Home » , , , , , , , , , , , , , , » Sentap Ke Sensitif??? ^_^

Sentap Ke Sensitif??? ^_^


Berbalik kepada cerita Ash lah kita yer... ^_^..Nak buat macam mana???  Cerita "fresh from oven" untuk "baby" mummy yang "fresh from oven" lebih kurang 2 minggu "plus2" yang lepas... (belum cukup sebulan umur tu kira "fresh from oven" lah)... muahahaha... 

Macam ni kisahnya, hari Jumaat yang lepas, pagi Jumaat tu, Ash meragam sikit sebab nak susu...wakakaka... lepas tu, mummy ni tengah sibuk buat kerja lain... dia punya "gramophone" mula2 tu ..."eh eh ek..." ha cam tu lah gamaknya...lepas tu agaknya tunggu punya tunggu, susu tak sampai juga, hamik ko...bergegar satu rumah dengan suara nyaring dia... OMG... kelam kelibut mummy berlari dapatkan Ash... hik hik hik...mummy pun satu suka jer nak nyakat anak tu kan??? Saja bagi lambat2 sikit... (ala bukan lama pun, lebih kurang lewat 5 minit jer...ahaksss...serius tak tipu punya)... 

Bila dah sampai dan dakap Ash tu, dia masih lagi menangis...merajuk "uols" dan tunjuk perasaan sikit sebab mummy lewat sampai kan??? Pujuk lah pujuk anak tanje mummy ni, masih lagi menangis, dan suakan susu ("of course" susu semulajadi)... masih nangis lagi... tiba2 saja jer cakap dengan lembut tapi "firm" sikit... "Firash, silent... suck your milk dear...mummy bab yer karang...tak mau macam ni, nanti mummy bab..."... Dia senyap kejap dan terus pejam mata tidur... 

Tak habis lagi cerita pasal sentap ke sensitif ni... Lepas tu lebih kurang 2 jam setengah lepas tu, dia berbunyi lagi, lapar lah tu... dan memang "timing" menyusu dia... mummy ambil dari katil dan nak suapkan susu lagi, elak2 dia "uols"...wahhhh... lain macam permainan anak mummy ni ek... selalu tak pernah macam ni... lepas dah kena "statement" bab yer tu macam dia faham pula...wakakakaka... Nak tau apa yang mummy dia buat untuk pujuk dia balik??? "I've said the words... I'm sorry dear..."... Hamik ko, adehhh, lepas tu baru dia nak nyusu... 

Huwaaaa.... lain macam betul Ash ni... ini esok kalau nak menegur kena betul caranya ni, tak boleh silap sikit ni, kalau tak payah nak memujuknya...tapi, dalam mengajar anak kena juga "firm", tak boleh nak ikut rentak diaorang sangat ye tak??? Nak tak nak, yang salah tetap salah dan yang betul tetap betul...Hu hu hu, nasib Ash lah kena dengan mummy yang agak "strict" dan "firm" ni... tapi orang kata biarlah berpada2 ye tak??? Dan biar kena caranya... Berat tanggungjawab mummy ni Ash, lebih2 lagi bila kita selalu tinggal berdua beranak jer bila abah tak ada... "that's why mummy need to teach you the right way" dan juga betul2...tak nak esok2 mummy pula disalahkan kata tak pandai nak mengajar anak ok??? Semuanya untuk kebaikan bersama... ^_^...

*Ni nak kira macam mana ni??? Kategori sentap ke??? Kategori sensitif ni??? Ahaksss... ^_* 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Sentap Ke Sensitif??? ^_^, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, December 16, 2013.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

37 comments:

  1. anak anak sekarang bijak tau dear..baby lg dh phm..hehehe

    ReplyDelete
  2. kategori sensitif kot sis hehe..comel baby firash

    ReplyDelete
  3. hehe comel je baby merajuk gn mummy dia..

    ReplyDelete
  4. hehehe kecik2 dah buat mummy sentap yer

    ReplyDelete
  5. alahaii..geramnya tengok baby comel nie...

    ReplyDelete
  6. Alolo...tomeinya....
    Sentap le tu sebab mummy sakat...hehe Tak pe Ash...time ni le nak pekena mummy bila lagikan Ash...

    ReplyDelete
  7. @Mimi Azirah

    ha itulah mimi, kecik2 lagi dah faham dah...

    ReplyDelete
  8. @Asha Lya

    ooooo sensitif ek kakak Asha??? he he he...

    ReplyDelete
  9. @Mime MF

    tapi bagus juga, dapatlah mummy eksperimen behaviour dia... so kira2 macam proses understanding character and attitude dialah ni...

    ReplyDelete
  10. @ros_reeza

    ha ha ha, mummy tak sentap tapi mummy dah fahamlah sekarang kalau merajuk macam mana nak handle... ^_^

    ReplyDelete
  11. @Kesuma Angsana

    mummy ok ajer aunty KA... salam kak, sorry lama tak terjah blog akak, In Shaa Allah ada masa Farah sampai yer...

    ReplyDelete
  12. @hainom OKje

    amboi aunty OKje backing Ash nampak...ekekeke...

    ReplyDelete
  13. ni namanya sensitif..ikut mommy ke ikut abahnya ni?acaner tu?

    ReplyDelete
  14. heheheh...tecik2 pown pandai majuk.....

    ReplyDelete
  15. haha boleh tahan sentap Ash ni ye. Pasni jenuh la mamanya nak memujuk :D

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum farah....cian nyer dah pandai merajuk yer...

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum farah...dah pandai merajuk yer...

    ReplyDelete
  18. @Amanda Suria

    agak2 cam dua2 jer kak... hik hik hik, abahnya pun sensitif juga..

    ReplyDelete
  19. @Anim Daim

    tu lah kecik2 dah pandai merajuk, janganlah silap sikit...

    ReplyDelete
  20. diorg pun mmg cpat sensitif... walaupun x nmpk kita, tapi diorg blh dgr... mmg kna jaga2 pertuturan juga kita sbg ibu... walaupun kdg2 geram... bkn dh lahir je, dari dalam perut ibu bapa kena jaga perangai dan tingkah laku serta tutur kata.. sbb semua tu mmpengaruhi..

    ReplyDelete
  21. macam comel je mengajuk tu....nak bermanja dengan mamanya ler Farah.....hihihi

    ReplyDelete
  22. bby fresh from oven ni setiap 2 jam kompom mintak shushu..comel ash

    ReplyDelete
  23. @Maria Firdz

    betul tu maria akak setuju, akak saja test tu, nak tengok macam mana...

    ReplyDelete
  24. @Maria Firdz

    betul tu maria akak setuju, akak saja test tu, nak tengok macam mana...

    ReplyDelete
  25. @Sukma Haron

    memang character dia manja pun penampakkan gayanya kak..

    ReplyDelete
  26. @Sue Bee

    SB memang betul setiap 2 jam minta susu dari mummy... ^_^

    ReplyDelete
  27. @Sue Bee

    SB memang betul pun setiap 2 jam minta susu dari mummy... hu hu hu...

    ReplyDelete
  28. hehehe tu sentap mintak pujukan mummy die tu.. bgusla camtu kak.. esok2 dh bsar sng die nk dgr kata..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia