Home » , , , , , » Me-Lempeng Kita Petang Ini!!!

Me-Lempeng Kita Petang Ini!!!


Omputih kata pancake... orang Melayu kita pula panggil lempeng... Akak2 atau mungkin ada adik kat luar sana tu mungkin dah expert dah me-lempeng ni... Saya??? Muahahaha... Makan selalu buatnya tak pernah... Selalunya mama-lah yang rajin buatkan... Except for Durian Crepe... Ha yang itu buat sendiri ok??? ^_*... 

Ni semua gara2 hari tulah, melayan lempeng dengan kari kepala ikan merah...tiba2 terasa sedap pula... tu yang tiba2 petang tadi kepingin tu... Jadinya alang2 menghabiskan sisa baki confinement leave ni, kita enhance skill memasak tu lagi sikit... Hidup tu kan harus jangan berhenti belajar... Sok sok kalau Ash nak makan lempeng, ha mummy dah expert dah... Muahaha... Budak2 sekarang nak layan lempeng lagi ke? Tak kot??? Tapi kalau ajar tu mungkin la... 

Hasil pertama lempeng??? Not bad jugalah kata mama... tapi saya rasa sendiri, rasa dah ok dah... sedap??? tak tau uols kena rasa baru boleh tau sedap ke tak??? Ekekeke... Sendiri masak takkan sendiri nak puji melangit oiii... bagi orang yang rasa dan puji dengan ikhlas tanpa paksaan baru thrill... Dan baru boleh uji tahap kepakaran memasak... Ala setakat lempeng pakar apalah sangat ye tak??? Wakakaka... Lainlah kalau memang hebat memasak untuk tetamu yang ramai... All in one hand... Ha itu baru mencabar uolss... Ekekeke... 

Resipi lempeng??? Perlu ke??? Rasanya tak perlu pun... Boleh je Google kat mana2... Blog En. Mat Gebu pun pasti ada... ^_*... 

Ilham nak me-lempeng dan rasa nak makan lempeng ni semua gara2 disebabkan ada leftovers kari daging tanpa santan semalam... Makanan lebih takkan nak buang kan??? Membazir tu kan amalan syaitan... Jadi selagi boleh dimakan, kita makanlah... lagipun bukan murah bahan masakan basah sekarang ni... Kalau dah basi atau dah berbuih tu haruslah kita buang ye tak??? Karang tak pasal2 sakit pula yang mendapat... 

*Lempeng dah selamat masuk ke dalam perut untuk minum petang tadi... ^_^... Next boleh buat lagi kalau kepingin... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Me-Lempeng Kita Petang Ini!!!, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, January 20, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

20 comments:

  1. Hehe..sedapnya..makanan sihat tu..PC rajin juga buat lempeng..makan dengan sambal ikan bilis..

    ReplyDelete
  2. Hye, saya suka bace blog awk, baru2 ni saya baru buat blog hope awk boleh follow dan singgah la blog saya :) http://awksweetgitu.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. takde lebih-lebih ke kak..? hahaha :D

    ReplyDelete
  4. dah lama tak buat lempeng.....aduhai

    ReplyDelete
  5. sedap yer...dh lama tak singgah sini....:)

    ReplyDelete
  6. Wah mmg terbaik la akak.. mesti sedap nie.. =D

    ReplyDelete
  7. @PeRdU cINta

    makan dengan sambal ikan bilis pun sedap juga PC, Farah pernah cuba, sedap juga... ^_^

    ReplyDelete
  8. @Muhammad Taufiq

    Terima kasih kerana sudi singgah di Bubblynotes.Com yang tak seberapa ni, saya dah balas kunjungan dan follow anda juga... ^_*

    ReplyDelete
  9. @Sally Samsaiman

    kalau Sally nak akak boleh jer buatkan...he he he...

    ReplyDelete
  10. @Sukma Haron

    mesti akak expert melempeng ni.. he he he..

    ReplyDelete
  11. @Che Siti Maryam

    hi che yam, sihat??? thanks for dropping by...

    ReplyDelete
  12. @♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH)

    Farah nak tau sedap tak, hang kena rasa dulu la...muahahaha...

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum awak. wahhh sedapnya lempeng! heeeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  14. k.el mmg suka lempeng..xkira lah lempeng ape..jgn lempang sudahh tp anak pulak x suka..adoiii ekeke

    ReplyDelete
  15. lempeng.. memang sedap! dulu-dulu mak buat , makan dengan sambal bilis atau ngan gula je.. simple je kan, tapi amat mengenyangkan... eh, lepas ni Ros pun tak nak panggil lempeng lah.. nak panggil pancake.. baru 'world'.. hihihihi

    ReplyDelete
  16. saya suka sangat2 makan lempeng. boleh kata selalu jugak buat. asal ada kari, adalah lempeng yg menyusul.gitu. :D

    ReplyDelete
  17. Tetibe teringat roti jala..huhuhu :p

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia