Home » , , , , , , , , , , , » Cabaran Di Parking Ramp!!!

Cabaran Di Parking Ramp!!!

Source Extracted from Google
Saja sembang2 di pagi Sabtu... *_^... Bila teringat dah berapa tahun pegang lesen dan dah berapa tahun memandu ni...dan act as lady driver / chauffeur ni... teringin pula nak sembang tentang hal ni di Bubblynotes... Saya dah memandu selama 14 tahun dan pegang lesen memandu pun dah 14 tahun. Setakat ni saya tak ada masalah kalau nak ke mana2 sendirian... *_^... dari KL ke Pasir Gudang ke Danga Bay memandu seorang diri selama 2 jam 45 minit sendirian dah pernah.. lepas tu balik semula ke KL... Dari Shah Alam 2 ke Penang jadi sole driver pernah, dari Shah Alam 2 ke Kedah kemudian ke Thailand jadi changing driver pun pernah... Tak tau jalan??? 

Ok ini style saya memandu... even tau atau tak tau jalan... zaman2 sebelum ada GPS, papan tanda kan ada? Muahahaha...walaupun papan tanda tak selalunya betul kan??? Isi minyak penuh2 dalam tank, jalan... In Shaa Allah jumpa jalan...Bila dah ada GPS apa susah, kita gunakan GPS jer lah... nak seribu daya kan? Tak nak atau malas seribu dalih...ekekeke... (ini "statement" untuk diri sendirilah)... Alhamdulillah, setakat ni orang2 di sekeliling saya memang trust my driving dan diaorang boleh tidur lagi dalam kereta biarkan saya sorang2 kalau driving dan Alhamdulillah setakat ini masih belum lagi ada rekod walau sedikit pun terlibat dalam kemalangan... moga2 berterusan beginilah hendaknya... *_^ ... Semoga sentiasa berada di bawah lindungan Allah SWT... 

Orang lelaki selalu pandang enteng, pandang remeh dengan lady driver betul tak? But, hey look, zaman sekarang lady driver bukanlah sepertimana yang uols labelkan sebagai ninja turtle (pegang stereng dengan badan melekap ke stereng nak tengok jalan), suka main brek (sikit2 brek sikit2 brek...muahahha...masa kecik2 pernah naik satu van makcik ni, dia bawak kereta asyik nak brek ajer, sakit badan sebab brek pun tak smooth, mengejut2 pening pun ada), sengal (sebab terkial2 driving...nak keluar simpang teragak2, nak masuk simpang teragak2, sebab takut kannn)...dan segala bagailah... No no no... tak dinafikan memang berlaku kepada sesetengah lady driver di luar sana, tapi majoriti sekarang dah setanding lelaki ok memandu... Ha ha ha...

Jadi lady driver ni memang mencabar kot pada mulanya??? Kalau dah biasa driving tu dah tak jadi hal dah...laju berdesup jer perginya...laju laju juga, tapi keselamatan perlu dijaga... Masa mula2 dapat lesen memandu tu dan nak mula memandu tu, memang ler rasa kekok ye tak? Tapi lama kelamaan alah bisa tegal biasa... Kalau tanya pada iolss, memang necessary dan necessity untuk women nowadays untuk jadi pemandu yang cekap supaya tak terlalu bergantung pada orang lain... Bila dah jadi pemandu yang cekap...panjanglah langkah ye tak, dan sekiranya nak ke mana2 atau berlaku apa2 senang nak bergerak, tak perlu nak duduk dan tunggu orang lain... Zaman sekarang competitive... 

Salah satu pengalaman memandu yang saya ingat adalah bila pertama kali naik parking ramp. Parking ramp berpusing2 tu. Biasanya dekat malls or office ler... hik hik hik...yang lebar spacing tak ada masalah... tapi the first ever parking ramp yang sangat narrow a.k.a. sempit dan kecik spacing nyer... yang buatkan uolss rasa macam ala...spacing parking ramp ni memang betul2 mencabar sebab dahlah pusingannya semua selekohnya tajam lepas tu sempit kecik pula tu, ngam2 macam buatkan kita rasa muat untuk kereta Kancil, Kelisa atau Viva jer untuk lepas...adalah parking ramp di Low Yat Plaza... 

Source Extracted from Google
Pernah seorang sahabat lelaki saya dulu cabar saya uolss...dia siap cakap... "Farah, kalau ko boleh lepas parking ramp kat Low Yat tu, gua memang salute lu babe... memang lu ada skill driving..."...Muahahaha...biasalah, battle of the sexes kan??? Darah pun tengah panas, darah muda orang kata... What I did, saya sahut cabaran tu... Girl power!!! Tak adalah nak menunjuk2 pun sebenarnya, tapi sebenarnya lebih kepada nak uji diri sendiri dan lagipun pada masa tu kebetulan memang ada sesuatu yang perlu saya cari di Low Yat Plaza... ekekekeke... 

Berjaya ok uolsss... tak rasa kekok, tak rasa takut walaupun diakui parking ramp tu sangat sempit... Tipsnya mudah saja, kosongkan fikiran, focus on the driving, anggap macam tak ada apa2, dalam masa yang sama berhati2 dengan spacing supaya kereta uols tak tersagat di dinding parking ramp tu, kalau tak confident, pelan2 naik dan bila confident level dah meningkat barulah tekan minyak lebih sikit, after all kat parking ramp dan dalam kawasan parking takkan uolss nak pecut macam F1 pula kot??? In Shaa Allah, mesti lepas punya...jangan biarkan orang lelaki gelakkan dan tertawakan kita... ekekekeke... buktikan pada diaorang kita pun driver yang cekap...bukan seperti yang diaorang selalu labelkan atau pandang... 

I believe siapa yang pernah naik parking ramp Low Yat Plaza tu tahu macam mana sempitnya parking ramp mereka kannn? Itulah perkara yang paling saya ingat sepanjang jadi lady driver ni, bila ingat tu, tersenyum sorang2 sebab dah sahut cabaran kaum Adam kan? Dalam hati berbunga2 dan berkata kepada diri sendiri "yessss..I did it!!!!".... 

Entri ni sebab fikiran terlintas perkara ni, dan bukannya dengan niat nak show off...muahahaha...kena explain sebab karang ada yang tersilap faham... message yang cuba disampaikan...lady driver... parking ramp adalah satu fear factor uolss ke dalam sepanjang uolss driving??? Dan siapa yang pernah drive kat parking ramp Low Yat Plaza tu??? Sila share experience uolss kalau ada... he he he... nak gak tau apa pandangan uolss tentang parking ramp tu...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Cabaran Di Parking Ramp!!! , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Saturday, February 8, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

34 comments:

  1. Hebat dah tu kalau boleh drive kat low yatt. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula2 goyang juga masa nak naik tu, tapi disebabkan battle of sexes... gagahkan juga.... hi hi hi

      Delete
  2. eventhough sya x drive, kadang2 trfikir jugak depa buat parking ats bangunan ni kenapa x fikir dulu keselesaan pemandu. krete kcl pn cm ni cmne kalo bawa van

    ReplyDelete
  3. lelaki yang kata perempuan drive macam tu macam ni sebenarnya diorang pon tak berapa btol. haha.
    perempuan dulu boleh la nak kata tak berapa mahir, zaman skang perempuan n laki sama taraf je. boleh jadi perempuan lebih dari lelaki. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. miza, mungkin mereka cakap macam tu sebab mereka lihat jenis yang macam tu...

      Delete
  4. practice make perfect :)
    kne slalu ler kak drive kt ctu.
    hehe.
    nnti trus bleh buat drift :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboiii shark takkan nak drift dengan Ash kot???

      Delete
  5. Eeee.. Saya tak pandai drive ... Lesen pun tak de ...

    ReplyDelete
  6. hebat.. kite nk parking kat umh pon terkial2 lg ni.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama2 nanti biasalah tu... tak adalah hebat pun...

      Delete
  7. hehe blum pernah naik parking ramp sbb takott, abg yg drive pun sy seriau tkut tersagat kereta haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba overcome perasaan takut tu, mesti boleh punya...

      Delete
  8. mama tak pernah parking gini... hihi takut

    ReplyDelete
  9. jarang drive dan tak pernah melalui parking ramp..huhu..kalau bab parking agak failed jugak..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa2kan fiza nanti lama2 mesti perfecto...

      Delete
  10. hebat tu akak...percaya pada diri pentingkan..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak hebat ikhwan.... ada orang yang lebih hebat dari akak.... ^_*... yup kita kena percaya pada diri kita sendiri...

      Delete
  11. Hebat.. low yatt tu mmg kecoh sikit.. nak masuk & kluar parking pun kecoh.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak adalah hebat bang, mungkin cuma dah biasa kot??? ^_^

      Delete
  12. Itu dia nak tahu hebat tak hebat org perempuan kan Farah.
    Jgn pandang sebelah matalah hihi...

    ReplyDelete
  13. jangan pandang sebelah mata,hanya kerana diriku wanita...:)

    ReplyDelete
  14. wah salute pd farah... kena buktikan yang kaum wanita ni boleh buat, KA dh biasa memandu dari selangor ni ke kelantan.. lg2 bila en hubby cpt sgt ngantuknyer bila jalan jauh dgn aircond yg terpsang ! kdg2 drive berjam2 farah

    ReplyDelete
  15. betul betul.. sy pernah drive pi pasir gudang masa berjauhan dengan suami.. hihi.. sanggup drive jauh semata mata nak jumpa suami..

    akak, lagi satu dekat maju junction. boleh tahan juga cabarannya.. agak sempit la. bg saya.

    kalau kenangan walaupin tinggi tapi masih ada space la juga..

    kalau low yat sy x biasa bwa keta. moto je slalu. hahaa.

    ReplyDelete
  16. Assalammualaikum..farah,

    mselim3 xder pengalaman ramp parking nie.. tp biasa parking yg mencabar adalah parking yg bertingkat dengan kecuraman yg kekadang seram.. kena berhati2.. kekadang kena pusing2 byk kali naik pening kepala..

    mselim3

    pls: mencabar parking yg sempit dan tajam..

    ReplyDelete
  17. bagus tips ni ! sngat2 berguna utk CN yg baru setahun setengah pegang lesen dan cuma memandu beberapa kali sahaja..huhu

    ReplyDelete
  18. Mmg x pnh lagi parking kt tmpat sebegitu... Sbb kete lowerd.. Kna de skill nk.masuk parking gtu..kang ada kete yg sngkut kt tgh2..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia