Home » , , , , » Cabaran Ibu Bapa Alaf Baru

Cabaran Ibu Bapa Alaf Baru

Source Extracted from Google
Jadi parents zaman sekarang berbeza dengan parents dulu2... Apa yang beza??? Jaga anak sama, kerenah anak lebih kurang sama..ye betul, tapi masih ada perbezaannya... Ibu bapa alaf baru ni lebih challenging sebab anak2 sekarang ni dah banyak terdedah kepada kemajuan teknologi dan juga social life betul tak??? ^_^... Jauh betul pemikiran Cik Puan Bubbly yer???

I do not intend to go any further on the mukadimah, but then I guess uolss boleh agak apa yang cuba disampaikan oleh saya. Hu hu hu. Kalau dulu2 orang tua2 kata, jaga anak lelaki lebih senang dari jaga anak perempuan. Lebih senang jaga lembu sekandang dari jaga anak perempuan sorang. Hurmm... sebabnya takut anak perempuan jadi liar, jadi mangsa penipuan, jadi mangsa rogol, jadi itu jadi ini... Dan parents tak kira dulu atau sekarang memang susah hati menjaga anak perempuan. 

Dalam situasi kita semua sekarang ni, from my personal point of view...anak lelaki atau anak perempuan sama ajer uolss... 2-2 ada kesusahan2 nak jaga tu in terms of this talk lah... Maksudnya behaviour mereka as they grows up. Why??? Banyak kes kita dengar di sekeliling kita, budak lelaki sekolah rendah belum ada lesen dah naik motor macam pelesit...ronggeng sana ronggeng sini siap kawan jadi pembonceng...ada tu siap dah ada girlfriend dan boleh bawak girlfriend lagi... anak lelaki hisap rokok dari sekolah rendah, anak lelaki ugut nak rogol cikgu, anak perempuan kena rogol, anak perempuan lari rumah ikut boyfriend yang lebih tua dari mereka, anak2 ponteng sekolah, merewang sana sini, dah pandai makan pil, pandai main jarum... hu hu hu.... Kita semua dah lalui zaman kecik dan persekolahan serta remaja jadi sebenarnya kita sedar hakikat ni.... dan sebenarnya hati kita tak boleh nafikan pun... sebab ini adalah kenyataan.... 

Iolss rasa terms jaga anak lelaki lebih mudah dari jaga anak perempuan tu dah tak valid lagi... sebab sama jer, jaga anak lelaki ke jaga anak perempuan ke... masing2 sama jer, tak ada perbezaan gender...Memang tough cabaran nak jaga anak2 zaman sekarang... Bukan semenjak ada Ash jer iolss terfikir perkara2 ni, tapi sedari sebelum Ash hadir lagi... yang perempuan kita risau kalau2 berlaku sesuatu kejadian yang boleh menconteng arang ke muka keluarga such as dah tak perawan lagi ke, bunting ke, main jarum ke, main pil ke, lari rumah ke, ponteng sekolah ke, merokok ke...yang lelaki pun kita risaukan kalau2 dah pandai ada intention nak buntingkan anak orang ke...kecik2 lagi dah pandai itu pandai ini..sama senario juga dengan anak perempuan... So I do not get it, where does this terms comes from??? Pelik kannn??? Lelaki ke perempuan ke anak kita, tetap kita kena jaga... no difference... 

Nak cakap lebih2 tak berani, sebab masing2 ada anak, we do not know what the future holds us, just that I feel that I wanna voice out what I think and what I feel jer.... no intention nak kecikkan hati sesiapa, nak sentapkan hati sesiapa...Uolss ada anak, iolss pun ada anak...Sungguh Ash tu masih kecik, tapi tetap akan membesar juga kannn??? And I know, this is the challenges ahead that I have to overcome dan tangkis dari membelenggu Ash dan juga avoid dari Ash... Every parents wants the best for their children, siapa tak nak... and I just want to convey the message, kalau kita tengok anak orang tu sesuatu, jangan terlebih2 sangat mengata atau bercakap tentang anak orang tu, sebab kita masing2 ada anak, esok lusa kalau Allah nak tunjuk takut2 terbalik pada kita juga... anak kita juga... Dan samalah situasinya, kalau kita tak sukakan sesuatu atau suka sangat bercakap pasal sesuatu tentang orang lain, bawak2 reduce atau jangan cakap langsung...kalau kita bercakap tu tentang lelaki, kita pun mungkin ada anak lelaki, mungkin satu hari nanti anak kita juga begitu... dan kalau kita bercakap tu tentang seseorang perempuan, jangan nak lebih2 sangat...kot kot kita ada anak perempuan, satu hari nanti manalah tau kot kot Allah balikkan terjadi pula pada anak kita...kadang2 perkara mungkin tak jadi kat kita balik, tapi mungkin anak cucu kita ye tak???

Therefore, as parents, jomlah kita sama2 mendidik anak2 kita dengan cara kita yang tersendiri dan pastikan anak2 kita tak terjebak dengan gejala2 negative yang tak diingini...In Shaa Allah, mudah2an... jadi parents memang seronok...ada anak memang seronok, tapi tanggungjawab dan amanah tu kan Allah dah bagi untuk kita pikul sebaik2nya... Kalau boleh jangan kita lalai ataupun abaikan ye tak??? So sama2 kita jaga anak2 masing2 agar mereka membesar menjadi anak yang soleh/solehah, berguna, berjasa dan berjaya dalam hidup dunia dan akhirat.... 

*Jadi parents alaf baru ni kena tough dan kena move with the pace...dan sentiasa kena alert... bukan sekarang jer, sebenarnya sejak dari dulu lagi kannn??? Semoga mummy kuat dalam cabaran2 yang akan datang dalam membesar, menjaga serta mendidik Ash...In Shaa Allah, Amin...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Cabaran Ibu Bapa Alaf Baru, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, February 27, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

14 comments:

  1. menjaga anak perempuan dan lelaki pada zaman sekarang nie memang mencabar minda....selalu kena berinteraksi bila anak dah semakin besar....

    ReplyDelete
    Replies
    1. jaga anak perempuan atau lelaki zaman sekarang memang mencabar...

      Delete
  2. anak zaman sekarang ni memang mencabar kak..bayangkan budak kecik baru 3 tahun pun dah pandai guna smart phone..mudah sgt terdedah dengan pelbagai benda canggih ni...bayangkanlah pula bila zaman anak yaya nanti..seram kadang memikirkannya..anak dulu bila ibu bapa jeling je dah lari masuk bilik sebab takut..anak sekarang kalau ibu bapa jeling, dia jeling kita balik..nasib baik dia tak cungkil biji mata kita

    ReplyDelete
  3. setuju ! mmg sangat2 mencabar jadi parents untuk generasi z ni !

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 risau tak tau sama ada terpikul atau tidak...

      Delete
  4. for me memang sangat2 mencabar sebab sorang2 membesarkan my dear princess tu...nak2 dia duk ngan my parent lagi mencabar..x leh sesuka nak marah..confrim kita balik kena marah..makanya.....must be strong dan alert...if ada apa2 yang mencurigakan kena cepat2 tegur....

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya atuk dengan nenek ni memang manjakan cucu terlebih kak... hu hu hu... tapi macam mana pun kita tak boleh ikut sangat and i understand what do you mean dengan sangat2 mencabar tu, lagilah berjauhan kannn???

      Delete
  5. zaman skrg memang sgt mencabar ya sis nak mendidik anak2.terlalu byk cabaran..tak mcm kita dulu2.lya dah besar pjg mcm nie baru kenal apa tu it...tpi budak zaman skrg..baru nak merangkak pun dah taw apa tu it :D (prumpamaan je ya sis)

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaman sekarang budak2 dah terlebih advance lya...

      Delete
  6. Sekarang memang terlalu terdedah. Pelbagai sumber ada. Tak mampu nak kawal...cuma didikan sempurna dunia dan akhirat sahaja yg boleh menjadikan mereka bijak memilih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu BM, farah setuju dengan pendapat BM...

      Delete
  7. Kena berilmu dan beramal byk jdi ibu bapa ni...

    ReplyDelete
  8. kene sentiasa alert and up to date dengan perkembangan peredaran zaman juga kan.apepun sentiasa buat yang terbaik untuk anak²

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia