Home » , , » Google PageRank Checked!!! ^_^

Google PageRank Checked!!! ^_^

Source Extracted from Google
Semalam semasa "blogwalking" ("BW") ke blog abang Hanif Idrus terbaca di entri INI yang mana Google PageRank telah di-update!!! ^_^... Wahhh, akhirnya, agak lama juga ramai yang ternanti2 Google PageRank ni di-update... rasanya sedari awal tahun... akhirnya dah "update" juga... Jika sebelum ini, disebabkan oleh pertukaran domain dari blogspot.com kepada .com telah menjejaskan Google PageRank Bubblynotes sehingga menjadi N/A... tetapi dengan kemaskini Google PageRank yang terkini, maka inilah dia Google PageRank Bubblynotes yang terkini...


Wah gitewww!!! ^_^ Ada peningkatan nampaknya "uols"... Alhamdulillah, syukran Allah... Apakah maksud nombor2 "ranking" pada Google PageRank ini??? Hurmm, dulu saya ada "post" entri tentang Google PageRank ni di SINI. Tapi tak apa, kalau "uols" malas nak klik, meh sini akak ulang tayang cerita... 

Ok2... saya tau tajuk entry dah basi sebab mungkin ramai ada di antara blogger2 yang pernah "update" entri mereka pasal Google PageRank ni, tapi rasanya kalau nak berkongsi ilmu pengetahuan x salah kan? *_^...

Google Pagerank adalah sebuah istilah dalam dunia SEO yang sering disebut2. Google Pagerank sendiri adalah sebuah produk Google yang ditujukan untuk menilai sebuah halaman web. Sedangkan di "search engine" Bing, rank ini disebut PageScore. Dalam perkembangannya, pagerank digunakan sebagai tolok ukur oleh para penggiat SEO yang menunjukkan keberhasilan sebuah website dalam meraih "kepercayaan" Google. 

Sebut ajer Google Pagerank (PR), mesti ramai blogger yang tau pasal PR ni... Ia merupakan satu penanda aras yang disediakan oleh pihak Google di dalam mengkelaskan kemampuan serta kekuatan sesebuah laman web atau blog untuk berada di antara muka surat pertama Search Engine Result Page (SERP).

Source Extracted from Google

PR0
Bad. Blog/Website tidak tersenarai di Google atau yang masih baru. Kena kuatkan usaha.

PR1
Very Poor. Satu2nya perkara yang baik mengenai PR1 adalah blog/website tersebut telah tersenarai di carian Google.

PR2
Poor. Ada peningkatan, boleh diperbaiki lagi.

PR3
Average. Kerana kebanyakan blog/website berada di PR3.

PR4
Above Average. Kehangatan berblog baru bermula.

PR5
Good. Dengan berada di PR5 blog/website akan tersenarai di halaman pertama di enjin pencarian dengan beberapa istilah atau keyword yang dicari.

PR6
Great. Prestasi yang baik. Blog/website yang mampu bersaing dengan beberapa blog/website yang mempunyai pagerank lebih daripada PR6.

PR7
On Fire. Jika telah berada di PR7, blog/website akan sentiasa di halaman utama enjin carian. Kebanyakan blogger memasang harapan tinggi untuk mendapatkan PR7.

PR8
Big. Seperti ESPN, PRChecker dan Twitter, Microsoft dan Yahoo!

PR10
The Best. Seperti Facebook dan Google.

*Nak check PR uols? Boleh check kat SINI

**Saya? Hik Hik Hik...biasa2 jer...x der lah hebak... Macam yang dinyatakan kat atas... PR2.. Poor. Ada peningkatan dan boleh diperbaiki lagi...Kan dah cakap...masih banyak lagi yang perlu dipelajari... *_^

Reference & Source: SINI dan SINI

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Google PageRank Checked!!! ^_^, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, December 11, 2013.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

34 comments:

  1. Assalammualaikum..farah,

    ok tahniah dah pr 2.. moga sukses selalu k...

    mselim3

    ReplyDelete
  2. Tahniah!

    Terima kasih atas perkongsian ini. Baru saya tau. Sebelum ni tercari-cari juga info pasal PR ni.

    ReplyDelete
  3. haha.., dh cek gak smlm... biasalah blogger smbilan dgn domain free..thap 1 aje lah... xpe lah.., sekurg2 dh msuk google dan ilmu yg nk smpaikan tu smpa pada org.. إن شاءالله

    ReplyDelete
  4. wah, tahniah kak,, adik tumpang bangga hehe :)

    ReplyDelete
  5. tahniah farah...dah makin naik kan...

    ReplyDelete
  6. hehe..rasanya hari tu IbuNOey pernah try check ni..dapat 1 jer..;)

    ReplyDelete
  7. kira ok la tu sis ada peningkatan..klik2 juga

    ReplyDelete
  8. before ni tertanye2 gak sape di ranking pr10. rupanya google n fb. wah..daebak!

    ReplyDelete
  9. google pun ada pagerank ye... hehehe.... haihh... nampak sangat akak ni banyak ketinggalan kan farah

    ReplyDelete
  10. wah tahniah kak..keep going..nad pun nak cek ler..hehe

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah, saya pun baru dapat pr 2..tahniah unuk bubblynote

    ReplyDelete
  12. Tahniah akak ^^v adam pun dapat PR2 kihkih

    ReplyDelete
  13. wah ! hokay la tu, CN baru 1/10..hehe

    ReplyDelete
  14. Perkataan POOR tu macam sedih jer kan Farah....akak punya naik ke PR 1...hihi

    ReplyDelete
  15. blog aida?
    hmmmm takde PR kot hi hi hi...

    ReplyDelete
  16. ooo baru yumida tahu pr10 milik siapa..before ni tertanye2 gak sape di kedudukan pr10. aah fb n google mmg hot diguna dimana2

    Contest SEO Eridy menangi hadiah wang tunai RM500!

    ReplyDelete
  17. Tahniah farah. Fiza pun pernah dapat pagerank 2 jugak dulu. Tapi... Time mengandungkan Alia 2011... Jarang update blog. Jatuh PR01 sekarang ni...

    ReplyDelete
  18. Tahniah Farah dah ada peningkatan..got to work harder...Never ever-ever give up k..he..he

    ReplyDelete
  19. tahniah kak farah! ada jugak baca pasal ni kat blog kak yumida,hehe :)

    ReplyDelete
  20. First time dengar pasal ni kak farah . Terima kasih share ..

    ReplyDelete
  21. dah cek dah...masih banyak yang perlu cik perbaiki nampak nye,..huhuhu

    ReplyDelete
  22. satu baru 1 kak..jauh lagi perjalanan

    ReplyDelete
  23. PR2 pon dah cukup seronok kan kak..=D

    husna masih lg satu..

    ReplyDelete
  24. Ayut xpnh check...xtau la rank ke berapa dh...jgn 0 dh la.hihihi

    ReplyDelete
  25. @Tetamu Istimewa

    hopefully entri ni membantu... ^_^ sama2 kita berkongsi perkara yang baik...

    ReplyDelete
  26. @Maria Firdz

    maria boleh jer kalau pakai domain free nak naik PR2, akak pernah tengok ada blogger yang pakai domain blogspot dapat PR2... boleh mesti boleh...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia