Home » , , , , , , , , , , » Suntikan Dexamethasone!!!

Suntikan Dexamethasone!!!

Source Extracted from Google
Apakah??? Satu lagi "knowledge" baru untuk ibu2 preggy di luar sana dan juga diri sendiri, dah nak dekat2 masa akhir ni macam2 pula ilmu yang sampai kan??? Suntikan Dexamethasone??? Apa ni??? Tanya lagi ye tak??? Pada yang dah tau tu baguslah... tapi pada yang belum tau tu, jom kita sama2 tau...ihiksss...

Suntikan Dexamethasone adalah "doctor prescribe steroid shot". Dexamethasone untuk mematangkan paru2 "baby". "In case" kalau terjadi kelahiran pramatang "baby" boleh "survive"... Dari apa yang saya baca di blog2 mereka yang berpengalaman ada yang berkata mereka bukanlah "needle-phobia", biasa jer kalau kena cucuk untuk ambil darah atau suntikan vaksin. Ok, ngaku, memula dulu memang "needle-phobia" Cik Puan Bubbly ni, tapiiii sejak "preggy" dah hilang sikit dah "needle-phobia" tu.... apa orang kata berani2 takut? Tapi menurut mereka2 yang berpengalamanlah kan??? Suntikan IM Dexamethasone untuk matangkan paru2 "baby" ni SANGATLAH SAKITTTTT....  gulppp!!! giteww??? Baca lagiiii...... suntikan pertama tu "that someone" relaks aje.... suntikan kedua tu tengah malam...Masya Allah, sampai terguling2 dia kat atas katil sebab sakit teramat sangat.... Erkss...sampai giteww sekali??? Tak percaya boleh baca kat SINI

Suntikan Dexamethasone ni diberi selang 12 jam sekali yer "uols" dan dari apa yang diterangkan oleh "gynae" saya... kalau suntik pagi ni sekali, pagi esok sekali ataupun kalau suntik petang ni sekali, petang esok sekali.... selang 12 jam untuk 2 hari yang berturut2.... 

"Even" blogger kegemaran saya akak Mawar Nafastari pun pernah "up" kan entri mengatakan Suntikan Dexamethasone ni Ya Allah, SAKITNYA!!!.... dalam entri INI ... ha bayangkan... pergi sana kata sakit, pergi sini kata sakit, pergi situ kata sakit...mana2 semua kata sakit... Itulah pengalaman seseorang wanita untuk menjadi seorang ibu kan? Tapi tak semua orang akan merasai Suntikan Dexamethasone ni, cuma mereka2 yang berisiko untuk melahirkan bayi pramatang dan juga komplikasi2 kandungan yang lain jer barangkali... yelah takut2 kalau terjadi kelahiran awal.... "Gynae" tentulah sarankan yang terbaik demi menyelamatkan kedua2 ibu dan anak ye tak??? Tak apalah demi anak, ibu pastinya sanggup berkorban...tahan sakit tu dan kemanisan pasti ada dihujungnya...In Shaa Allah.... 

Erkss, dok sibuk "research2" pasal Suntikan Dexamethasone ni apa kes??? Sebabnya Cik Puan Bubbly nak kena "jap" lah dengan Suntikan Dexamethasone ni... bukanlah hari ni, tapi dalam minggu ni juga... sekarang Bubbly Baby dah 36 minggu... minggu depan 37 minggu... jadi "somewhere in between this week", memang kena ambil "jap" ni.... Tengah fikir positif dan tabahkan hati juga ni demi Bubbly Baby.... Dan memang pasang motivasi siap2...redah jer... sakit sekejap...lepas tu tak ada apalah tu.... In Shaa Allah.... Tengah ingatkan diri supaya zikir dan selawat banyak2.... In Shaa Allah.... Ala sekali ni jer pun kena.... bukannya berkali2, tengah "motivate" diri sendiri, sebab ada orang tu, kena berkali2 sampai kelahiran "baby"... Bersyukurlah kerana bernasib baik cuma perlu sekali ni jer selama 2 hari berturut2.... 

*Jawabnya, kalau dah ramai sangat yang dah melalui kata sakit kan??? yang teramat pula tu, memang tak bolehlah nak "drive" ni dan memang jangan berangan nak "drift2" lagi lah...ahaks... bawa2lah berehat dari "driving" ye tak??? *_^...Kalau "driving" juga, dalam keadaan kritikal macam ni, memanglah mummy kental akak ni "uols"... kental tak apa asalkan tak effect pada Bubbly Baby.... 

**Kenapa??? Sampai kena ambil Suntikan Dexamethasone ni??? Ha panjang ceritanya...In Shaa Allah, "one fine day" setelah segalanya selesai dan selamat...In Shaa Allah akan diceritakan serta dikongsikan juga dengan "uols" walaupun ada di antara "uols" yang dah tahu cerita di sebaliknya... cerita di sebalik "bed rest", cerita di sebalik Suntikan Dexamethasone.... pengalaman yang berharga serta mendatangkan ilmu pengetahuan juga.... ^_^ Apa pun sentiasa bersyukur kepada Allah SWT kerana Dia tahu apa yang terbaik buat setiap hambaNya.... Pengalaman setiap orang itu kan berbeza2??? Dan ada di antara "uols" pernah komen kat entri Cik Puan Bubbly pun "statement" ini.... *_^ ... Asalkan Bubbly Baby sihat dan sempurna, mummy rasa sakit pun tak apa...walaupunnnnn tak dapat nak bayangkan sakit tu macam mana kan??? Redha dan tawakal...Allah sentiasa bersama kita kan??? ^_^ 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Suntikan Dexamethasone!!!, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, November 19, 2013.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

60 comments:

  1. Walau apa pun cabaran ketika utk melahirkan anak. Percayalah masa tu je sakit. Lepas tu... Bila dah tengok muka baby. Rasa sakit tu hilang. Yang ada wujud dlm hati... Rasa mcm x percaya. Betapa besarnya kuasa Allah. Subhanallah...

    ReplyDelete
  2. Nampak tak educatednya mommy sekarang,... baru nak kena je dah research hehe....Betul, kalau kita membawa baby ni farah mmg segala galanya kalau boleh nak baby sihat dan selamat je....biarlah kita sakit pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sanggup tangging walaupun benda tu menakutkan... hu hu hu...

      Delete
  3. You can Kak Farah !! Caiyokk ! Jaga kesihatan tau sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah everything is fine now fiqah...

      Delete
  4. alahai bubbly...terkesan plak di hati umi ni pasal nak kena inject tu and cam ada story behind it...tak pe umi doakan semua berjln dgn lancar and byk kan berfikiran positif ye... (^_^)

    ReplyDelete
  5. semoga farah tabah dan terus kuat yea

    bykkan selawat dan beristifar

    ReplyDelete
  6. hahaha..get ready farah..sy penah kene pkol 7pm kene cucuk sekali..nurse ckp x sakit...tapi hakikatnya...mmg x bleh gerak..beku...then 7am esok nye kene sekali lagi..hahaha..mmg beku wehhh..sakit gilo..kiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena cucuk tu memang sakit dari cucuk biasa dear... tapi lepas tu it's fine...

      Delete
  7. seriau plak dengaunye farah
    akk so far x penah kena lg suntikan ni..tak terbayang sakitnye tu dikk
    mintak2 tak kan merasa langsung le
    ape pon take care yek..
    farah kann kuat
    :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you so much kak for inspiring and motivating me...

      Delete
  8. weh ada ker.. KA dulu xde pun suntik2 cenggini farah !

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada KA suntikan macam ni... kalau ada masalah memang tak kenalah...

      Delete
  9. anggaplah itu pengorbanan untuk baby nanti keluar sihat ye...Selalu jugak dengar mommy2 yang dah tiba waktu nie fikir macam2...
    fikir positif je ye..insyallah dipermudahkan segalanya utk farah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kak segalanya telah selesai dan selamat sekarang

      Delete
  10. semoga farah dengan bb sihat2 je...hihi...
    tak sabar cik akak nak tengok bb nie...muaahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you cik akak.... sekarang dah tengok kan Bubbly Baby???

      Delete
  11. Semoga segalanya berjalan lancar.. Inilah salah satunya pengorbanan seorang ibu..
    http://miezashaklee.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. hai.salam kenal! ooo rara xtau lak pasal suntikan ni.hmm eh betul kata awak.sejak dh preggy.mmt x takut jarum dh kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. preggy mengajar saya supaya tak takut pada jarum... ^_^

      Delete
  13. Bersalin lagi sakit kn kak.. Insha Allah.. Mga dipermudhkan sgala... Satu pngalamn berhrga hdpi semua ni..dan pngorbann sbg ibu... Insha Allah.. Mgkin juga sbg pnghpus dosa2 silam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Maria kita berdua sama sama dah bersalin dan dah selamat... ^_^

      Delete
  14. erkkk...dgr suntik dah nampak jarum...semoga dipermudahkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah segalanya telah selesai dan selamat sekarang Shaila...

      Delete
  15. saya ni jarang sakit . apa lagi nak masuk spital n cucuk sana sini . seriau jer bila baca entry farah ni ... huhuhuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita memang jarang sakit.. Alhamdulillah dikurniakan kesihatan tubuh badan oleh Allah SWT...

      Delete
  16. Replies
    1. Alhamdulillah Eraz, segalanya telah selesai dan selamat sekarang....

      Delete
  17. semoga dipermudahkan oleh Allah urusan melahirkan nanti.. fobia juga bila tengok jarum tu..

    ReplyDelete
  18. salam kenal kak
    semoga di permudahkan segala urusan .. sakit hukkkk takut plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal dear... jangan takut setiap wanita pasti melaluinya...

      Delete
  19. macam-macam sekarang yea..akak last ngandung 4 tahun lepas rasanya belum ada benda ni, ke akak yang tak tau..tapi seingatnya memang tak penah kena dari anak sulung sampai si bungsu yang kelima tu..


    Apa pun, akak doakan yang terbaik buat farah yea...

    ReplyDelete
  20. akakkkkkkkkk,tak sabarnyaaaa nak dapat anak buah lagiiiii,hik ...jaga kesihatan tau :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. onie anak buah dah 3 bulan dah umur ni tapi tak sampai2 lagi 2b6 ek???

      Delete
  21. Baru dngar pasal ni, nice info utk org br kahwin mcm sy ni..:)

    ReplyDelete
  22. xpregnen blh ske2 suntik xkak farah..hehehe mcm serum da sekali tgk hehehe

    ReplyDelete
  23. 1st time baca pasal suntikan ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak ada masalah mungkin tak kena suntikan ni dkna....

      Delete
  24. rasanya pernah terbaca sebelum ni tapi dah tak ingat dah pasal suntikan steroid ni utk mematangkan paru2 bayi..
    yg sakit tu mungkin sebab tindak balas steroid tu dalam muscle since cucuk IM (intramuscular). cuba jgn bnyak bergerak sangat kat area muscle yg kena cucuk tu..
    bila dah cucuk steroid, kesihatan kena jaga sikit sbb kesan sampingan steroid boleh melemahkan sistem immun badan. tapi x de la sampai tahap membahayakan, cuma kena berhati-hati.. :)

    ReplyDelete
  25. you can do it kak! I know you will!! for our Bubbly Baby aite..? takde care kak!

    ReplyDelete
  26. Ros baru tahu tentang ni kak.. apa pun, moga akak dapat hadapi benda ni dengan tenang dan dipermudahkan segala-galanya..

    ReplyDelete
  27. Alhamdulillah...akak tak pernah kena lagi suntikan tu....

    ReplyDelete
  28. first time plak dgr tentang ni kak.. demi bubbly baby... insyaAllah dipermudahkan.. :)

    ReplyDelete
  29. tak pernah kena suntikan nih..u r strong dear

    ReplyDelete
  30. mak aii..cocok tang sana cocok tang sini jer nih.. ngeri lak nengoknye..

    ReplyDelete
  31. Saya puun akan kena suntikan ni next week.Mula2 memang takut sangat tapi bila fikir2 balik takut pon akan kene jugak..Memang saya takut sangat sebab semua orang cakap sakit sampai saya rase down sangat. Saya harap sakitnya tak macam yang kebanyakan orang cakap ni... :(

    ReplyDelete
  32. great sharing, baru tau suntikan ini utk mematangkan paru-paru2 baby, bukan mudah nak jadi ibu ni mcm2 kena lalui, janji anak sihat kan.

    ReplyDelete
  33. pkl 11 kmarin kena suntik dos pertama dexa..11 mlm tadi dos kedua.ok jer..siap lh drive kereta blk.3 kali pgnent..3 kali kn suntik dexa..semua anak lahir prem...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia