Home » , , , , , , , , » Apa Itu Beralih Bulan atau Growth Spurt???

Apa Itu Beralih Bulan atau Growth Spurt???

Source Extracted from Google
26 Februari 2013, Ash bakal memasuki usia 3 bulan... ^_^.. Alhamdulillah dah 3 bulan dah usia anak mummy dan dah 3 bulan Ash menceriakan hubungan Abah dan mummy... Satu2nya cahaya mata kami berdua bersama... Terasa cepat masa berlalu... dan indeed motherhood is full of colours and fun peeps!!!

Bila bercerita tentang beralih bulan ni, orang tua2 selalu kata, budak2 kecik kalau nak beralih bulan mula buat ragam, merengek, tak nak tidur, menangis, tak sihat, kerap buang air besar, najis tukar warna atau cair, itu tak kena ini tak kena... kira memang pada waktu baby nak beralih bulan ni kena banyak sabarlah kiranya dan bersiap sedia jugalah kalau2 terpaksa bersengkang mata sewaktu malam... 

Growth Spurt ("GS") atau beralih bulan sebenarnya terjadi kepada baby yang berusia di bawah 1 tahun. Biasa berlaku semasa usia baby 7-10 hari, 2-3 minggu, 4-6 minggu, 3 bulan, 4 bulan, 6 bulan dan 9 bulan (berbeza mengikut baby uols - more or less).

GS akan berterusan sehingga baby uols menjadi toddler dan seterusnya teenagers. Ianya berlangsung selam 2-3 hari dan kadang2 tu sampai seminggu uolss...Pengsannnn... tapi itulah cabaran parenthood and motherhood ni kann??? Kalau tak tak thrill lah...he he he... 

Apa yang berlaku ialah baby lebih kerap menyusu dan lebih fussy daripada biasa. Dan biasanya bila 'orang lama' nampak, mereka akan kata baby tak kenyang2 minum susu ibu dan perlu di top up dengan susu formula. 

Tapi sebenarnya apa yang berlaku ialah, baby uols memerlukan lebih susu untuk tumbesaran fizikal dan skills (seperti merangkak, berpusing setempat - ni Ash memang dah pandai dah...wakakakak, berbual dan tersenyum - pandai ajuk mummy uolss). 

Sila educate pasangan uols (kalau yang belum ada pengalamanlah...hik hik hik, dah ada pengalaman pun kadang2 belum tentu tau pun menda2 ni uolss...ataupun dah lupa, jadi eloklah sentiasa refresh).... so that diaorang pun faham bila baby uols fussy melampau, uols dan pasangan akan lebih tenang dan faham... "oh tak apa, anakku sedang mengalami Growth Spurt-nya...he he he"...  

*Ash ni dulu semalam dan semalam fussy disebabkan Growth Spurt... tapi adatlah tu kann??? Moments bergelar mummy.... *_^

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Apa Itu Beralih Bulan atau Growth Spurt??? , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, February 25, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

20 comments:

  1. ehehe seronoknya jadi ibu kan sis..teringin juga ehehe insyallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. motherhood and parenthood is fun dear, In Shaa Allah one day you will experience this too...

      Delete
  2. seronok farah tengok perkembangan anak2 kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok kak, setiap saat tu sangat berharga...

      Delete
  3. Farah, anak linda yg lelaki sangat ketara meragamnya...tapi yg perempuan tak meragam langsung...opposite sgt kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lelaki dan perempuan memang berbeza linda... Farah akui tu...

      Delete
  4. adat la tu untuk semua baby..setiap bulan ada jer yang dia pandai..da ada je dia nak explore...ad sesetengah baby tu umur baru 4 bulan tp dah pandai kenal orang...kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ash ni baru nak masuk 3 bulan pun dah pandai kenal orang dah kak long...ekekekeke...kalau kita buat buat marah dia, pandai pulak tu nak ambil hati...ekekekeke....

      Delete
  5. Farah banyak belajar dari membesarkan Asy - bagus kan..
    Kelak dpt yg ke dua dah makin mudah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah kak, mudah2an.... thank you kak....

      Delete
  6. bila baby berubah watak bermakna dia beralih bulan...dari terlentang ke menangkup, menyusur, merangkak dan berjalan....

    ReplyDelete
  7. kejap je ash dah 3 bulan...selalu bby lelaki memang banyak menyusu kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kejap fiza dan memang betul baby lelaki kuat menyusu...

      Delete
  8. seronok tgk perkembangan anak hari ke hari

    ReplyDelete
  9. Mcm2 ragam.bdk beralih bulan... Dah terbiasa dgn kkak.. Insha Allah.. Dgn adik xde mslh sgt..

    ReplyDelete
  10. terbaik ^^ walaupun fae belum kahwin and even belum ada anak, this kind of info is useful actually..

    ReplyDelete
  11. setiap ibu bapa pasti melalui pengalaman mereka sndri.lain baby, lain caranya..
    anak saya 4 bulan nak masuk 5 bulan tu baru la tau nak tidur dengan teratur.kalau tak, mak ayah dia g keje dengan mata kuyu hari2..

    ReplyDelete
  12. anak saya kalau beralih bulan, biasanya demam. Tapi, alhamdulilah, jrg sgt.Yg no 2 hari tu pun demam ingatkan kenapa, rupa-rupanya nk tumbuh gigi atas bwh..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia