Home » , , , , , » Mengatasi Anak Yang Takut Gelap???

Mengatasi Anak Yang Takut Gelap???


Takut gelap??? Salah satu perkara yang mungkin sering berlaku kepada anak2 adalah takut gelap... Dan seperti biasa entri kalau pasal anak2 ni mesti ada kaitan dengan Ash juga... ^_^


Ini budak takut gelap uols... he he he... saya terperasan beberapa minggu yang lepas dan semestinyalah pada waktu malam... Walhal tidur yang tak berlampu itu adalah baik untuk kesihatan. Hu hu hu... penakut gelap rupanya anak mummy ni... Nak tak nak terpaksalah juga buka lampu tidur tu... Meligat dia menangis bila lampu utama dipadamkan walaupun mata dah lelap... Bila dah buka  lampu tidur barulah dia soothe. 

Tapi Ash lelaki... mana boleh takut gelap... alahaiii.... Terbaca juga macam mana cara2nya nak mengatasi anak yang takut gelap... Kalau boleh tak nak lah berlarutan sampai Ash besar kan??? Malu ooo anak lelaki takut gelap.. He he he... Tapi normallah kan budak2 takut gelap... cuma kalau boleh nak kasi berani sikit dan tak nak bagi Ash lembik sangat... Namapun anak jantan... Kenalah gagah berani... Muahahaha.... 

Antara tips yang saya terbaca... 

1. Kenali penyebab ketakutan gelap anak2... Hurm nak cakap macam mana ek? Ash ni kecik sangat lagi... dah takut tu, tentu2 takut lah... muahahaha... might be Ash rasa tak comfy lah kot??? Gelap jer tak nampak apa2... Kalau nak identifikasi apa penyebab kena tunggu dia besar sikit dan dah pandai cakap.... Boleh gitu??? Al maklumlah first time mother... belum ada ilmu yang mampat lagi dan slowly2 tengah build the knowledge... Hidup ni jangan berhenti dari belajar perkara2 yang baik dan yang mendatangkan manfaat ye tak? 

2. Berikan keyakinan yang gelap tu tak ada apa2... Wah ini mummy kena kerja keras ni... kena bagi keyakinan kat Ash ni... nampak gayanya kenalah pakai physchological way of approach dan bukannya jadi psiko yer uols??? Kids physchology education... 

3. Membangunkan kepercayaan diri anak2...Cerita yang baik2 jer kat anak supaya tak takut gelap... Keep on saying yang gelap tu tak ada apa2 sebenarnya... Cuma tak ada cahaya jer... Dah malam tentulah gelap.... wah secara tak langsung boleh ajar anak2 tentang sains macam mana bumi berputar dan waktu beredar siamg dan malam ni... good good... 

4. Ajar anak mengawal situasi... dari apa yang dibaca, bagi anak2 tidur di tempat yang mereka selesa dan kemudian pasang lampu tidur yang samar2... yesss... kiranya betullah strategi ni... he he he... oklah tu kan? 

5. Lakukan aktiviti2 semasa suasana gelap... seperti yang saya baca contohnya... kalau dah pasang lampu tidur yg samar2 tu, kat dinding buat bayangan dengan tangan sambil bercerita dengan anak2... cam let say burung ke? musang ke? arnab ke? ha ha ha teringat pula masa kecik2 dulu suka buat ni semua... 

Ahaksss macam mana Ash tak takut gelap? Mummynya pun tidur pakai lampu  tidur uols... Mestilah ada yang mengikut... Like mummy, like son lah katakan.... He he he... Apa2 pun semoga ketakutan gelap Ash ni hanyalah sementara pada waktu baby ni... hopefully bila dah besar sikit nanti semua takut gelap tu bagai disappear yer sayang mummy??? Ekekekeke... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Mengatasi Anak Yang Takut Gelap???, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, January 8, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

26 comments:

  1. suka cara ke 5...dulu masa kecik-kecik selalu buat...

    ReplyDelete
  2. comel nau budak ni bila nak jumpe ek

    ReplyDelete
  3. kene train ngan anak gelapkan bilik berperingkat...

    malm ni gelap sikit, esok tambah gelap lagi sikit... sy wat camtu

    ReplyDelete
  4. ada juga baby bila dah besar tak kisah gelap dah ...

    ReplyDelete
  5. hihi..cik akak memang takut gelap gak nie...tido pun lampu pasang..huhu...
    Amboi hero farah pun takut gelap ye...
    Kali pertama cik akak tengok hero farah nie..hihi...alolo comelnya

    ReplyDelete
  6. @CikLily Putih

    Kak Lily comel ek? He he he...Alhamdulillah thank you... Ah ah kapan kita mau ketemu lagi??? Lama sangat dah bercuti ni kak dari jumpa2 and event2 ni...Akak roger Farah kat WeChat lah...nanti Farah roger akak...sebab Farah dah tukar nombor baru... he he he...

    ReplyDelete
  7. @msredcheesecake

    wah sangat bagus tips tu kak...ok saya akan cuba... thanks for the tips... appreciate it much...

    ReplyDelete
  8. @QV

    ha ah QV memang ada yang macam tu... moga2 Ash ni takut gelap bersifat sementara jerlah...he he he...

    ReplyDelete
  9. Wah..teringat zaman abak kecik2 dulu..selalu main jadi hantu dalm glap..haha

    Jemputlah join segmen abak :
    http://lorong-cinta.blogspot.com/2014/01/pelancaran-segmen-ramaikan.html

    ReplyDelete
  10. Kena pegang dia kot rasanya kalo gelap. Budak nikan takut kalau ditinggalkan..tips yang bagus :)

    ReplyDelete
  11. amboi ash..mama long diva pun tido dalam gelap tau..Dania x leh tido dalam terang..mesti tido dalam gelap...dah ajar dari kecik dah...

    ReplyDelete
  12. sy smpai skrg pon still rasa takut gelap..tp bkn la selalu..maybe perasaan ikut hati kot..kdg2 je rasa seram semacam..hehe
    mcm ash kecik lg maybe farah boleh teman and be beside ash dalam gelap..br dia rasa secure :)

    ReplyDelete
  13. Latih secara berperingkat..insyaAllah will be fine..ash masih cumil lagi..yang penting pupuk keyakinan..

    ReplyDelete
  14. Muz takleh tidor dlm cerah. Kalau boleh secoet cahaya pon tak mo ada, biar gelita baru best!

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum farah. wah boleh detect ekk dak kecik takut gelap. rasanya pakaikan lampu tidur yang malap sikit. lama2 kang dia taktakut kot :)

    ReplyDelete
  16. kalau bby bukan takut gelap, tapi sbnrnya diorg rasa lemas bila dalam keadaan gelap... sy sndiri klu kena asma tak boleh bergelap, sebab nanti tak boleh bernafas... bayi lah, paru-paru nak berfungsi di luar rahim.. sbb tu diorg x boleh gelap lngsung... kena ada cahaya malap sikit2..

    ReplyDelete
  17. salam...
    alahai..bby lg da tau takut gelap ke..huhu..
    nak kene guna lampu yg samar2 tu ok kot..xdela gelap bebenor..

    *yaya da besau pon takut gelap lg..haha;p*

    ReplyDelete
  18. nory sampai sekarang takut gelap. acaner tu...hehehe

    ReplyDelete
  19. salam blogging farah owh dah ada bby erkkk cute nyaa .. bby boy yerr .. sorry lama tak jenguk blog mama farah :)

    ReplyDelete
  20. comelnya baby...

    teringat masa kecik2 dulu Farah..kalau gelap memang takut giler..sampai menangis huhu

    ReplyDelete
  21. geram tengok ash tu.... entah bila auntie mia nak jenguk dia ni...

    sofea pun takut gelap juga...

    ReplyDelete
  22. Budak budak kebanyakkannya mesti takut gelap...Mak ai?...takkanlah sikecik omey tu pun dah tau...bijak bijak....
    Untung budak sekarang sbb mak dia mmg up to date!

    ReplyDelete
  23. anak buah saya takut gelap kak tapi makcik dia ni nakal. agak dia dah lena terus saya tutup lampu..hihi

    ReplyDelete
  24. Waaa.. Entri yang sangat menarik untuk di baca..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia