Home » , , , » Beza Di Antara Asam Pedas Melaka dan Johor...

Beza Di Antara Asam Pedas Melaka dan Johor...

Source Extracted from Google
Bercerita tentang makanan dulu hari ni... ^_^... Cerita tentang asam pedas. Masakan kegemaran papa saya. Biasalah Melakarians kann??? ^_^... Masakan yang popular di Melaka dan memang bila dapat makan masakan asam pedas Melaka ori... perghhh sangat awesome. 

Negeri Johor pun tak kurang kehebatannya bila bercerita tentang asam pedas ni. Dan setiap negeri memang ada cara yang tersendiri dalam masakan asam pedas masing2 dan resipi yang berlainan. Yang agak popular sepertimana ramai orang tahu adalah asam pedas Melaka dan asam pedas Johor. 

Saya dibesarkan dengan asam pedas Melaka dan sejujurnya saya tak pernah tahu sebenarnya apakah beza di antara masakan pedas Melaka dan Johor. Ingatkan sama saja selama ni, saya main bedal ajer. Ahaksss nampak sangat iolss langsung tak prihatin. Lat lat tetiba pula hari ni nak jadi prihatin kannn??? Muahahaha... 

Asam pedas Melaka, (yang biasa masak di rumah)... menggunakan bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, serbuk kunyit hidup, belacan, halba, cili kering kisar dan semestinya air asam jawa. 

Tapi asam pedas Johor pula, sepertimana yang saya Google2 dan baca, menggunakan halia, cili kering kisar, bawang putih, bawang merah, serai dititik, belacan/udang kering, kunyit serbuk atau kunyit hidup dan air asam jawa. 

Bezanya yang saya nampak di sini adalah penggunaan halia, serai yang dititik, udang kering... Hurmmm betul ke Johorians??? 

*Asyik masak dan makan asam pedas Melaka jer dari kecik sampai besar, now since saya dah 'prihatin' ada bezanya sebenarnya, nak mencuba juga memasak dan merasa asam pedas Johor ni... ngeh ngeh ngeh... ^_*... Boleh eksperimen esok ni ataupun Ahad... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Beza Di Antara Asam Pedas Melaka dan Johor..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, February 14, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

54 comments:

  1. alahaiii....pagi-pagi dah terliur masak asam nie...lunch karang kene cari la jawab nyer nie..hehehee...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum farah! yeahh betul! *johorian*

    ReplyDelete
  3. laksa penang dan laksa johor okay lagi masuk laksa sarawak dah berbeza :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. uikkk tiba2 masak laksa masuk pulak... he he he... kalau laksa akak suka laksa penang...

      Delete
  4. Tapi ada juga yg letak daun kesom....asam pedas melaka mmg piau.....hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. asam pedas melaka siap dihirup2 lagi kak...

      Delete
  5. lama iols x masak asam pedas liza hanim
    ala2 asam pedas melaka gak..
    tp hubby iols suka asam pedas rebus je tu
    campak cili ngan asam keping je tu hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. asam rebus masak dengan ikan kembong terbaikkk kak... favourite papa farah...

      Delete
  6. hihihi..farah org melaka ke? laaaa..saya pun melaka jugak, tapi lahir kat negeri sembilan..tapi since umur 6 tahun dah dok melaka. otomatik jadi org melakalah kiranya. hehehehe..setahu sue, mmg ada bezanya asam pedas johor n melaka. tapi sue lagi suka resepi asam pedas rahsia sue sendiri. nnt try la carik kat entry2 sue yg lama. hehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. papa farah orang melaka dan farah original kl... wah ada resipi asam pedas rahsia, ni yang nak godek2 nanti ni...

      Delete
  7. owh...camtu ye..hehe..xprenah lagi makan asam pedas johor dan melaka..hii

    ReplyDelete
    Replies
    1. habis tu biela memang tak makan asam pedas ek?

      Delete
  8. aiza tak pernah mencuba asam pedas negeri johor.. aiza ingatkan sama sahaja.. hehe..

    ReplyDelete
  9. arghhhh...stress...asam pedas adalah my fav ever tau...terus terbayang2 ddah ni...sabar jer la..kejam u olls..kejammmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. uhuksss ai kejam ker? maggi dengan ketam tu kejam jugak... muahahaha...

      Delete
  10. asam pedas melaka dan johor memang sedap..bila balik melaka memang tak sah kalau tak kena asam pedas orang sana.
    Tapi kalau di johor memang berlainan farah,cuma tak pasti letak udang kering tu..sbb tak pernah masak letak udang kering pun.
    Paling suka masakan asam pedas mak akak..memang terbaik kepekatannya..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. mum's cooking is always the best kan kak eda?

      Delete
  11. usi..
    ingt gambar hasil tgn akak td..
    hehe..
    shark mn2 pun baham.
    janji dia sodap..
    tp still xleh celen airtangan mak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. air tangan mak kita adalah yang terbaik bagi kita semua kannn???

      Delete
  12. salam. muahahaha..tengok gambar saja da buat sy terliur..
    oo..rupanya ada beza jugak ya..hihi

    ReplyDelete
  13. miza main bedal je
    tak taw pun apa beza nya..hahaa
    tapi asam pedas memang the best :)

    ReplyDelete
  14. Kalau di Melaka, yang akak perasan la..sama ada mak mertua masak, di kenduri kendara mahupun di kedai2 asam pedas yang glemer, kuah asam pedasnya agak cair. Versi boleh hirup2 untuk tekak yang kurang berselera. Memang boleh tambah nasi. Tapi kalau di Johor, di kedai2 Muar, Batu Pahat mahupun Kulai, atau JB sekali pun, kuahnya agak pekat dan padat. Akak suka yang macam ni juga sebab bila makan dengan ikan, tak sedar tiba2 dah habis.

    ReplyDelete
  15. sedapnye asam pedasssss !
    johor punye sangat likat kuat dia.

    ReplyDelete
  16. asam pedas dan kenit tiada berpisah. Rindu air tangan mak! huwaaaaa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah kenit peminat asam pedas tegar rupanya...

      Delete
  17. terliur hehe. yaya kalau pergi johor mesti makan lah asam pedas johor. tak pernah cuba lagi asam pedas melaka. :D

    ReplyDelete
  18. kalau asam pedas melaka cair sdikit dari asam pedas johor.
    mak bella letak skit belacan. fmly joho pangil gulai ikan pari.. sdp nyee !!

    ReplyDelete
  19. akk belasah je mana2 asam pedas...hheee... bughok betul perangai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh tak adalah kak, baguslah tu... senang tak memilih makan...

      Delete
  20. kalo SB lah kan..asalkan masam dan pedas rasa kuahnya..asam pedas lah tu..hihiii..hentam je lah labuuu..

    ReplyDelete
  21. sedapnya asam pedas..tringin nak makan la :)

    ReplyDelete
  22. tak kishalah versi mana, asalkan pedasss..hehe

    ReplyDelete
  23. pada fiza semua asam pedas adalah sama yang membezakan adalah sedap dengan tak sedap je.hihi..fiza ornag johor pun tak pernah tahu ade perbezaan dengan asam pedas melaka..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu fiza, kalau sedap berselera kita makan kan??? tak kisahlah versi mana pun...

      Delete
  24. Setahu ayut asam pedas johor mmg ltak serai..melaka xde ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. melaka punya version tak ada serai ayut...

      Delete
  25. betul tu... kak mia orang johor... kalau tak sempat nak cari bahan2 tu... guna yang ekspress je... hihihihi perencah segera. semua dah ada siap2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah ada yang instant why not kan kak mia? lagi2 ibu bekerjaya macam kita ni... he he he

      Delete
  26. Eraz lah orang yang paling tak suka pedas... Never!

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia