Home » , , , , , » Bayi: Demam Setelah Imunisasi

Bayi: Demam Setelah Imunisasi


Sedih tak muka 'CuperBoy' a.k.a. Ash... ahaksss... petang hari bukan main ceria lagi Mummy bawa pergi outing... malam lepas kena 'jap'... terkulai layu kejap demam sikit... sekejap jer pun... Rasanya mostly parents akan melalui detik dan fasa ini... 

Baby biasanya akan demam atau tidak selepas imunisasi, bergantung pada daya tahan tubuhnya. Ada baby yang demam dan ada baby yang tak demam. Depends. Macam kes Ash ni, setakat ni dia memang akan demam sekejap lepas 'jap'... Masa jap usia sebulan last month demam 2 hari. This time round, 'jap' for 2 months, buat setakat ni sekejap jer lepas 'jap'.

Apa yang saya buat??? Untuk turunkan panas badan atau demam tu??? Tak buat apa pun... cuma sampai2 jer rumah... perkara pertama, tuam tempat kena 'jap' dengan ais... Kedua, terus bagi Ash consume ubat demam yang doktor dah bekalkan tadi. After an hour, dah kebah dah. 

Adalah dinasihatkan supaya lepas 'jap'/suntikan:

1. Berikan ubat demam yang doktor bekalkan. Kalau doktor tak bagi minta supaya senang dah bersiap sedia. Ikut dosage yang doktor consult. 

2. Tuam dengan ais atau air dari peti ais di bahagian yang disuntik selama 10-20 minit untuk kurangkan rasa sakit dan bengkak. 

3. Bagi baby banyak liquid (susu) sebab liquid assist to heal fever as well. Especially susu ibu. 

4. Pasang kipas atau aircond supaya suhu cosy untuk baby. 

Peeps... parents yang experienced tentu dah tahu, yang bakal2 tu... kalau anak tak sihat jangan sesekali bawa pergi cucuk yer.. Doktor memang tak akan cucuk kalau baby tak sihat. Sebab kalau cucuk masa tak sihat tak bagus dan akan menimbulkan imunisation reaction yang tak bagus. 

*Masa bawa Ash pergi cucuk tadi, ada baby yang baru lahir dan baru berusia 20  hari... Demam (sebab nampak mak dia tampal kool fever kat dahi) ... Lepas tu, mak dia story kat saya, anak dia demam dah 5 hari... dan bawa pergi medical centre sebab macam kena tarik, pegang kaki baby tu tadi, kejang... Sian baby tu, baby girl... Bergenang air mata iolsss... sifat keibuan kann? Semoga baby tu cepat sembuh saya doakan... In Shaa Allah... Amin... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Bayi: Demam Setelah Imunisasi, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Sunday, February 9, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

37 comments:

  1. Zara setakat ni tak demam.. alhamdulillah..

    ReplyDelete
  2. Dulu ada satu doktor tu pernah cakap...baby yang sihat tidak akan demam selain demam selepas suntikan dalam umur 3- 4 bulan sebab antibodi baby masa ni masih kuat. Anak aku yang tiga3 tu mula demam selepas umur mereka mencapai 4-5 bulan ke atas.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Mia dan doktor pun ada mention juga kat Farah, kadang2 bergantung pada daya tahan tubuh baby tu juga... ada yang tahan dan ada yang tak tahan...

      Delete
  3. alahai kak...lamanya nana tak singgah sini...nak singgah tapi tak singgah2...besar da baby akak,huu...btw belum lambat lagi kan nana nak ucap tahniah akak dapat baby boy!!! anak buah nana 13hb ni masuk sebulan...heee....sonok peluk cium baby..namanya Arish,dekat2 nama baby Ash da:)

    ReplyDelete
  4. selalu doa bby tak demam pas inject.... sian tengok kalau bby demam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak tak menyampai hati bila tengok baby demam....

      Delete
  5. adoi monyok habis dah Ash hehe. Takpe Ash dear, nak membesar memang kena cucuk hehehe. Lepas ni Ash kena cucuk mesti tak nangis dah ok (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aunty Ash cakit lah kena cucuk... he he he mestilah nangis...

      Delete
  6. alohh muka kesian sangat ash ni..
    moga cepat baik yer sayang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ash dah baik dah aunty zee... terima kasih doakan ash yer...

      Delete
  7. nasib demam sekejap..terkezut gamaknya kena cucuk..

    ReplyDelete
  8. lahaii siyan ash...biase le tu baby demam lepas jap
    dan memang kejap je pon..no worries kann
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah kak, no worries tapi masih kena pantau juga...

      Delete
  9. Dania dulu pun sama..lepas jap ada demam sikit..sehari tu je la..pas tu ok dah...xde la berhari2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang lepas macam tu lah kak... masa jap sebulan sehari demam...

      Delete
  10. ala syiannya.. memang kebanyakan baby kalau lepas cucuk mesti demam kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. majoriti yang farah dengar dan pernah jumpa macam tu lah...

      Delete
  11. kesianya Ash...demam yea....tuamkan kat tempat cucuk tu Farah..supaya Ash tak demam.....

    ReplyDelete
  12. Ash bambam demam ye..get well soon Ash..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah baik dah aunty fiza... thank you aunty doakan ash... love you aunty...

      Delete
  13. Ash demam kena cucuk... biasa camtu... harap dah sembuh demam harini ye... anak2 kecik ni mmg kena monitor selalu kalau dah demam, takut jadi tarik cam baby yang Farah jumpa tu... kesian dia...

    ReplyDelete
  14. Demam.ni bgus.. Tnda bdn bertindak bls dgn vaksin yg diberikan...

    ReplyDelete
  15. Kalau dh 2, 3 ari lepas cucuk then bru demam boley bg ubat demam x..doc xbg ubat..sy pon xtau psal ni..bru first time..ubat demam ad kt frmsi tak

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia