Home » , , , , , » Bajet Orang Beranak Kecik!!!

Bajet Orang Beranak Kecik!!!


Ha tu dia... dengan "diapers2" punya gambar pergi tempek kat sini, dengan tajuk2 entri yang tak SEO langsung...ahaksss... punyalah nak bercerita kan??? SEO tak SEO, tak kisahlah "uols" janji akak "happy" ok??? He he he... 

Apa kes??? Apa cer??? Tiba2 pula ada angin nak bercerita pasal bajet2 ni dengan pasal beranak2 ni... Tak ada apa pun, sekadar berkongsi pengalaman sebagai ibu baru yang tak seberapa... Apa orang kata, orang baru belajar2 nak jadi ibu... ekekekeke...mestilah banyak cerita dan perkara yang nak diceritanya... Untuk yang dah melalui dah semestinya dah tak heran dah sebab "you've bought the shirt, you've wore it and you've burned it"... tapi untuk saya ni, baru jer merasa katakan...dan untuk adik2/ kawan2 yang bakal pada satu hari nanti dalam waktu terdekat atau jauh... mungkin boleh ambil sebagai satu pengalaman...muahahaha.... pengalamanlah sangat cerita akak ni kan "uols"??? Blueekkk... sila muntah "rainbow"...wakakaka... 

Kalau dulu. sebelum ada Ash, sakan ok? sakan? ber-"shopping" untuk diri sendiri... tapi sekarang bila dah ada Ash... kenalah bawak2 sedar diri untuk kurangkan sikit hobi tu...walaupun masih ok jer lagi kalau nak buat cam tu... tapi rasanya "better" kurangkan dan fokus pada Ash dan juga simpan untuk masa depan Ash... Dulu2 buat bajet untuk diri sendiri jer, nak "survive" sendiri jer, sekarang ni dah ada Ash, kenalah buat bajet untuk Ash pula... he he he... Kiranya orang kata... "excess baggage" lah giteww... Jadinya bila dah ada "excess baggage" adalah "excess budget" ye tak... Tapi tak apa, bak kata orang juga, rezeki anak tu ada... In Shaa Allah....

Dulu tak perlu fikirkan bajet untuk "diapers", untuk susu ...ok, Ash campur susu badan dan juga susu formula... tak berapa nak "exclusive breastfeeding" sangat ek uols... Memanglah yang terbaik hanya susu ibu atau susu badan, tapi atas sebab musabab yang "I don't owe anyone an answer" ...muahahaha... Ash campur susu badan dan juga susu formula... sekarang bila dah ada Ash, nak tak nak kena fikirkan bajet tu... 

Meh sini akak kongsi sikit, secara kasar berapa bajet untuk Ash sebulan... "Nanny" (ahakss...poyolah sangat "nanny"... kira ala2 "nursery" lah jugak... walhal Nek Ma ajer yang jaga) - RM 200, "Diapers" - RM 120 ++, Susu Formula - RM150.00, "Imunisation Jap"  - RM100.00 ++, "Shopping for Ash", baju dan segala waktu bagailah... - RM 100.00 ++... Pejam celik pejam celik..."total cost" sebulan lebih kurang RM670.00 ke RM700.00... Kalau "shopping" lebih sikit.. jadilah dekat2 RM1K kot... Ha gitewlah gamaknya seadanya... Eh bukan mengeluh tau...tapi bagi gambaran pada mereka2 yang mungkin tak pernah nak ambil kisah atau ambil "port" pasal bajet orang beranak kecik ni... he he he... untuk panduan masa akan datang mungkin??? 

Perghh...itu baru sorang ye tak??? Kalau bertambah lagi??? Maksudnya bajet bertambah lagilah... ha ha ha... jawabnya kenalah "mummy" kerja keras betul2 kalau bertambah... apa2 pun "mummy" memang fokus pada Ash jer sekarang ni... kerja kuat ooo, demi membesarkan dan juga "education" Ash... Tak apa, demi anak sanggup ok "uols"...Tanyalah mana2 ibu pun, itu jugalah jawapannya... 

*Bila dah ber-bajet macam ni, salah satu ubat terbaik untuk kurus lagi ni... muahahaha..tapi tak adalah kurus meleding sangat...yang sedang2 ajer... he he he... "despite I just need to loose another kilo or two..." *_^... tapi dengan bajet ni-lah yang mungkin akan menjadi salah satu punca badan "maintain"...ahaksss... Bila dah beranak kecik ni macam2 nak kena fikir kan? Oh lupa pula, kena "put aside" juga yer, duit waktu kecemasan...manalah tau kalau2 berlaku apa2 kecemasan ataupun keadaan memerlukan...Sekurang2nya...duit tu dah hado.. tak adalah terkail2 ye tak??? ^_^

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Bajet Orang Beranak Kecik!!! , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, January 13, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

30 comments:

  1. Hihii... dah ada anak memang duit tu lebih kat dia.. tak pe.. inshaAllah ada rezeki nanti.

    ReplyDelete
  2. cer imagine masa kita kecik2 dulu...zaman kita mana ada pampers bagai kan...semua guna lampin kaler putih tu...kat situ la kencing,kat situ la berak...kan?budak2 zaman sekarang jer agak beruntung ...

    ReplyDelete
  3. Best sharing la mummy..pengalaman real inilah yang terbaik sebenarnya..realiti..untuk tambah ilmu kita semua..ilmu ni bakal berguna untuk PC juga oneday..insyaAllah..amin..

    ReplyDelete
  4. Ada anak kecik macam tulah farah, tiga orang anak macam akak ni, lagi ler....bajet keutamaan adalah untuk anak

    ReplyDelete
  5. panduan nie..elok juga sis sekurangnya kita dah blh tahu ehehe..

    ReplyDelete
  6. sorang around 1K gedebak gedebuk. kalau dpt twins 2k gedebak gedebuk. hihi kena prepare belanjawan dari sekarang ni :p

    btw sis i miss u too three four! nanti pergi laa artsphere tu k. best :) and please spread and share the excitement! ;)

    ReplyDelete
  7. pampers kalau nak murah... slalu slalu check promotion kat tesco atau giant atau jusco.. i slalu beli harga drypers dengan harga RM 32.90..kalau takde sgt promotion.. check kat speedmart.. speedmart offer harga murah dr tempat lain..

    ReplyDelete
  8. setuju sesgt dgn puan bubbly..hehe.bile dh ade anak mmg duit kena spend lebih utk si baby.susu, pempes, kperluan baby bknnya sikit nak bajet tu.Ana pn dh merasa masa anak 1st..skrg ni tggu ms utk 2nd baby..so bertambahlah bajet utk smua checklist tu.Ape2pn sbg ibu mmg kita takkan berkira dgn anak..wlaupun kekdg ikat perut gak hahaa.takpe2 menten kurus jdnya..lbh elok cmtu hihii

    ReplyDelete
  9. banyak perkara berserabut kat kepala kita time baby kecik lagi...slow n steady...apa-apa pun budget biar cantik.....

    ReplyDelete
  10. @Dkna Abza

    In Shaa Allah Dkna, rezeki tu tetap ada untuk anak kan??? ^_^

    ReplyDelete
  11. @Amanda Suria

    bila teringatkan lampin tu teringat pulak kat ampaian yang penuh dengan kain lampin warna putih, dulu lampin warna putih jer, mana ada corak2 ye tak...sangat old skool, mak mak sekarang dah senang sikit, pakai diapers ajo... dah kotor, salin dan buang ajo...he he he...

    ReplyDelete
  12. @PeRdU cINta

    In Shaa Allah PC... Farah doakan untuk PC...

    ReplyDelete
  13. @memmet lenggeng

    betul tu kak, bajet yang utama adalah anak2...sekarang ni dah rasalah ni... so mak kena banyak berkorban kan? he he he...adat dan fitrah...

    ReplyDelete
  14. @Asha Lya

    ini sekadar panduan buat masa sekarang Asha, akan datang tak tau lagi kan, dengan cara2 COLA yang semakin meningkat ni, mungkin kos pun akan meningkat lagi... yang perlu hanyalah bersiap sedia... ^_^

    ReplyDelete
  15. @Hanida Moss

    yup dearie, planning is the most essential and important things... ^_^

    yes I will share it this evening... ^_^

    ReplyDelete
  16. @bibi yusof

    i selalu pergi beli diapers dan susu kat speedmart ajo... murah dear compared to other places in town... ^_^

    ReplyDelete
  17. @All About AnaYna

    macam tulah ana, kalau dah jadi parents ni, kena ikat perut demi anak...tulah yang terbaik ubat slimming terbaik tu...tak terdapat di mana2 pasaran...he he he...

    ReplyDelete
  18. @Sukma Haron

    let it go by the flow kan kak??? In Shaa Allah, ada rezeki anak tak ke mana kan? Kalau parents kita dulu boleh hidupkan kita takkan kita tak boleh hidupkan anak kita pulak...ambil contoh dari diaorang kan?

    ReplyDelete
  19. Memang selalunya budget banyak kat anak2 tapi in sha Allah rezeki akan bertambah2 nanti....:D

    ReplyDelete
  20. bila da ada anak nak beli barang sendiri fikir banyak kali. kalau nak belikan untuk si anak tak payah fikir banyak kali keluar duit terus bayar. hehehehe

    ReplyDelete
  21. demi anak kan kak.. sure kena berkorban lebih sikit

    ReplyDelete
  22. nory pon tgh dok kira2 bajet berapa jugak ni utk sebulan...skrg ni kos hidup makin tinggi, gaji banyak tu je...kena betul2 pandai manage duit cmni..hehe

    ReplyDelete
  23. in sha allah ada ank ni rezeki2 bertambah2..akak pun mcm tu masa xder ank2 fikir kita jer..bila dah ank2 ni ank mnjadi keutamaan.lebih2 ank baru la kita..hehe

    ReplyDelete
  24. jumlah tu dah biasa tengok, FW..jangan terkejut katak la pulak, haruslah dibiasakan..almaklumlah dah ada anak, segalanya kos akan meningkat.

    ReplyDelete
  25. pengalaman fizi tgk ibu2 mengandung kat ngara kita nie..kebanyakakn kelahiran pertama aje makan belanja yang banyak sikit..masuk je kelahiran 2 , 3 ,4 dan seterusnya dah tak dh..banyak yang guna balik cam baju, buai, toto..cuma makan..dan pempers je lah kena sedia banyak..main berak budak nie x menentu..heheheh

    ReplyDelete
  26. wah bagusnye perancangan mummy ash..aah kan..main byk belanja

    moga dimurahkan rezeki akak n dipermudahkan urusan dlm membesarkan ash

    ReplyDelete
  27. Kalau cmtu, lambat2 je la kawen. Cari budget yg super cukup dulu. hihi..

    ReplyDelete
  28. Haha.. Pening kan fikir pasal bajet..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia