Home » , , , , , , , , » Kepandaian Menyembur Ubat!!!

Kepandaian Menyembur Ubat!!!

Source Extracted from Google
Seperti yang pembaca Bubblynotes.Com tahu... tak tahu pun ni nak beritahu ni... ^_^... Ash kurang sihat sedikit selepas upacara fogging di my area last week... Demam, selesema dan juga batuk... Kesian anak mummy... Tapi dah bawa pergi sought medical advice dan telahpun dibekalkan dengan ubat2an seperti ubat cair kahak, selsema/batuk, demam dan juga antibiotik. 

Dari penampakkan gaya, Ash pandai memilih ubat. Ubat yang manis dia sedap jer telan tapi ubat yang pahit iaitu ubat cair kahak... hamik ko.... ada skill serta kepandaian menyembur ubat. Kita bagi pakai picagari khas tu, dia semburkan balik buat bubble ubat cair kahak tu. Berperang jugalah nak bagi Ash makan ubat. Ibu baru kan??? Belum ada pengalaman dan baru nak belajar2 selok belok menjadi ibu but it's a fun learning process juga... something new and different in your life isn't it??? Dan setiap orang yang bakal bergelar ibu pasti akan melalui setiap detik dan moment indah, pahit, manis, suka, duka bergelar ibu dan kita akan belajar something new about our baby each and beginning of every new day... Interactive kind of learning... 

Salah satunya part bagi makan ubat ni lah... ^_^... Mencabar juga challenge nak bagi Ash makan ubat... Alhamdulillah, demam dah kebah 3 hari yang lepas selepas diberikan ubat tapi yang masih tinggal adalah batuk dan selsema. Itupun dah semakin berkurangan kalau tak kurang memang nak pergi klinik sekali lagi nak bagi neb dekat Ash untuk legakan batuk serta selsema tu. Bukan apa kesian tengok Ash kalau2 susah nak bernafas dan sakit dada disebabkan batuk dan selsema tu. Jerih nafas dia masa mula2 kena batuk dan selsema tu. Nasib dengan izin Allah keadaan kesihatan Ash beransur semakin baik. If not memang tak teragak2 nak hantar pergi neb untuk legakan batuk dan selsema tu. Neb untuk buka rongga dada serta memberi kelegaan kepada baby yang batuk dan selsema. 

Disebabkan masih batuk dan selsema Ash is still on medication. So still kena beri Ash ubat batuk/selsema, cair kahak dan juga antibiotik. Seperti yang saya cerita tadi, payah nak bagi ubat cair kahak pada dia tu. Makanya, kita gunakan kaedah lain untuk senang bagi Ash ubat dan supaya tak berperang sangat serta nak elakkan dia menangis. Blink blink... 

Source Extracted from Google
Sukat ubat seperti yang diarahkan oleh doktor... lepas tu kita masukkan ke dalam botol susu dan kita bagi Ash minum sampai licin. Alhamdulillah, menjadi uolsss... suka akak... hik hik hik... 

Now dah tahu the tips and tricks... kita tak perlu susah payah nak berperang atau kena sembur lagi dengan Ash bila saat dan waktunya untuk makan ubat... La la la la... Next bila2 tempuh waktu Ash tak sihat dan perlu makan ubat. Kita buat style macam ni jer dah. Tak payah nak pening2 kepala memikir sangat nak bagi macam mana supaya dia telan ubat tu. 

Haipppp... gelakkan akak ek uolsss??? Ala pada yang dah expert jadi ibu tu atau jadi daddy tu memanglah dah biasa... kan dah cakap ibu baru and still in learning process... haruslah baru tahu benda ni semua kann??? Sebab baru melalui... Dan pada bakal2 parents tu, kalau akan datang uolss mengalami situasi yang sama bolehlah cuba cara ni juga yer??? ^_* wink wink... Selamat mencuba... 

*Bila letak ubat dalam botol susu ni, hidup lebih mudah dan Ash pun tak adalah risiko tersedak ubat ye tak??? Kwang kwang kwang... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Kepandaian Menyembur Ubat!!!, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, January 27, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

19 comments:

  1. penah try bagi ubat dlm botol susu tu, anak akk tau ...ddia tetap tanak... cane dia tau tah...
    semuga aish cepat sihat

    ReplyDelete
  2. Bukan senang nak kasi ubat kat baby. Tertumpah2 dibuatnya. Hehe

    ReplyDelete
  3. anak mama yang sufi ni pun susah nak bagi ubat... menagis, menyembur, muntah.. semua pakej tu

    ReplyDelete
  4. @msredcheesecake

    dia tau melalui rasa tu kak...he he he, budak2 sekarang kan bijak2...

    ReplyDelete
  5. @Invisible Me

    sebab tu dimasukkan ke dalam botol, he he he...

    ReplyDelete
  6. @Norhasniza Khalid

    ma kita try bagi dalam botol pulak... he he he...

    ReplyDelete
  7. dpt tips baaru dari sis farah..hehe t blh d praktikkan bila dah ada anak :D

    ReplyDelete
  8. akak buli ash!!! hahahaha... *tetiba

    ReplyDelete
  9. taktic tu sekejap jer adik..esok2 dia dah pandai bezakan rasa susu dicampur ubat...haaa...kena fikir trick lain eh....budak2 ni bijak...

    ReplyDelete
  10. Anak2 k nrl setakat ni senang kalau nak bg ubat, cuma si bujang sorang tu je pilih ubat thru kaler... aritu ade dapat ubat batuk kaler hitam cair, tak mau sampai sudah... :D

    ReplyDelete
  11. Owh.. Satu pembelajaran baru hari ni.. Nanti kalau ada rezeki timang baby sendiri boleh guna pakai kaedah ni.. Hehe.. Thanks Farah for sharing.. =)

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum farah...kalau Awisy dua2 pun boleh bagi tapi letak dlm botol lg senang nak bagi...

    ReplyDelete
  13. Ank sdara yut tu ad yg slalu dmam jgk..ayah ye klu dia dmam mmg bt mxm akak..ltak ubt dlm susu..setel..hihi

    ReplyDelete
  14. Macam tahu2 je kita gelak baca entri ni. Comel la Ash ni..buat bubble kat mummy. mentang2lah blog mummy dia pun bubblenote juga..hahaha

    ReplyDelete
  15. tapi ada budak dah tahu taktik tu....hahaha

    ReplyDelete
  16. mmg cabaran besar nak bg anak makan ubat..silap teknik..habis kita sekali kena sembur..hihi

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia