Home » , , , , , , » Labu Sayong!!!

Labu Sayong!!!

Source Extracted from Google
Tak tau kenapa??? Pelik juga "interest" diri ini bila difikir2kan kadang2...sebab apa tau "uols" sedari kecil kalau tengok kat TV orang buat labu sayong ni, jadi tertarik dan berminat pula... ha ha ha...kadang2 terasa semacam ada "chemistry" pula dengan labu sayong ni... muahahaha... pelik sungguh... 

Menurut cerita, dipercayai bahawa labu telah dibawa ke Sayong oleh Tuk Kaluk yang datang dari Minangkabau dalam zaman pemerintahan Sultan Iskandar. Tuk Kaluk merupakan salah seorang yang mempunyai hubungan yang intim dengan istana, dikatakan telah dianugerahi tanah oleh sultan di Kampung Kepala Bendang sebagai menghargai kepandaiannya membuat hasil pertukangan seperti pedang, parang, keris dan juga tembikar. Sejak itu, Tuk Kaluk menyumbangkan kebolehannya membuat labu kepada penduduk kampung. Lama kelamaan penduduk di kampung ini pandai membuat labu hingga ke hari ini. 

Penggunaan tembikar dalam kehidupan seharian memang meluas. Labu Sayong bukan sahaja digunakan oleh golongan rakyat biasa, malahan golongan istana turut menggunakannya, sebagaimana yang dicatat oleh Raja Chulan dalam Misa Melayu. Sewaktu Sultan Iskandar Zulkarnain menghilir sungai dari istana Pulau Cempaka Sari, baginda turut membawa tembikar tanah ini yang digunakan sebagai bekas air minuman dan untuk bersiram.

Sumber: SINI

"Seriously" memang minat "uols" nak mencuba buat labu sayong ni... Macam seronok jer tengok main "clay" ni macam video kat bawah ni... 


Macam menarik jer, macam "interesting" jer... agak2 bila dapat merasa... ^_^... Siapa yang boleh bawa Cik Puan Bubbly cuba buat "clay art" ni... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Labu Sayong!!! , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, November 26, 2013.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

46 comments:

  1. Replies
    1. yup indeed it is a creative work by creative people...

      Delete
  2. akak ada koleksi labu sayong yang kecik jer....

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. oh ye ke mira, akak tak pernah tau pulak... thanks sebab bagi ilmu kat akak juga... *_^

      Delete
  4. Kampung saya kak :) Hihi jom la datang sini , saya boleh bawak jalan2 ke sini ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah, kalau ada kesempatan akak nak juga melawat...

      Delete
  5. Tahniah Dear Dah selamat..Take Care ya...

    ReplyDelete
  6. suka tengok tapi tak suka buat hehehe...'tangan keras' kan lain nanti jadinya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaupun tangan ni keras tapi masih nak mencuba...hu hu hu...macam minat pula tengok...

      Delete
  7. ingatkan nak cite pasal mak labu..rupanya cite psl labu betul..bila farah nak deliver ni?

    ReplyDelete
  8. klu pergi kuala kangsar boleh singgah dekat tempat buat labu sayong umh kampung je..mcm2 design..pernah sampai sna dlu..ada 2-3 jenis koleksi labu sayong dr kuala kangsar

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah bilalah nak sampai ke kuala kangsar tu pun tak tau...hu hu hu...

      Delete
  9. agaknya kalu umi try buat mau kena dua tiga kali baru jd...teringin gak nak rasa buatnya tu...jom kite try jom :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom umi kita try buat umi...tapi di mana yer??? he he he...

      Delete
  10. Ada gak dpt gift orang kendui labu sayong kecik tu buat koleksi..

    Farah, Jom join Giveaway kat blog Liza. http://lizayati.blogspot.com/2013/11/count-books-giveaway.html.

    The more the merrier

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik juga yang kecil tu buat koleksi, alamak dear by the time reply comment ni, ga pun dah expired, next I'll join ok???

      Delete
  11. sejuk tau minum dr labu sayong nie
    kat umah dulu ada tapi dah pecah

    ReplyDelete
  12. Abak pernah beli benda ni masa pemeran..sejuk je air bile letak dalam tyue..

    ReplyDelete
  13. Masa zaman keci selalu tengok dokumentari khas pasal Labu Sayong ni...tp Okje idak le suka bebeno biasa biasa je

    ReplyDelete
    Replies
    1. farah suka tengok dia main tanah liat tu OKje sebenarnya... he he he...

      Delete
  14. salam blogging .. owh menarik labu sayong .. done klik :)

    ReplyDelete
  15. kalau berukir wah..sangat cantik labu sayong ni..

    ReplyDelete
  16. kreatifnya diorang..teringin nak sentuh main2 dgn benda tuh jugak..=P

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam fun jer kan husna sentuh dan main benda tu?

      Delete
  17. kat rumah ada satu labu sayong nie, xtau nak pakai utk ape..hehe

    ReplyDelete
  18. pernah main tanah liat utk buat labu sayong ni... kebetulan kawan mmg ada mmg ada bengkel buat labu.... org kuala kangsar...best pengalaman tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah tengok video buat labu sayong pun terasa best tu... tu yang nak mencuba tu...

      Delete
  19. sebab mak mertua orang perak, maka selalu juga jumpa labu sayong dan kedai labu sayong ni

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia