting untuk perkembangan yang sihat dan positif.

TERLALU AKTIF
Ada kanak2 tidak boleh duduk diam walau sekejap. Phewww... Ada sahaja yang ingin dilakukan dan biasanya hal yang dilakukan berbahaya kepada dirinya dan sering membuatkan kita rasa marah. Lebih teruk, kanak2 ini akan merosakkan barang yang dipegangnya.  

PEMALU
Sikap pemalu berlebihan yang ditunjukkan oleh seorang kanak2 kemungkinan petanda dia mengalami stress. Kita patut berasa curiga kalau terlalu malu dan takut apabila berjumpa dengan orang yang baru dikenali. Ok, Ash peramah uolss...ahaksss...semua nak ditegur dan semua nak disenyum...

SUKA MENGAMUK
Ada kalangan kanak2 yang mudah mengamuk dan meragam jika kemahuannya tidak dituruti. Sikap suka menggigit, menendang, memukul, menumbuk, menjerit tanpa sebab juga salah satu ciri anak stress. Kesabaran kita memang sangat2 diperlukan dalam menangani situasi ini. Kemarahan dan tengkingan dari kita hanya akan meningkatkan lagi stress si anak. So jangan ok???

CEREWET MAKAN
Terlalu cerewet dalam bab makan, bahkan hanya akan makan makanan kegemarannya sahaja dan enggan langsung makan makanan lain. 

KENCING MALAM
Anak kita dah besar tetapi kerap kencing malam di atas katil??? Ini antara tanda2 anak stress dan kurang percaya pada diri sendiri. Dia berasa tidak tenang, tidak selesa dan kurang mendapat perhatian sehingga terbawa2 ke dalam tidur perasaan tersebut sehingga sukar mengendalikan rasa hendak buang air kecil. 

MUDAH MENANGIS
Cengeng adalah gelaran yang diberikan kepada anak kecil yang kuat menangis. Kanak2 yang mudah menangis dan tangisannya sukar dihentikan seolah2 satu tanda meluahkan perasaan kemungkinan juga mengalami stress.

KETAKUTAN
Kanak2 yang stress selalu mengalami ketakutan tanpa sebab. Dia seperti kehilangan rasa tenang sehingga memerlukan lebih perhatian daripada ibu dan ayah.

SUMBER: SINI

Pendapat peribadi iolss, memang kena sentiasa jadi observant bila dah jadi parent ni... kena sentiasa observe anak kann??? Macam masalah stress ni, mungkin pada mata kita nampak macam remeh dan tak penting, tapi kalau dibiarkan boleh jadi melarat ye tak??? Kalau asyik stress jer anak tu, kesian diaorang, letih fikiran, perasaan dan perkembangan pun mungkin jadi slow... dan kita bila anak2 macam tu pun mesti rasa tak seronok dan tak senang hati.... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Ciri2 Anak Stress..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, February 26, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

50 comments:

  1. Thx for the info..balik keje nnt kene buat kaji selidik pd my Qaisara..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. iolss pun nak buat kaji selidik pada Ash ni dear...

      Delete
  2. betul tu farah... sebagai parents mmg kena alert ler benda2 mcm ni, tq share yer

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. buat masa ni tak ada kak lily...ok lagi, terkawal cuma susah sikit nak tidur...stress agaknya abahnya selalu tak ada...kwang kwang kwang...

      Delete
  4. Baru taukan Farah.... macamana stressnya bila dah jadi parent hehe....
    Apa pun yg penting kita kena pantau dan cuba atasi....
    Betullah Farah ...si TLBD selalu kata dia stress hehe padahal dia nak mengelat dtg sekolah.... Nasib Ash stabil lagi hehe

    ReplyDelete
  5. budak pun pandai stress ya sis ehehe..ingatkan org dewasa je

    ReplyDelete
  6. Belum punya pengalaman. Tapi kalau asyik nangis jer tu...sah2lah stress!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha yang tu betul tu BM... tak apa satu hari nanti In Shaa Allah, who knows kann???

      Delete
  7. setuju dengan pendapat farah.. kita sebagai parent kena selalu buat pemerhatian yang lebih pada anak2, especially yang meningkat remaja..memang It dose over the level of stress la diaorang ni nak2 time nak ada perperiksaan..parent pulak nak yg terbaik! ermm now ! have to take to know this..

    thanks farah for this info :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. my pleasure kak, together we share the good things for our own benefit and good... *_^

      Delete
  8. Replies
    1. memang kesian eraz bila budak kecik stress...

      Delete
  9. Irfan pun dah pandai stress..lagi2 kalau tak dpat apa yang dia nak, apa yang dia buat? berguling-guling di atas lantai ! hehehe

    ReplyDelete
  10. Dania pun pandai stress...selalu dia stress kalau duk ngan Acu dia tu la..ada jer yang x kena..dia sekarang dah di train kemas rumah..kemas bilik...cuma gosok baju je belum...at the same time nampak jugak la stress dia tu....hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus tu training kak long lepas tu boleh letak rege hantaran tinggi sikit...he he he, sebab serba serbi dah pandai kannn??? *_^... larikkkk....

      Delete
  11. kencing mlm tanda stress? susah tu...anak akk yg first tu 7 thn kencing mlm lagik.... susah ahti ni.. stress ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sure kak, might be, cuba akak observe...

      Delete
  12. suka mengamuk tu Ros memang perasan.. ada la tu yang tak kena..

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa budak kalau mengamuk memang adalah benda yang tak kena dengan dia kannn???

      Delete
  13. Nice info.....tp tengah pikir ni anak aku no 2 cengeng tul, stress ke dia..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hu hu hu, ke memang sifat azali dia macam tu mia???

      Delete
  14. Nice sharing...budak2 pun ada yg stress...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak sekarang ni tak kira tua atau muda memang ada yang stress...

      Delete
  15. aiiishhhh...budak2 pon pandai stress jugak upe nye...hiih

    ReplyDelete
  16. Anak saya yang form 2 tu lately sangat2 stress dengan homeworks.. kalau maths dan English boleh lagi bantu... tapi main dengan Geografi, Sejarah... tak reti walaupun silabus F2... Bila dia stress, dia akan membebel kat adik-adik dia bila adik dia buat bising atau buat semak...

    ReplyDelete
  17. okay, nak print out..simpan utk masa depan..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk rujukan pada masa akan datang yer sally....

      Delete
  18. Bdk memang pandai stresskn... setiap manusia ni mmg tak blh lari dari masalah... Dan setiap ujian y ALLAH berikan tu mengikut tahap dan kemampuan hambanya... begitu juga knk2.... barang mainan mereka hilang pn dh jadi satu masalah besar bagi mereka...walaupn bagi kita itu perkara kecil...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu nasuha, sebab tu kita kena bijak menangani dan juga perhatikan mereka selalu... kid needs attention...

      Delete
  19. stress pulak dengar sebab2 anak stress ni

    ReplyDelete
  20. Oh anak-anak pon boleh stress kan..kena perhati kan jugak ni..thank u for the info ye kak.. :)

    ReplyDelete
  21. Tq for this info, Farah... Anak lelaki k nrl yang sorang tu selalu lewat tido malam kadang2 menginjak tgh malam baru boleh tido... rupanya salah satu ciri2 stress tu... kena cari solutionnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang risau bila anak2 selalu lewat tidur malam...

      Delete
  22. kene tahu jugak ni..taknaklah anak² stress kan..tak baik untuk perkembangan dan tumbesaran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu fiza tak bagus untuk perkembangan dan juga tumbesaran...

      Delete
  23. boleh dijadikan paduan masa akan datang ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah, moga2 berguna sebagai panduan pada masa akan datang...

      Delete
  24. Nice sharing.. Budak stress pun kdg2 sbb mak bapaknye stress juga...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia