Home » , , , , , , , , , , , , , , , , , , » "C-Sec" - Pertama Kali Dalam Seumur Hidup...

"C-Sec" - Pertama Kali Dalam Seumur Hidup...

Source Extracted from Google
Inilah kali pertama, inilah pengalaman hidup yang sungguh bermakna dan ini jugalah yang melengkapkan diri sebagai seorang wanita serta ibu... ^_^... Ngeri??? Memang diakui, perasaan takut tu sememangnya ada, lebih2 lagi memang saya ni jenis yang penakut... tapiiii... nak atau tidak, berani atau tidak... kena tempuh juga kan??? Kalau tidak macam mana mummy nak jumpa Iman Firash??? Haruslah berani tempuh... Yang ada dalam fikiran pada waktu itu... In Shaa Allah selamat dan tak ada apa, kalau kawan2 dan kakak2 sepupu yang dah melalui boleh melalui "c-sec birth" ni, takkan saya tak boleh..cekalkan hati dan kuatkan semangat...walaupun takutttttt..... "Seriously" saya tak tipu saya takutttt "uols"... Uhukss...nak kena toreh kat perut??? Siapa yang tak takut??? Lebih2 lagi pertama kali macam saya kan??? 

25 November 2013
Muahahaha... hari ni bantai makan apa yang nak makan... makan puas2...minum ais puas2 sebelum kena mula puasa bermula dari 12 pagi sampai ke waktu nak di-"operate"... dengan "confident"nya pagi2 pergi UMRA Medical Centre untuk dimasukkan ke wad lah kononnya... Itu ada dalam fikiran suami dan saya pada waktu tu... La la la la... sekali bila dah pergi, rupa2nya tak... mentang2lah "gynae" tu kawan kan??? Dapat balik dan berehat di rumah..."So" tak payah "spend" bermalam seorang diri di hospital... Sukanya... Tapi malam tu memang susahlah kan nak tidur... "Nervous uols"... 

26 November 2013
Sesubuh sapie dah bersiap pergi ke hospital... Ahaksss... masa tu dup dap dup dap dup dap hanya Allah yang tahu... hamik ko...  Sampai2 hospital... terus daftar masuk, bayar deposit dan dimasukkan ke wad... 


Sempat lagi kannn??? Nak "snap2" sana, nak "snap2" sini... muahahaha...walaupun perasaan pada waktu dan ketika itu...umang ai, tak dapat nak digambarkan... suami "ai" pun sama "uols"... mentang2lah "wife" dia "bloggerians" kannnn??? Semua dia nak tolong "snap"kan... Terima kasih abang kerana sangat memahami...ihiksss... tapi gambar dah terbaring atas katil tu tak adalah nak "post" kat sini kan??? Harus ke??? Tak perlu kot??? Cukuplah sekadar simpanan peribadi... 

Mula2 "nurse" datang, siap2kan saya...lepas tu rehat sekejap... baring... dan "check heartbeat baby"... 


Masa "check heartbeat baby" ni, santai2 jer "uols"... baring jer lah... syiok jugak... masa ni tak tau nak gambarkan macam mana pun perasaan ni... semacam dah tak ada rasa pun ye jugak... Kira2 redha dan pasrah jer lah... 

Dah siap "check heartbeat baby"... datang 2-3 orang nurse, bawa "wheelchair"... dan bawa saya ke "OT Room"... jeng jeng jeng...bersedialah anda...

Seriau gak memula masuk tu, sebab masuk2 jer, ada "nurse" yang membantu surgeri tu tanya soalan macam inspektor polis... Katanya... Nama Farah Waheda Binti Wahid??? No Kad Pengenalan ...bla bla bla... "Patient Plasenta Previa Type 2???", "Blood Type??? O Positive???"...Nampak tak? Nampak tak? Macam mana saya disoal siasat...lepas dah "check" semua "detail" tu... saya dipapah masuk ke dalam lagi satu bilik di mana "C-Sec" akan dijalankan... dan disuruh baring atas katil / meja yang macam kat bawah ni... 

Source Extracted from Google
Cucuk tangan, suntik bius... suntik bius melalui tulang belakang..."no epidural for me"... Alhamdulillah, saya tahan... Lebih kurang cam gambar kat atas ni.... Dipaksa bongkok udang "uols"... adehhh... bertahanlah seadanya... 
Source Extracted from Google
Dan dah lepas pada tu, kaki memang rasa sangat berat dan tak boleh nak diangkat langsung... separuh badan dari pinggang ke kaki memang tak rasa apa "uols" dan saya telah menjalani proses "c-sec" tu separuh sedar...dan ibarat macam tingkap jer tutup separuh cam gambar kat bawah ni...cumanya kain bidai saya yang tutup pinggang ke bawah tu lebih rendah dari gambar di bawah ni... kira separuh dari gambar di bawah ni... 

Source Extracted from Google
Orang kata memanglah tak nampak kan??? Tapi mata ni nakal juga nak tengok kan? Tengok kat cermin lampu yang diaorang guna untuk "operation" tu.. Samar2 jer lah nampak kan??? Sebabnya tak pakai "contact lens" mahupun cermin mata masa tu "uols"... yelah akak ni kan rabun...muahahaha...rabun jauh... "Chillex" jer masa tu, memang tak rasa apa pun... dan tau tau jer... tepat 11.25 pagi... dengar tangisan budak tecik mummy ni.... dah keluar rupanya... Alhamdulillah... Syukran Allah... 


Selamatlah lahirnya Iman Firash Bin Husaini... dan menurut kata abahnya, nampak depan mata sendiri "doctor and nurses" cuci anak mummy sampai bersih dari darah2 tu dan terus diserahkan kepada abahnya untuk diazankan... Alhamdulillah... 

Selamat dan selesailah sudah waktu yang ditunggu2 dan waktu2 kritikal yang ditempuhi... Dan sakit??? Muahaha... hanya terasa selepas ubat bius mula hilang... lebih kurang dalam 1/2 jam lepas proses "c-sec"... Oh yer, lupa pula, "operation" tu tak lama... lebih kurang dalam 40 minit macam tu??? ... ^_^... Sakit macam mana??? Macam kena toreh pisau kat kulit kita pedihnya... "of course" lah berdenyut kan??? Bila agak2 dah terlampau pedih, minta "nurse" suntik "pain killer"...lepas tu "steady" lah... cuma esoknya bila nak tiub buang air dah dibuang... ha hamik ko, mendapat masa mula2 bangun nak berjalan ke "toilet"...sebab memang diaorang suruh buang air kecil 3 kali baru boleh balik rumah "uols"... 

Tapi itulah pengalaman yang tidak dapat dilupakan.... dan akan diingati selalu serta sepanjang hayat... Pengalaman menjadi seorang ibu yang sangat berharga dan juga indah...walaupun sakit tapi tak terasa bila dah tengok muka Firash.... ^_^... Syukran2...

*Erks, "details" sangat ke??? Saya ada buatkan siapa2 takut ke??? Janganlah macam tu, kita wanita kuat... pasti boleh melaluinya... dan setiap wanita yang "preggy" pasti melalui fasa2 ni kan??? Cuma tak tau normal atau "c-sec" jer... 

**Sekadar berkongsi pengalaman sebenar yang dilalui.... dan mungkin juga ada yang berminat nak tau macam mana caranya kan??? *_^ 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel "C-Sec" - Pertama Kali Dalam Seumur Hidup..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, December 4, 2013.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

47 comments:

  1. pengalaman tu bukan senang nak dapatkan farah...pengalaman yang manis untuk kita lihat bila tengok anak membesar depan mata dengan sihatnya... :)

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum farah...satu pengalaman yg menyakitkan tetapi indah setelah menjadi seorang ibu...:)

    ReplyDelete
  3. pengorbanan yg sangat besar kak farah lakukan..syukur alhamdullilah semuanya selamat

    ReplyDelete
  4. alalla comel nye firash..kak farah tahniah!!! kakfarah mcm2 er prosedur nk bersalin..sane sini mst pikiran da xtentu arah kn

    ReplyDelete
  5. appaun dah selamat semuakan.. ALhamdulillah !

    ReplyDelete
  6. Memang mengerikan sekali masa nak berjalan, paling takot nak tegakkan badan, Huhuhu ... Masih teringat tika perut ditoreh-toreh 5 tahun lepas ...

    ReplyDelete
  7. Wahh tabahnya kak farah .. Semoga iman farish menjadi anak yg soleh

    ReplyDelete
  8. sukalah tgk baby farah...comel sungguh...^^

    ReplyDelete
  9. Assalammualaikum...farah,

    kisah ini pernah dialami isteri mselim3. Bagi mselim3 pengorbanan isteri adalah pergorbanan terbesar buat mselim3. Payah nak balas nie.. cuma mampu jaga bayi sebaik2 nyer.. Insaallah...
    Moga lepas nie farah sukses selalu..

    mselim3

    ReplyDelete
  10. tahniah... sakit cmne pun dh tgk baby hilang dah segalanya kan... huhu... tapi mmg ngeri la kan... tapi demi baby ibu akan jadi bersmngt waja.. tahniah kak.. dapat tmpuhi detik getir..

    ReplyDelete
  11. this is exactly the same like what i had been through before this. Cuma part sakit lepas ubat bius tu ilang tak ingat hahaha. Aperpun, alhamdulillah mummy n baby dah selamat, so takyah mikir ape lagi dah just concentrate on your confinement ok dear (^_^)

    peluk cium firash tuk kenit k (^_^)

    ReplyDelete
  12. tetiba jahitan csec ku berdenyut kembali... fuh fuh... rasa ngilu pulak baca entry ni walaupun dah 2 tahun berlalu... anyway tahniah... kiss kiss utk baby

    ReplyDelete
  13. sangat berguna nie buat..bakal2 ibu :)

    ReplyDelete
  14. Pengalaman yg terindah kan....bergenang airmata akak....rindunya nk bersalin lg......

    ReplyDelete
  15. dah pernah alaminya... masa lahirkan zulaikha... apa yg sy boleh ckp baik beranak normal... sy berdoa sgt dan buat solat hajat bila anak kedua nanti nak lahir secara normal... huhuhu

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah. COmel je baby akak

    ReplyDelete
  17. sama ler proses caesarian masa akak bersalin dulu, tapi akak rasa tak sedar dan separuh sedar.....syok oooo....yang sakit after bersalin time nak gi toilet....aduhai....

    ReplyDelete
  18. terasa mcm seram2 sikit sebab operate.. mcm mna pun tu la pengalaman buat seorang isteri buat suaminya juga..
    akk kena operate sebab apa eh?

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah selamat semuanya..

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah... tahniah akak :)

    ReplyDelete
  21. Alhamdulillah..bersama kesakitan itu Allah hadiahkan Firash..Allah beri pahala dan gugurkan dosa-dosa..aunty tumpang gembira atas kelahiran Firash.. :)

    ReplyDelete
  22. sy xtau rasa sakit c-sec tu..tp bila baca pengalaman farah ni..rasa ngilu2..apapun tahniah farah..cantik nama utk anak tu..

    ReplyDelete
  23. walaupun ai bersalin normal untuk 3-3 anak ai...terasa ngilunya kena toreh pisau kat perot...ouchhhhhhhhhhh...


    pantang elok-elok darl :)

    ReplyDelete
  24. akak dua kali c-sec, yg pertama tak sakit, yg kedua baru terasa sakitnya. Adu mak...menggigil. Kata org yg pertama biasanya memang tak berapa sakit, yg kedua dan seterusnya baru sakit....huhuhu

    ReplyDelete
  25. alhamdulillah..welcome to parenthood. salma pun dah rasa csect. amalkan vitamin c insyaAllah luka cepat baik.beli kat farmasi vitamin c 1000mg yg ada time release.selamat berpantang!

    ReplyDelete
  26. Tak pernah czer...tiga2 anak pun bersalin normal......
    tp ikut pengalaman kwn yg lain, czer mmg sakit dr bersalin biasa...

    ReplyDelete
  27. Erm, takut la baca. Bab cucuk kat belakang tu macam sakit giler je :'(
    MP rasa dua2 pun sakit, xkira lah C-ser @ Normal. Hihi.

    Sebab kita kan nak lahirkan khalifah Allah & sakit bersalin mmg tak tergambar dengan kata-kata :')

    salam perkenalan dari MP

    ReplyDelete
  28. rara pon czer dulu.nk buat cane.redhooo je sbb anak x turun.hehe.hope anak num 2 nt leh normal.Amin.ehehehe

    ReplyDelete
  29. Kita berblogging balik! Yeay Yeay !

    Entry baru >> I'm Back!

    Alahai comelnyaaaa ! <3

    ReplyDelete
  30. kakak acik pun hadapi pekara yang sama.. aduhh seriau membacanya

    ReplyDelete
  31. comelnya..macam ibunya jugak! alhamdulilah..semuanya selamat! jmpot join kak..http://mardiyanhani.blogspot.com/2013/12/segmen-sahabat-selamanya-ii-by.html

    ReplyDelete
  32. aduiyaii..takutnya bile baca operasi utk menempuh detik itu..Akhirnya semuanya selamat dan baby yang sangat comel!Tahniah Dear..

    ReplyDelete
  33. Aaaaaaaa..sya boleh tlis tu je...aaaaaaaa..alhamdulillah farah dah selamat melahirkan..^_^

    ReplyDelete
  34. akak pon lalui pengalaman yg sama... best juga sbb tak sakit sangat masa dlm pantang..beza ngan kelahiran normal

    ReplyDelete
  35. Pengorbanan seorg ibu yg tiada tara, congrats sis, hot mama huh? hehe

    ReplyDelete
  36. Tahniah kerana telah menjadi ibu - memang merupakan pengalaman yang terindah.

    ReplyDelete
  37. satu pengalaman yang amat bermakna buat sesiapa yang bergelar ibu!... tak kiralah bersalin dengan cara apa pun, semua wanita tu kuat...
    semoga Ros pun ada rezeki utnuk bergelar ibu macam kak farah :)

    ReplyDelete
  38. Iman Firash .. sedap nama tu :) Tahniah utk awk :) doakan fiza pun dapat pengalaman bergelar ibu jugak suatu hari nanti ya :p

    ReplyDelete
  39. macam tragis je baca, tapi bila dah melaluinya, benda kecik jer ni ! siap plan nk preggy lagi ! tapi alhamdulillah, CN bersalin normal,minta jauh ler czer ni, takutttt

    ReplyDelete
  40. OMG! kecut perut aida membaca post ni. maklum la, ketiga-tiga anak aida dilahirkan normal. takde pengalaman csect ni. aduhai... aida = normal, tahan sakit kontraksi nyer je la bagai nak rak rak rum!!!

    ReplyDelete
  41. seriau pulak sy bace sbb xde pgalaman kan..dua2 sy bersalin normal...Alhamdulillah..tp mse2 akan dtg tak tau la kalo Allah nak ujikan..

    ReplyDelete
  42. Alhamdulillah. Dah besar Firash. Setahun lebih dah kan..semoga membesar sebagai anak syurga.

    ReplyDelete
  43. Salam perkenalan dari saya , Nini. Dari blog http://www.ninimuhammad.com
    Seronok dengar pengalaman ni. Ada ilmu yang boleh dipelajari.
    Jom singgah blog saya juga. Ada sedikit perkongsian berkaitan info dan tips.
    Klik link ni :http://www.ninimuhammad.com/search/label/SUPPLIMENT%20BUKAN%20UNTUK%20BUATKAN%20%22susu%20jadi%20banyak%22%20TETAPI.

    Salam kenal dari saya =)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia