Home » , , , , , » Cara Memberi Ubat Kepada Bayi...

Cara Memberi Ubat Kepada Bayi...

Source Extracted from Google
Semalam bercerita pasal Kesan Beri Ubat Tamat Tempoh Kepada Bayi atau Anak, sebelum tu pula bercerita pasal Kepandaian Menyembur Ubat, siapa lagi kalau bukan Ash kan??? Hari ni cerita ubat lagi... muahahaha... ubat jer lah ye tak??? Tapi ok apa??? Sebab situasi ni dialami oleh setiap parents dan akan dilalui oleh bakal parents kat luar sana tu...tak salah kot kalau berkongsi... hu hu hu... 

Nak bagi ubat kat baby ni bukan mudah ye tak??? Dah ada anak ni dah experienced lah...wakakakaka... nak2 lagi kalau jenis yang penakut makan ubat gayanya tu...Phewww...mau berpeluh ye tak??? Kalau yang panjang akal sikit tu... disemburnya ubat tu balik...wakakakaka...macam anak iolsss... Ash oh Ash...sampai Mummy terpaksa physcho Ash, masukkan ubat di dalam botol susu dan bagi pada Ash... setakat ni, cara itu yang paling berkesan bagi saya... tapiiii... masih ada lagi cara2 memberi ubat kepada baby... Antaranya...
  1. Apabila hendak memberi ubat kepada baby, letakkan sehelai lapik dada pada dadanya sebagai persediaan ubat itu tertumpah dan sediakan beberapa helai tisu.
  2. Sterilkan semua peralatan dalam air mendidih sebelum memberi ubat kepada baby yang berusia kurang daripada 6 bulan. Sekiranya baby masih belum boleh duduk, pegangnya seperti kedudukan hendak menyusukannya.
  3. Sekiranya dia sudah boleh duduk, dudukkannya di atas riba dan letakkan sebelah tangannya ke belakang uolss. Pegang tangannya yang sebelah lagi dengan kemas untuk mengelakkan daripada meronta.
  4. Sukat dos yang tepat dan tuang separuh daripadanya ke dalam sudu kecil yang sudah disteril supaya ubat tidak akan mudah tertumpah.
  5. If baby tak nak makan ubat, biarkan dia menghisapnya dari jari uols. Sukat dos di dalam sudu ubat dan kemudian angkat bayi dengan meletakkan sudu itu berhampiran uolss.
  6. Celupkan jari uolss ke dalamnya dan biarkan dia menghisap ubat tersebut dari hujung jari. Teruskan sehingga dia menghabiskan semua dos ubat tersebut.
KREDIT: SINI 

Apa yang saya belajar dari pengalaman sendiri, ahaksss... nak bagi baby atau anak makan ubat ni, memerlukan tahap kesabaran yang tinggi as it might take some of your time...So be patient!!^_*

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Cara Memberi Ubat Kepada Bayi..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, February 11, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

39 comments:

  1. Sangat mencabar bila bagi minum ubat kat anak2. Nak2 lg yg penakut ubat...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah experience dengan anak2 buah yang takut makan ubat dulu... hu hu hu... siap kena pegang kaki tangan dan mulut lagi...hik hik hik...

      Delete
  2. Replies
    1. ilmu yang bermanfaat kita kongsi bersama2...

      Delete
  3. bagus entri ni..dah pernah rasa betapa seksanya nk bagi anak makan ubat..macam nak berperang..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah experienced mar dengan anak2 buah dulu...siap kena pegang kaki, tangan, mulut semua bagai...

      Delete
  4. masing2 ada cara tersendiri nk bg ubat kat bb
    k.el sllunye bagi dlm keadaan bb tu baring atas riba
    dongak skit dagunya...ermmm ntahlah x igt hahahah kehkehkehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. haippp mana boleh tak ingat, kena ingat ni, kata otw ni...ekekeke....

      Delete
  5. Anak saya takut makan ubat, rase cam nak berperang bila bagi ubat .... Yang sulung ngan yang no.2 tu sanggup mengaku tak demam coz takut makan ubat ... Kalau kena paksa jugak mesti mengamok-ngamok ... Muntah tu memang dah tentu ... Memang dah ready besen + kain buruk kat tepi ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah bijak sungguh siap mengakut tak demam tu...budak2 sekarang memang bijak...

      Delete
  6. Tips bagi kut belakang tu, pernah bagi fadya makan, bagi dia rasa then dia makan sediri, nanti bole try bg ubat plak, faiq dah tak ambik susu yang rasa ubat demam tapi ubat selsema waktu malam, dia tak perasan. Untuk deman, bagi minum susu banyak2 salah satu cara sambil check temperature.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup farah pun ada terbaca kak, bagi liquid banyak2 kalau demam untuk turunkan suhunya...

      Delete
  7. bagus2 sesuai dengan awak farah.. good info ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah namanya Mummy kenalah bersesuaian kak...ekekeke...

      Delete
  8. mmg berpeluh dahi mama kalo masa bagi ubat ni..yang dah pandai lari tu lagi la..siap sembunyi belakang langsir lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi SB, bijak sungguh cari tempat persembunyian...

      Delete
  9. HAri tu aida dah try buat cara keluarkan kahak ni..tapi tak menajdi pulak,,tak tau kenapa..huhuhu..Nasib baik Medina suka makan ubat..senang sikit..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau suka makan ubat oklah aida, tak susah...

      Delete
  10. Assalamualaikum.. dah lupa la caranya. dulu jaga adik bongsu masa kecik. hihi.. nak kena refresh balik memori.. hihi nice sharing farah (",)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam sheila, refresh jangan tak refresh....

      Delete
  11. nak bagi ubat pun kenalah ada cara ye dok.. nama pun baby lagi... lainlah kite ni dipaksa mkn ubat pun xnak..hahahhahaa... (deqla la tu) ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. farah pun sama, bukan takut tapi liat nak makan ubat...ekekeke...

      Delete
  12. at least dgn cara camni dorang still boleh makan ubat kan dari tak makan lansung tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu fiza, at least diaorang consume ubat...

      Delete
  13. haah sis dulu da pengalaman juga jaga anak buah tak suka mkn ubt...kepayahan nak menyuapkan ubat

    ReplyDelete
    Replies
    1. seksa kan asha nak suapkan ubat kalau takut ubat ni...

      Delete
  14. akak time bagi anak makan obat lerr tensen beno rasenyerr..
    siap berperang mulut bagai..tak boleh nak cakap apa kann..ikut tabiat mak dierr..takut makan ubat hehe..

    thanks farah 4this tips :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak kak, mak dia pun takut makan ubat ker... he he he... sampai sekarang kak?

      Delete
  15. anak buah saya dulu kak, siap cakap kat ibu dia.."nantilah ubat tu ibu"..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah bijak dia yer... mesti keletah ni anim...

      Delete
  16. snagat mencabar kan bag budak2 minum ubat... mujurlah anak2 buah deno semua senang makan ubat.. dari kecik suka makan ubat, kadang2 lebih2 nak ubat,,,, sabo je la

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada budak memang macam tu deno dia anggap ubat tu macam gula2 jer...

      Delete
  17. Makan ubat ni ikut keturunan gak kot.. Klu mak bapa jenis mudah makn ubat, ank akn mngikut juga..tpi klu mak bapa jnis ssh mkn ubat.. Ank pun kmgkinn ssh nk mkn ubat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ok makan ubat cuma anti dengan ubat antibiotik yang liquid tu jer masa kecik... he he he... agak2nya macam tu lah Ash...

      Delete
  18. Paling mencabar bagi ubat pada ank yg x suka mkn ubat..kena pujuk.kena puji baru telan ubat tu hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi hi hi, itu namanya gunakan teknik psychology kak...

      Delete
  19. Entri Farah memang bukan jenis yang KOSONG ! :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia